mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Sos pomidorowy: 130 g passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pieprz sól Dodatki: 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich(...)miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli
PatiGotujelitry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu(...)zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego majeranki pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz sól W rondelku rozgrzewamy(...)masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut. I gotowe. Smacznego Artykuł Szybki sos pomidorowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g przecieru pomidorowego (passata) 25 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru 20 ml sosu sojowego 20 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Sposób wykonania: Czosnek drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz wszystkie przyprawy. Zagotowujemy
Qchnia po prostuświetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz do smaku Skrzydełka czyścimy, myjemy. Warzywa obieramy. Mięso wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku ) - 2,5 szklanki
kawawszklancełyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki chili w proszku ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku 400g drobno zmielonej wołowiny Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy Pudliszki 500g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka(400g) czerwonej fasoli konserwowej Meksykańskie Chili con carne Przygotowanie: Cebulę i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, w rondelku mocno rozgrzewamy trzy łyżki(...)drobno zmielonej, którą solimy i pieprzymy i razem z cebulą smażymy na małym ogniu przez 10 min. Następnie do wysmażonego mięsa dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jedno opakowanie przecieru pomidorowego 500g i jedną łyżeczkę suszonego oregano, wszystkie składniki mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 15min. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę konserwową, dusimy przez
Księga-Smakujaki sposób łatwo i szybko ugotować zupę pomidorową? To proste. Kupujemy przecier pomidorowy w butelce (nie koncentrat tylko przetarte pomidorowy - bo te nazwy często są mylone) i na jego bazie bez wysiłku ugotujemy zupę. Będzie smaczna i zdrowa, gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy(...)inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki rozmarynu szczypta szafranu pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Zupa pomidorowa błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy w garnku na oliwie
Pyza i Surówkadomowy wiadomo najlepszy! Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron - makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią i dodają smaku zmiksowane suszone pomidory z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wersja pomidorowa to dobra alternatywa dla zwykłego makaronu jajecznego. Idealnie sprawdzi się we wszystkich daniach obiadowych i sałatkach. U mnie wylądował w rosole! Składniki na 4-6 porcji(...)mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 4 jajka L 2 łyżki oliwy/oleju 1 płaska łyżeczka soli 6 suszonych pomidorków z oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: suszone pomidorki odsączyć z oleju, dodać przecier i zblendować na gładkie puree składniki na makaron umieścić w misie robota i zagnieść ciasto hakiem. Do ciasta dodałam oliwę pomidorową ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól(...)dodajemy wrzącą wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut (kapusta powinna być miękka). Po tym czasie gołąbki wyjmujemy z garnka. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat. W osobnej misce mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą
Qchnia po prostucukru Farsz: - dwa udka z kurczaka - 200 g sera mozzarella w kawałku - 2 pieczarki - pół małej cebuli - mała puszka kukurydzy - przyprawa gyros -olej do smażenia Sos pomidorowy: - karton przecieru pomidorowego - ząbek czosnku - oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. w Tym czasie będziemy przygotowywać kolejne składniki pizzy. w malej(...)przestanie kleić się do rąk. Przykryć miskę z wyrobionym ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. w tym czasie przygotować sos pomidorowy: Do rondelka wlać przecier pomidorowy, i gotować aż nadmiar wody odparuje. Gdy powstanie gęsty sos dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku. Udka z kurczaka obrać ze skóry
Cook&Loveszklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka cieciorki konserwowej 5 łyżek suchej soczewicy 5 ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej lub 150-200 g przecieru pomidorowego ziele angielskie, liście laurowe po ok 0,5 łyżeczki kuminu i kurkumy kilka łyżek oleju/oliwy sól, pieprz do smaku świeża pietruszka i/lub kolendra Przygotowanie: Suchą ciecierzycę zalać wodą na minimum(...)Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Do garnka z zupą dodać także ugotowaną bądź konserwową cieciorkę i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie dodać passatę lub przecier pomidorowy, kurkumę, kumin, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę. Ponownie zagotować. Można dodać łyżeczkę cukru do smaku. Gotowe
Ze smakiem i z pasjąnatki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie(...)zalewamy nim gołąbki. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka
Be Fit Be Strongziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek(...)zimnej wodzie rękoma formujemy niewielkie kulki. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy pulpeciki. Obsmażamy je na złoty kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawiamy sos do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy około 20 minut
Qchnia po prostuwykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć(...)wykonania: 20 min Składniki: 50 g ryżu 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz
KuchniaWeDwoje.plwykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe. Tortilla(...)wykonania: 20 min Składniki: 50 g ryżu 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz przecier. Pomidory sparzyć, pokroić
KuchniaWeDwoje.pl