już na ruszcie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut. Do środka: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 2 łyżki oleju 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku sól, pieprz sałata kukurydza i/lub groszek pomidory sos czosnkowy (zmieszany majonez z jogurtem naturalnym i startym czosnkiem(...)starty żółty ser Przygotowanie: Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące nakładamy do podpieczonych tacosów. Dodajemy pozostałe składniki. Smacznego
bistro mamamakaronu! Co nam trzeba? 400g makaronu- dowolnego u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone(...)obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy 200ml przecieru pomidorowego. Przyprawiamy pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Mięso mieszamy z ugotowanym makaronem i dodajemy 2 roztrzepane jajka i 100g sera Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki: żółtą i czerwoną i mieszamy raz jeszcze. Wylewamy do formy- u mnie prostokątna blacha Posypujemy pozostałym tartym serem
Latosiowydomsię na sobotni obiad, do picia proponuję mój ulubiony sok pomarańczowy #Hortex. SKŁADNIKI 1 pierś kurczaka, opakowanie warzyw na patelnię Hortex z bazylią i tymiankiem, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz 100 g kaszy bulgur WYKONANIE Kaszę gotujemy ok. 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i przyprawie(...)kurczaka, podsmażamy, dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką ziół znajdujących się w mrożonce. Na końcu dodajemy kaszę, mieszamy. Podajemy posypane szczypiorkiem. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
słodki bratekmiło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki
Kuchnia w czekoladzieczas pieczenia w piekarniku jakieś 30 - 45 min. Zakupy: - paczka makaronu - fasolka czerwona - papryka czerwona - pomidory z puszki - laska kiełbasy - cebula - kostka sera żółtego (250 g) - przecier pomidorowy - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Wszystkie składniki kroję w plasterki albo na połówki. Na spód naczynia wsypuję jedną warstwę makaronu ( można dodać troszkę masła(...)górę wsypuję kolejno każdy z dodatków. Przecier pomidorowy mieszam z odrobiną wody i wylewam na to wszystko. Na samą gore dodaję drugie pół makaronu i ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Przykrywam na czynie i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na jakieś 30 - 45 min ( w zależności jak roztapia się ser i czy chcemy, żeby był
Tanio smacznie i prostoostrej papryki 2 główki czosnku 25 dkg cukru 4 ziarna angielskie 1/ 2 szklanki octu spirytusowego 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku ) 1 łyżka grubo mielonego pieprzu sól do smaku Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzuTypowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią! Składniki: 1 młoda cukinia, ½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne
Tradycyjna KuchniaValk, u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;)Składniki na pastę:1 puszka czerwonej fasoli,1 duża cebula,5 ząbków czosnku,200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,5 łyżek oliwy,ostra papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie(...)Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 4 litry woda, 1 szklanka kasza perłowa, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 6 sztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz wsypać(...)kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając do smaku przyprawić kucharkiem, papryką ostrą, majerankiem podawać z ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami lub pieczywem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki Kapustę poszatkować(...)wyciąć ogonek i gniazdo nasienne. Do środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni. Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem. Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec
Obiad gotowysycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko(...)powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę. Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę i podgrzewamy wywar z pomidorami. Następnie dodajemy stopniowo przecier pomidorowy. W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym
Mania Gotowanianaszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce(...)możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy mały przecier pomidorowy (może być gotowy sos pomidorowy lub ketchup). Dodajemy dużą ilość suszonego oregano. Całość cały czas mieszamy, aż nasz sos nieco odparuje i zgęstnieje. Nakładamy na nasze ciasto. Następnie dodajemy
MarcinCheftego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wołowinę smażyłam krótko(...)minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki oraz przecierem pomidorowym. Pod koniec gotowania dodała sos sojowy. Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka Artykuł Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazjącukinią 0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko gotujemy. Cukinię myjemy, a następnie kroimy w plastry. Mięso wrzucamy(...)rozgrzany olej. Gdy będzie już lekko podsmażone wlewamy ok 1/4 szklanki przecieru pomidorowego. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do mięsa, razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Rozmaryn, bazylię i tymianek płuczemy, a następnie szatkujemy na drobne kawałki. Teraz możemy przygotować sobie fasolę oraz kukurydzę - fasolę oczywiście płuczemy po wyjęciu z puszki, a z kukurydzy odlewamy wodę. Następnie
Kuchnia moimi oczamitego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wołowinę smażyłam krótko(...)minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki oraz przecierem pomidorowym. Pod koniec gotowania dodała sos sojowy. Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbardzo lubi dania kuchni meksykańskiej. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 puszka dania meksykańskiego Chili con carne Bonduelle 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml. przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do Fajity Skworcu Sól, pieprz Chili Ryż Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone. Paprykę kroimy(...)kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz danie z puszki, dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy z ugotowanym ryżem
Bajeczna Kuchnianamiętnie kupuje. Jest słodki a jednocześnie bardzo pikantny. Niestety przeczytałam jego skład i się lekko zgarbiłam, dlatego postanowiłam przygotować mu domowy. Potrzebne składniki: 500 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) lub puszka pomidorów 3 papryczki chilli 1 szalotka 3 ząbki czosnku 4 łyżki wody 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki(...)ksylitolu Przygotowanie: Szalotkę, papryczki chilli, czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż cała woda odparuje. Następnie dodajemy sos rybny, ocet, ksylitol i gotujemy jeszcze przez 5 min. Całość blendujemy i gotowe. Sos wyszedł trochę rzadki, więc następnym razem zagęszczę go 2 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej. Przelewamy
Łycha smakówSkładniki 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 pęczek koperku 1 łyżeczka masła klarowanego 1 l bulionu cielęcego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut(...)rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenjutrzejszy sobotni obiad! Czyli drób! Składniki: - 1 tacka z podudziami kurczaka - cebula - 1 łyżka kuminu - szczypta chilli - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny - garść posiekanej mięty - 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Podudzia natrzeć zmieszanymi wcześniej w soku z cytryny przyprawami (kumin, chilli) i posiekaną mięta oraz startym czosnkiem. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nasze kawałki(...)kurczaka, kawałki pokrojonej w krążki cebuli oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przykryć pokrywkę aby cebula puściła sok a kurczak dusił się w swoim własnym sosie. Po 20 minutach wszystko gotowe. Do tego tylko roszponka, której jesteśmy ogromnymi fanami
Smaki BrazyliiSkładniki: 500 g filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia 6 marchewek 1 seler 1 duża pietruszka 1 cebula 1 przecier pomidorowy sól,pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody(...)dusimy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby
magiczna kuchnia KasiSkładniki na vege jarski bigos 6 porcji: 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 szklanka bulionu z warzyw, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj ). Jak zrobić vege bigos jarski? Kapustę pokrój, cebulę(...)posiekaj. Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj i w razie potrzeby dopraw. Gotowe! 1 porcja vege jarskiego bigosu zawiera: 38 kcal, 1,6g białka, 0,4g tłuszczu, 9,7g węgli, 3,1g błonnika
IzaGotuje