przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:25/368)

Gołąbki meksykańskie bez zawijania. 78

łyżek ryżu – 6 łyżek kaszy manny – 1 jajko – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz – 6 szklanek wody – 4 łyżki przecieru pomidorowego – mąka do obtoczenia – olej do smażenia Kapustę pekińską siekamy drobno. Do miski wkładamy mięso mielone, posiekaną kapustę pekińską, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy. Wbijamy jajko, wsypujemy(...)dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej wykonujemy kulki wielkości dłoni i obtaczamy je mące, a następnie podsmażamy na patelni do momentu aż się zezłocą. Do garnka nalewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i przyprawiamy ją solą oraz pieprzem. W garnku umieszczamy podsmażone gołąbki. Gotujemy na małym ogniu przez 30 – 40 minut. Pyszne i zdrowe, wystarczy wymieszać kapustę pekińską , cebulę, mięso mielone

Zdrowy Styl Joanny
Fasolka szparagowa z papryką i kiełbasą 63

jesienne dni. Składniki: 500 żółtej fasolki szparagowej 2 papryki czerwone 1 żółta papryka 300 g pieczarek 500 g kiełbasy wiejskiej 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroję w piórka. Kiełbasę kroję w półplasterki(...)warzywami, przykrywam i gotuję przez 10 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do garna i duszę kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę do momentu aż fasolka będzie miękka. Na sam koniec można zagęścić mąką. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2136

się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne sól i pieprz Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy(...)czasie możemy umyć, osuszyć  i pokroić pieczarki. Które jako następne lądują na patelni. Pozostawiamy na ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz przecier pomidorowy, dokładnie mieszając. Fasole odcedzamy, płuczemy i do garnka :) Całość przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz papryką i chili.  * jeżeli lubimy bardziej gęstą potrawkę możemy zagęścić ją mąką. Smacznego :) Jeżeli podobał

Kolejny blog o gotowaniu
PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA 70

odsączeniu 130 g 2 cebule – 200 g 3 marchewki – 250-260 g ½ szklanki ryżu (przed ugotowaniem) 3 ząbki czosnku – 12 g 1 i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka 1 kulka ziela angielskiego, 1 liść laurowy 2 łyżki oleju Uwagi do przepisu: Waga warzyw podana jest przed obraniem. PRZYGOTOWANIE: Ryż gotuję w osolonej wodzie(...)łyżkach oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, dodaję tartą marchew, liść oraz kulkę ziela. Smażę kilka minut często mieszając. Po kilku minutach dodaję ryż wymieszany z tuńczykiem oraz przecier pomidorowy, smażę kilka minut, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Paprykarz studzę i przekładam do słoików. Trzymam w lodówce. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
W domu: leczo 215

takich dodatków. Spróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka)   PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy(...)smaku i wrzucamy zwinięte w pęczek tymianek i oregano (tak żeby się nie rozpłynęło po całej zupie). Po ok. 30 minutach gotowania na średnim ogniu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. W tym momencie można dodać również kostkę rosołową (nie ma takiej potrzeby). Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem wyjmujemy z lecza zwinięty pęczek ziół. Smacznego

Kuchnia w biegu
Bigos z młodej kapusty. 87

piersi z kurczaka – olej do smażenia – sól, pieprz – ½ łyżeczki słodkiej papryki – pęczek koperku – natka pietruszki – 2 marchewki – 3 łyżki przecieru pomidorowego Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, mieszamy i podsmażamy na patelni. Koper i natkę pietruszki siekamy drobno. Marchewki ścieramy na tarce. Odrywamy brzydkie liście od kapusty(...)drobno siekamy. Do garnka wkładamy kapustę i podlewamy wodą by kapusta się nie przypaliła, około 1 – 2 szklanki. Gotujemy kapustę do momentu aż zmięknie. Wkładamy pierś z kurczaka, marchew, przecier pomidorowy i wsypujemy koperek i natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy solą i pierzem. Podajemy na ciepło. Ten pyszny bigos jest pełen pożywnych składników i ma cudowna konsystencję dzięki kawałkom kapusty

