przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:42/368)

Domowa pomidorowa z makaronem 98

pieprz, natka pietruszki olej rzepakowy 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany 18 % 700 ml bulionu drobiowego 200 g makaronu wstążki Warzywa obieram. Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Zawsze tak robię bo zupa jest lepsza. Do garnka osobnego przekładam obrane warzywa, wlewam bulion najczęściej u mnie drobiowy który zostaje mi od rosołu. Gotuję(...)wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjmuję por którą można zjeść, a resztę warzyw zostawiam. Wlewam przecier pomidorowy, zagotowuję. Potem całość blenduję. Nie lubię wodnistej zupy pomidorowej, a przy okazji wykorzystuje wszystkie warzywa z zupy. W ten sposób gotowała moja mama teraz ja tak robię. Na końcu wlewam śmietanę i doprawiam sola, pieprzem. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję

wesoła kuchnia
Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym 163

bułki tartej 1 jajko sól pieprz olej Sos pomidorowy z warzywami: 1 czerwona cebula 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 4 pomidory 500g przecieru pomidorowego 4cm imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 pęczek natki z pietruszki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Pulpety: Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką(...)pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać podsmażone pulpeciki

Szalona Kuchnia Eweliny
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 147

surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny(...)myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy szczyptą solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią (zioła po ok. łyżeczce). Dolewamy szklankę wody i łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym

VegUlka
Dorsz słodko-kwaśny 120

sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej(...)Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo

Pyry na Gaz
Dorsz słodko-kwaśny 126

sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej(...)Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo

Pyry na Gaz
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 150

pizz (tak właściwie się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem(...)teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilości pomidorów. Nasze 6 kg musiało się gotować ok. 3 godziny. Generalnie chodzi o to, żeby spora część wody z pomidorów odparowała. Musicie sami zadecydować jaką chcecie konsystencję. Czy bardziej wodnistą

Marder&Marder Manufacture
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 149

północ. Wam również gorąco ją polecam, jest niezwykle smaczna, intensywnie pomidorowa, kwaskowa i bardzo esencjonalna. Składniki : 2 szalotki kawałeczek czerwonej papryczki chili (opcjonalnie) 150g suszonych pomidorów w oliwie 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 50-70ml wody 2 łyzki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz mięso krabowe z puszki (opcjonalnie), ewnetualnie krewetki lub grzanki (również opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzej nieco oliwy(...)niej drobno pokrojona szalotkę i ewentualnie odrobinę drobno posiekanej papryczki chili, nada ona zupie dodatkowy, lekko ostry smak. Gdy szalotka zmięknie dodaj suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kilkanaście minut. Zdejmij garnek z ognia, a gdy zupa lekko przestygnie dokładnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie

Codzienne Gotowanie
Pyszne leczo z cukinią, papryką, pomidorami i kiełbasą. 217

męża.  Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz - 3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki - łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano - masło Sposób przygotowania(...)oddzielnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pomidory i miód. Smażymy przez około 15 minut do momentu postania gęstego sosu. Doprawiamy suszonymi ziołami. Do garnka dodajemy powstały sos i zalewamy przecierem pomidorowym.  Całość dusimy do miękkości. Doprawiając solą i pieprzem

Pan i Pani Smith w kuchni
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 120

łopatki 4 szklanki ryżu  4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli  1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  1,5 l bulionu warzywnego  woda, sól do parzenia kapusty(...)wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr ) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 151

samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę(...)czosnek oraz mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, mieszając, aby się nie przypaliło. Do zimnej wody (około 1⁄2 litra) dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy go i wlewamy do zrumienionej cebuli. Całość zagotowujemy i chwilkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Gotowy sos pomidorowy podajemy na ciepło

Trzeci talerz
Śledzie w sosie pomidorowym /łagodne/ 159

przypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu). Jak się okazało, takie śledziki też są bardzo pyszne. SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu pszczelego łyżeczka octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku(...)przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Do garnka wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać

Passions hobbies life
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 164

liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.   125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 189

rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.     Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć

Z miłości do słodkości
Tradycyjna pomidorowa na rosole 247

zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek(...)skórkę oraz wyciąć piętki, pokroić w kostkę i przesmażyć na mocno  rozgrzanym maśle. Dodać rozkruszone w palcach suszone oregano i gotować pomidory około 30 minut. Przetrzeć przez sito przecier pomidorowy połączyć z przecedzonym rosołem, ewentalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukru tym razem nie dodawałam, pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym makaronem ( u mnie spätzle). Można

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w sosie pomidorowym 92

takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj sos: 1. Posiekaj czosnek i cebulę. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Rozgrzej(...)garnku łyżeczkę oleju, dodaj czosnek i cebulę, przesmaż do zrumienienia i zalej przecierem pomidorowym. 3. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki), po czym gotuj przez 15 minut. Spróbuj jak smakuje - jeśli będzie za kwaśny dla złamania smaku możesz dodać szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Teraz czas na rybę: 1. Gdy sos będzie się gotował możesz już oczyścić i podzielić

Z notatnika dietetyka