przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:39/368)

PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 180

Składniki:makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynkicebulaząbek czosnkusłodka i ostra papryka w proszkusól, świeżo zmielony pieprzbazylia, oreganook. 20 g  startego parmezanu (dla miłośników)oliwa z oliwek do podsmażenia cebulkiłyżka kwaśnej śmietanykoperekWykonanie:Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie(...)dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy.Smacznego

Walijskie Pichcenie
Świderki w sosie pomidorowym 185

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 opakowania makaronu świderki, 300 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:       Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka(...)zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem

Aga w kuchni
Ciasto z pomidorami i szafranem 253

mój syn aż tak je polubi. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i zwyczajnie uzależniające. Moją wersję wzbogaciłam szafranem i przełożyłam czekoladową śmietaną z dodatkiem wiśni. Składniki ciasto 250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) 3 jajka 150 g cukru 300 g mąki 200 ml oleju rzepakowego 30 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki szafranu krem(...)oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu. 3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym 137

czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Mięso mielimy i przekładamy do miski. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z ulubionymi

Słodkie okruszki
POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 220

policzki wołowe z warzywami z wolnowaru: 1,5 kg policzków wołowych 50 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 300 g cukinii 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 500 ml przecieru pomidorowego BIO sól himalajska  lub kłodawska pieprz czarny  mielony 3 listki laurowe 5 ziarenek  ziela angielskiego 50 g masła klarowanego Mięso umyć i osuszyć  papierowym(...)rozpadły się podczas gotowania i łatwo było je wyjąć z sosu. Na dnie misy wolnowaru ułożyć cukinię, ziele angielskie i liście laurowe a na nich mięso. Na patelni podgrzać przecier pomidorowy dodając sól i pieprz. Gotować przez chwilę by nieco odparować wodę. Gorący przecier wylać na mięso w wolnowarze i gotować w trybie LOW przez 8 godzin lub HIGH

Ola la LCHF
Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami 124

Czas przyrządzania: 60 minut Ilość porcji: 1-2 butelki po 500 ml Drukuj Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami By Piotr 19 października 2018 Składniki: pomidory - 1,5 kg sól - ok. 1/2 łyżki pieprz - ok. 2/3 łyżki papryka słodka - 1,5 łyżeczki oregano - 3/4 łyżeczki czosnek - 2-3 ząbki, drobno posiekanego cukier - 1/2 łyżki (opcjonalnie) bazylia świeża - kilka gałązek(...)niewielkim ogniu przez około 10 minut. Domowy sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami - czyli moja propozycja na zamknięcie odrobiny lata na dłużej. [foodiepress] [hide]   [/hide] Artykuł Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej 190

tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa(...)szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa z sakiewką 172

pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę. Składniki dla 6 osób Zupa: 2l bulionu warzywno drobiowego 7 pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml przecieru pomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 300g pieczarek(...)łyżek prażonej cebulki 6 plasterków szynki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka margaryny zwykłej suszone zioła prowansalskie oliwa z oliwek Dodatkowo: natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Zupa: Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito do bulionu. Gotujemy ponownie

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z indykiem z piekarnika 107

gałązki pietruszki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 - 3 łyżeczki soli 200 - 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić leczo z indykiem z piekarnika? Piersi indyka pokroić w poprzek włókien(...)równomiernie rozłożyć na indyka. Marchewki obrać, pokroić w drobne słupki, obsmażyć i dodać do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i polać nim mięso. Dodać również przecier pomidorowy. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Następnie dodać pokrojone na 0,5 cm grubości półplasterki cukinie. Dodać również pokrojoną paprykę. Wszystko oprószyć solą, oregano i pieprzem ziołowym. Naczynie przykryć

Kuchcik gotuje
Sałatka "Król imprezy" 349

kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć

Lena Gotuje
Dzikie gołębie 165

ryżu  1/2  cukinii 150 g grzybów leśnych 0,5 pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula pieprz, sól sos pomidorowy:  1 koncentrat pomidorowy  1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz,  sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy(...)farszu i zawijamy gołąbki. G ołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni. Przygotowanie  sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól.  Sos gotujemy przez 10-15 min.  Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym

Łycha smaków
Pikantne spaghetti dla zapracowanych 309

dwóch osób: 250g makaronu spaghetti 1 płaska łyżka soli 1 łyżka oliwy 100g sosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago(...)przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy- pieprzem do smaku.  Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i już na talerzu

Kuchnia w czekoladzie
Leczo 198

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy(...)Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.   Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.   Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywkai zagotowujemy.   Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.   Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana mięsem, warzywami i kuskusem 145

warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię, kalarepę oraz marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na oleju zrumienić pokrojoną cebulę. Następnie(...)koniec dodać kuskus i dokładnie wymieszać. Kuskus napęcznieje i wypije soki, które puściły warzywa i mięso. Gotowy farsz odstawić. Wydrążyć paprykę z nasion. Nadziać przygotowanym farszem. Do naczynia wlać przecier pomidorowy i ułożyć w nim nadzianą paprykę. Czerwoną postawiłam a białą spiczasta ułożyłam bokiem. Przecierem  można polać także wierzch papryki, tam gdzie wystaje farsz co zabezpieczy go przed nadmiernym

Monia miesza i gotuje