Zdrowy Styl Joanny
Szybka wiosenna zupa jarzynowa 100

czerwona papryka 1 średnia cukinia liście botwinki lub szpinak baby 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku łyżka masła mały słoiczek przecieru pomidorowego Szybka wiosenna zupa jarzynowa – przepis Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Szczególnie pieczarki i liście botwinki (szpinaku). Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę(...)się nie przypalił. Do garnka dorzuć cukinię, paprykę, pomidorki oraz pieczarki i liście botwinki. Chwilę podsmażaj, po czym zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, a kiedy warzywa zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Szybka wiosenna zupa jarzynowa pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gulaszowa z kiełbasą 102

ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka musztardy olej do smażenia 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i wstępnie doprawiam solą. Gotuję około 8-10 minut, dodaję paprykę i gotuję, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pomidory miksuję i razem z przecierem pomidorowym i musztardą dodaję do garnka. Całość gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję fasolę czerwoną oraz groszek. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Bigos z młodej kapusty 195

kapusty  3 młode marchewki  0,5 kg pomidorów 1 kg karkówki  4 cebule sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku  2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Śledzie po sułtańsku 203

kolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka, a potem przekroić je w połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.  Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 230

pieczarek 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 2 średnie cebule – 170g 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone – 430 g 400 ml gorącego bulionu lub rosołu 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki chilli 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku(...)smażyło się mięso wlać bulion/rosół, lekko podgrzać, dokładnie wymieszać i całą zawartość patelni przelać do garnka z mięsem. Dodać wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Kolejno dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić słodką i ostrą papryką. Przykryć garnek pokrywką i dusić całość na małym ogniu przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Pod koniec

Kulinarne Przeboje
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 154

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek(...)samej patelni obsmażamy marchewkę. Przekładamy do brytfanki. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i podsmażamy. Również przekładamy do brytfanki wraz z zawartością patelni. Dolewamy bulion, wino i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawimy tymiankiem, papryką i delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka

Kolizje Smaków
Zapraszam na fasolke 182

pamietam je jeszcze z dziecinstwa i teraz chetnie do niego wracam. Fasolka po bretonskuskladniki: okolo 0,5 kg fasoli Jas 2 cebule 200g wedzonego boczku 3 kielbasy slaskiej 1 przecier pomidorowy sol, pieprz papryka w proszku majeranek wykonanie:Fasolke namaczamy w cieplej wodzie na noc, a jesli fasolka jest mloda wystarczy namoczyc ja na 2 godziny. Nastepnie odsaczamy(...)ladnie zeszkli.Gdy fasolka bedzie robic sie juz miekka dodajemy do niej boczek z kielbasa i cebulka. Rozcieramy w dloniach majeranek i rowniez dodajemy go do fasolki. Dokladamy przecier pomidorowy i gotujemy do chwili az fasolka bedzie calkiem miekka. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka w proszku.Na poczatku danie moze wydawac sie zbyt wodniste, ale zapewniam, ze fasolka sama zagesci potrawe przy

Przysmaki Karolki
Gulasz z indyka z pieczarkami 186

pieczarek 3 średnie ogórki kiszone – ok. 200 g 400 ml bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony(...)garnka, dodać pieczarki, marchewkę oraz obie papryki. Zalać ciepłym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić danie przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie (gotowałam jeszcze przez 10 minut, czyli łącznie cały gulasz gotował się ok. 30 minut

Kulinarne Przeboje
Morszczuk pieczony z warzywami 137

zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka duża czerwona papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml przecieru pomidorowego majeranek zioła prowansalskie łyżka słodkiej papryki pół łyżki ostrej papryki sól, pieprz oliwa      Przygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Pieczarki obieramy(...)piórka. Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki.  Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami. Do naczynia żaroodpornego  wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby

ChilliJemy