przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:30/368)

Owsiana pizza 154

wody 1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej 1 łyżeczka pieprzu – do smaku, ja dałam mniej olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania formy sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej papryki Kilka zielonych oliwek(...)Dodaj resztę składników i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Masę przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 20 minut. Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć cienko pokrojone plasterki sera. Następnie układać ulubione

Fabryka pomysłów
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną 123

sosem pomidorowym . Składniki:  1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier Sposób przygotowania: Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut(...)porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy do smaku sola i Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut . Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym

Bajeczna Kuchnia
Leczo z papryki i cukinii 150

Składniki: 6-7 dużych  czerwonych papryk puszka czerwonych pomidorów krojonych 2 szklanki bulionu 2 duże cebule 2 pałki kiełbasy  średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml przecieru pomidorowego bazylia, majeranek słodka i ostra papryka sól, pieprz   Przygotowanie: Paprykę obieramy, wycinamy nasiona i myjemy. Kroimy w drobna kostkę i wkładamy do dużego garnka razem z puszka pomidorów(...)Smażymy je razem przez około 3-4 minuty. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z papryką. Do warzyw dokładamy kiełbasę z cebula i podlewamy przecierem pomidorowym oraz koncentratem. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami i jemy na gorąco i na zimno. Smacznego

ChilliJemy
Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym 156

Mięso musi być Składniki: około 300 g mięsa mielonego 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 g krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej 3 łyżki przecieru pomidorowego pełna łyżka ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana) * 100ml wywaru mięsnego 2 łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opakowanie makaronu – u mnie(...)oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso). Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna z papryki i bakłażana) oraz wywar mięsny. Mieszamy wstępnie i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas warto całość przemieszać

Słodkie okruszki
Naleśnikowa lasagne 154

cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich lub pizzy 2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól i pieprz Do garnka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i podgrzewamy(...)dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość na wolnym ogniu do zgęstnienia przez

Cooking Monster
Lasagne z cukinii 73

płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Beszamel: 3 łyżki mąki 500 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła(...)najpierw wszystkie elementy składowe. Możesz zrobić to z małym wyprzedzeniem. Zrób sos pomidorowy. Na patelni podsmaż mięso mielone, tak aby mocno się zarumieniło. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze minutę, a następnie dodaj passatę pomidorową, przecier oraz zioła prowansalskie. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez

okolicepalnika.pl
Lasagne z cukinii 82

lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Beszamel: 3 łyżki mąki 500 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła (ok. 50 g) duża szczypta soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)mięso mielone, tak aby mocno się zarumieniło. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze minutę, a następnie dodaj passatę pomidorową, przecier oraz zioła prowansalskie. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut, tak aby nadmiar wody odparował, a sos zgęstniał. Przygotuj sos beszamelowy

okolicepalnika.pl
Jaglane klopsiki z łososiem w sosie pomidorowym 149

szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 garść liści szpinaku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki sosu sojowego sól papryka chilli pieprz czarny olej spod suszonych(...)włoski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Odłożyć. Na patelni, na której smażyły się klopsiki zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać przecier pomidorowy i wrzucić pokrojone, suszone pomidory. Doprawić dodając sos sojowy, bazylię, chilli, sól i pieprz czarny. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można podlać odrobiną wody. Do sosu włożyć klopsiki

https:KKuchniaMniam
Domowy makaron szpinakowy z sosem pomidorowo-twarogowym 136

jest :) Więc nie trać czasu i bierz się za makaron! Makaron: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 opakowanie mrożonego szpinaku Sos twarogowo-pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego 400 g twarogu półtłustego 70 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc od makarony zacznijmy: wszystko na raz do jednej michy(...)gotujemy tyle ile trzeba. To znaczy sprawdzamy "na ząb" czy to już. Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego co zetrzemy dajemy do sosu. Mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Bolognese z pieczarkami 114

wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu(...)mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W czasie, gdy sos bulgocze

Cooking Monster
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 280

łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku(...)drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty.   Następnie dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy

Mania Gotowania
Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) 73

jajko duże 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej Sos pomidorowy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1 szczypta stewii suszonej lub kilka kropli stewii w płynie/ szczypta erytrolu do smaku sól, pieprz Dodatki

Modern Cave Girl
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 109

ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę 6 pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy(...)posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy ser feta i mieszamy. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier lub pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści. Przestudzonym farszem napełniamy makaron

Smak mojej kuchni
PRZECIER POMIDOROWY 132

PRZECIER POMIDOROWY Tak jak sezon pomidorowy trwa w pełni, zapraszam dzisiaj do zrobienia przecieru pomidorowego na zimę. Skladniki: 4 kg pomidorów 2 plaskie lyzki soli 1/2 łyżeczki pieprzu  1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: 1.Pomidory dokładnie myjemy i odkrawamy to miejsce w którym pomidor łączył się z łodyżką na krzaku 2. Za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy (Jeśli mamy blender(...)razu zakręcamy i ustawiamy przewrócone do góry dnem. Okrywamy kocem i czekamy aż całkowicie wystygną. Przechowujemy w zimnym miejscu w spiżarni lub w piwnicy. 8. Taki przecier jest baza do różnych pomidorowych dań -zima możemy użyć np robiąc zupę pomidorowa, lub jako dodatek do sosu do pizzy.  SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym 148

Jakiś czas temu dostałam pyszną paczuszkę z produktami od firmy Roleski , postanowiłam wypróbować przecier pomidorowy w moim daniu. Tak powstały przepyszne gołąbki , których dawno nie robiłam. Smakowały przepysznie.     1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej 2 szklanki ryżu 1 kg mielonego mięsa wieprzowego sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe jajko(...)zostały  i układam na nich gołąbki. Zalewam wodą tak aby przykryć gołąbki, dodaje listek laurowy i ziele  ewentualnie sól do smaku. Gotuje koło godziny, teraz dodaje przecier pomidorowy i doprawiam jeśli brakuje czegoś w smaku. Dalej dusze gołąbki, teraz już w przecierze , wychodzi nam sos pomidorowy, jest trochę rzadki wiec w zimnej wodzie tak pół szklanki rozrabiam

Różowa kuchnia