minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g chorizo, słoik - 700 ml pomidorków koktajlowych , 100 ml płynnego przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki lub kolendra Chorizo pokroić w plastry grubości około 1 cm, podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerz. Na patelnie wlać 2 -3 łyżki oliwy(...)pomidorków, włożyć posiekany czosnek i lekko go poddusić, dodać chorizo, przecier pomidorowy. Całość podsmażyć około 4-5 minut. Dodać pomidorki, razem dusić 3 minuty. Wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki lub kolendrą. zastawa
królestwo garówKuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać
KreatywnePinykuchni przez cala zimę...energetyzujący kolor;)Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, cebula, puszka pomidorów, 700 g dyni pokrojonej w kostkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, tymianek, oregano, oliwa, sól, pieprz, cukier Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.Cebule obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Wrzucamy na patelnie cebule, po chwili dynię.Smażymy około 5 minut.Dodajemy przecier pomidorowy i zioła.Następnie dodajemy pomidory z puszki.Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Ciasto wykładamy na foremkę . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy farsz. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut
Anioły w kuchniSkładniki : 1 mała puszka przecieru pomidorowego około 10-15 dag mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy
Proste Potrawysuszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 150 g surowego makaronu 500 g mięsa mielonego kartonik przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku średnia cebula mała cukinia ser mozzarella 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia sól i pieprz żółty ser do posypania (opcjonalnie) Przepis 1 Makaron gotujemy(...)odstawiamy do przestygnięcia. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na oleju do zeszklenia. 2 Następnie na patelnię dodajemy mięso, smażymy do zrumienienia. Całość zalewamy przecierem pomidorowym, dusimy około 15 minut, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 3 Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy
Kuchnia Bazyliisłodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy sól, pieprz pół pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy(...)liść laurowy, mieszamy i zagotowujemy *** *** Następnie dodajemy klopsiki *** *** Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy *** *** Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie mieszamy *** *** Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby sos trochę odparował i zgęstniał *** *** Podajemy z ziemniaczkami lub ze świeżym
Blog z ApetytemCUKINIĄ Składni na sałatkę z grillowaną cukinią: 1 cukinia 2-3 garście szpinaku listki świeżej kolendry przyprawa do sałatek bio – przepis na domową przyprawę 3-4 łyżki naturalnego przecieru pomidorowego (skład: pomidory, sól) 1 łyżka octu jabłkowego szczypta czosnku granulowanego Jak zrobić sałatkę z grillowaną cukinią: Szpinak myjemy dokładnie (zobacz poradnik Jak myć szpinak ) i suszymy. Cukinię myjemy, pozbawiamy(...)grillu elektrycznym lub grillu tradycyjnym – cukinia powinna przyjemnie zmięknąć i stracić surowość, ale pozostać jędrna (al dente). Grillowaną cukinie przekładamy na półmisek na szpinak, posypujemy listkami świeżej kolendry. Przecier pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawą do sałatek, czosnkiem granulowanym, octem – powstałym sosem polewamy sałatkę. Artykuł Sałatka z cukinią grillowaną i szpinakiem – post Daniela pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepomidorowy pasuje tutaj idealnie. Sos pomidorowy z tego przepisu jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek, sól, pieprz 150g soczewicy zielonej 100ml przecieru(...)gotowaniu kapusty tak by przykryła gołąbki. Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu. Ostudź. Gołąbki delikatnie przełóż do dowolnego naczynia. Do wody po gotowaniu dorzuć wcześniej podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy, bułkę, pieprz i tymianek. Zmiksuj. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami
wysmienityimbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego(...)chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy
Mango Papajasól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * papryka ostra (użyłam Skworcu) * odrobina pieprzu cayenne (użyłam Skworcu) * 2-3 łyżeczki bazylii suszonej (użyłam Skworcu) * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * około 1,5 szklanki wody Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski o długości około 3- 4 cm. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Na końcu podsmażania(...)dodać sól i przyprawy (ilość według uznania). Podsmażone mięso podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. Sos można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robiłam. I jeszcze kilka słów jak ugotować kaszę jęczmienną pęczak. Otóż kaszę gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania wody w proporcji
Zrób to smaczniemięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę(...)Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany
IMPRESJA SMAKUmasła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę *** *** Z masy mięsnej(...)chwilę i zalewamy bulionem *** *** Dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy *** *** Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając *** *** Po tym czasie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem całość posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z ApetytemPiękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta (opcjonalnie) dodatkowo:patelnia lub garnek(...)durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym ogniu przez 10 minut
Chilli Czosnek i Oliwakomentarzach. 8 zielonych papryk 200 g ryżu 200 g kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część(...)piekarnika i podawać z sosem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jedną minutę. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 2 szklanki wody i zblendować. Całość zagotować doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, bazylią. W razie gdy sos jest zbyt rzadki, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie mąki i wlać
O kuchni z uczuciemprzygotuję. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka papryk, na strychu suszył się czosnek, od znajomej dostałam wielką paczkę suszonego na słońcu oregano z jej ogrodu, a cukinię skubnęłam babci. Przecier pomidorowy też własny, osobiście przecierany ;). Samo zdrowie! Ale w tej potrawie to jest tylko część "dbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną, kolorową jesienią(...)drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram
Kuchnia w szuwarach