łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się, delikatnie chrupie i nie jest zbyt twarde. Farsz soczewicowy, pomimo banalnych dodatków, tworzy oryginalny smak. Warstwa przecieru pomidorowego między ciastem a farszem była strzałem w dziesiątkę, pięknie się wkomponowuje w "klimat" potrawy. Musicie spróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów(...)suchej), 1 marchewka, 1 cebula, 2 duże garści szpinaku, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy
Jeść, by żyć w zdrowiuoliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz 3/4 szklanki bulionu pół szklanki śmietany do zup i sosów 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie szczypta posiekanej natki pietruszki szczypta parmezanu Kurczaka polewamy oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy na 1-2 godziny w lodówce(...)jakiś czas obracając filety. W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 min , bez pokrywki, co jakiś czas obracając mięso. Szparagi oraz mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem oraz posypujemy pietruszką i parmezanem
Kolejny blog o gotowaniuugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. 2 Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min. 3 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą(...)ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. 2 Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min. 3 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą
A to pestkaplasterki czosnku. Odstaw na chwilę. 3 Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz). 4 Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii. Jeżeli sos wyszedł za rzadki można(...)plasterki czosnku. Odstaw na chwilę. 3 Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Dopraw przyprawami (chili, papryka, oregano, rozmaryn, sól, pieprz). 4 Podduś przecier pomidorowy przez kilka minut, następnie dodaj cebulę i plasterki czosnku i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze w/w przyprawami i garścią świeżej bazylii. Jeżeli sos wyszedł za rzadki można
A to pestkajesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków(...)działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ziemniaków pół główki kapusty włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por) 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pęczek koperku sól Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę, por w talarki, a marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w paski. W dużym
Trzeci talerzRozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii(...)sera mascarpone 300 ml przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć
Wanilia i Kardamonspaghetti bolognese, ale pomyślałam, że zrobię pulpeciki, będzie coś innego. Fajna opcja dla dzieci. Takie małe kuleczki mięsne na pewno zjedzą ze smakiem. Sos zrobiłam ze swojskiego przecieru pomidorowego. To był już ostatni słoik. Niestety.... Przyszedł czas zrobić nowe zapasy. Myślę, że jeszcze 2-3 tygodnie i będziemy działać. Z podanych składników zrobiłam obiad(...)trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sos: 500 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz 300 g.makaronu spaghetti Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Zmielone mięso wyłożyć
Agusiowe smakołykitakże kiełbasa wegańska. W wielu przepisach na szybkie Currywurst można spotkać sos przygotowany tylko z keczupu z dodatkiem cebuli oraz curry i Worcestershire. Polecam jednak przyrządzić ten sos z przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, a całe danie zyska na atrakcyjności. Kilka lat temu, na temat Currywurst miałem okazję rozmawiać z Panem Sławkiem, szefem(...)którzy się z nim spotkali w Niemczech. Warto przyrządzić je w Polsce, by przekonać się, że z naszą kiełbasą smakuje o wiele lepiej. Polecamy! Currywurst przepis Składniki: Sos Currywurst: przecier pomidorowy lub pomidory krojone: 1 puszka cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki cukier brązowy: 1 łyżka sos Worcestershire: 1 łyżka ocet balsamiczny: 1 łyżeczka przyprawa curry: 1 łyżka + do posypania
Kuchnia Na Wypasiewiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku(...)mały bakłażan 1 mała cukinia 1 łyżka kaparów 500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki 1 litr przecieru pomidorowego własnej roboty oregano, bazylia, tymianek przyprawa do spaghetti bolognese 15g firmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny
potrawyregionalneKolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam(...)momentu jej odparowania. Po odparowaniu wody trzymać komosę pod przykryciem, by "doszła". Sos pół cebuli łyżka oleju 3 łyżki śmietany łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka startego imbiru 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 3 łyżeczki koncentratu) Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na olej. Zeszklić. Dodać paprykę i imbir. Wymieszać. Kurczaka oczyścić z nadmiaru marynaty i przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka 6 szt seler 150 g pietruszka 150 g marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Danie idealne na Nowy(...)kurczaka 6 szt seler 150 g pietruszka 150 g marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt majeranek dwie garście przecier pomidorowy 2 łyżki sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Żołądki drobiowe czyścimy, myjemy i kroimy drobniutko w paseczki zaczynając od szerszej strony.Przekładamy do garnka i zalewamy
Różowa kuchniakolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa. 2 Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru(...)kolor z czerwonego na brązowy. W razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody, aby nie spalić mięsa. 2 Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru
A to pestkawięc kupno kolendry w ziarnach i zmiażdżenie je w moździerzu lub zmielenie. 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, Nie pomylcie z kminkiem, to dwie zupełnie różne przyprawy! 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry(...)listonic_name='Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów'; listonic_content='4 bakłażany 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cebule 5 ząbków czosnku mielona kolendra mielony kumin / kmin rzymski przecier pomidorowy 400 g pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów cukier oliwa z oliwek sól morska pieprz świeżo mielony natka pietruszki liście kolendry'; document.write(" "); Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę
Proste-przepisy.plPrzepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry) 100 g czerwonej soczewicy 500 g bulionu warzywnego (lub 500 g wody + 1 warzywna kostka rosołowa) 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą(...)oraz pietruszkę i łodygi selera - 10 s / obr 5 Dodajemy olej i podsmażamy - 5 min / 100 C / obr 1 Dolewamy bulion warzywny - 10 min / 100 C / obr 1 Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy
peggiwkuchniząbki czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 6 goździków 1-2 łyżeczki brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować(...)dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek , smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając. Dodać po 1 szklance wody i przecieru pomidorowego , koncentrat pomidorowy , liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, goździki . Dodać również 1 łyżeczkę soli i cukru . Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut
Codziennik Kuchenny