przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:83/368)

Chili con carne 120

puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu  1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone(...)się zarumieni. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko. 3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut

kruche babeczki
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 125

pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika(...)żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika

Patchwork
Zupa meksykańska z mięsem 175

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól(...)pieprz i bulion. Zupę gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy  oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Uwaga! Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, z nią zupa na prawdę ma inny smak

Pychotkaaa
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 138

Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki(...)robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad

Patchwork
Pomidorowa zupa literkowa. 203

zakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ .  250 makaronu Wesołe Literki 1 l wody 1 duża marchew pół pietruszki 3 cm pora 250 ml przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego świeża bazylia Wodę zagotowujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziołami(...)prowansalskimi. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa pokrojone uprzednio w talarki i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa z wywarem miksujemy na gładką masę, dodajemy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy łyżkę oliwy. Podajemy z uprzednio ugotowanym makaronem Wesołe Literki. Posypujemy świeżą bazylią. Skomentuj

MamaOskarka
Pizza 172

zrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa. Składniki: 40 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina 25 dag pieczarek papryka czerwona, oregano, zioła prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy(...)najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco

Salonik smaków
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 151

zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki  1-2 ząbków czosnku  60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę(...)pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać ok. 3 minut. Dodać curry i przyprawę tandoori oraz obraną i pokrojoną w cieniutki plasterki marchewkę oraz przecier pomidorowy. Po 2-3 minutach zalać bulionem, doprawić do smaku i gotować ok. 15 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie. Na końcu doprawić do smaku, jeśli ktoś lubi wersję

KUCHARNIA
Fasolka po bretońsku 2 146

Składniki: 500 g fasoli, 400 g kiełbasy, 150 g wędzonki, 60 g przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu McDonald's, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka mąki, majeranek,sól, pieprz.   Przygotowanie:       Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem

Aga w kuchni
Krem z pomidorów 149

każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.     Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy 98

soczewica, której użyliśmy w przepisie gotuje się szybko (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę). Potem trzeba dodać do niej wino – to ważny składnik, choć można go pominąć – przecier pomidorowy i chwilę razem dusić. Sos to dolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo(...)soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ szklanki wytrawnego wina 1 szklanka mrożonej marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki wina 2 łyżki oleju 4 średnie ziemniaki ½ główki brokuła ½ kubka jogurtu greckiego ½ szklanki tartego parmezanu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł

Niedzielny kucharz
Cieciorka po bretońsku 98

gotowa w bardzo krótkim czasie.  Cieciorka po bretońsku / 4 porcje Składniki: 540 g cieciorki ze słoika 400 g pomidorów w całości z puszki 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju(...)obieramy, kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy. Następnie dodajemy całe pomidory z puszki, delikatnie rozdrabniamy najlepiej widelcem oraz przecier pomidorowy. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody oraz listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną z zalewy cieciorkę. Dodajemy majeranek oraz doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 811

łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 200 g pomidorów bez skórki lub 200 ml przecieru pomidorowego 100% Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić na niewielkie kawałki ok 1 cm. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia, przerzucić(...)garnka, odstawić i przykryć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Do cebuli dodać paprykę mieloną słodką i ostrą i oraz rozdrobnione pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Dusić przez ok. 10 minut a jeśli jest potrzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać podsmażone mięso, dolać gorącej wody, tak aby je całkowicie przykryła. Dodać liście laurowe

Ola la LCHF
Tortille z kurczakiem i suszonymi pomidorami 187

pojedyncze piersi z kurczaka 8 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 3 pomidory obrane ze skóry 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki przyprawy do kurczaka szczypta płatków chilli sól pieprz 250 g żółtego sera Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki. Oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać czosnek drobno pokrojony i mięso. Wszystko smażyć razem aż kurczak będzie rumiany. Do usmażonego mięsa dodać ketchup, przecier pomidorowy i pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dolać 3 łyżki oliwy w której były suszone pomidory i 1/4 szklanki wody. Smażyć chwilę mieszając. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z warzywami. 148

planach porządki to polecam tą  zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu   Przygotowanie; Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Przykrywamy(...)laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki.    Posypujemy świeżym

Radość kipiąca uśmiechem.
Bałkańska musaka 162

cebula - oliwa   - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)   - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)   - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)   - 2 łyżki przecieru pomidorowego    - 2 ząbki czosnku   - sól i pieprz mielony   - 2 małe bakłażany   - 5 większych ziemniaków   - 2 łyżki masła   - 2 łyżki maki pszennej(...)sera żółtego Sposób przygotowania:   1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie

Różne smaki w kuchni