przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:8/368)

Zapiekanka pasterska w kokilkach 280

pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki(...)patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć

https:KKuchniaMniam
Chili z kawałkami wołowiny 184

mnie z udźca); 1 średnia czerwona cebula; 4 ząbki czosnku; 1 - 3 świeże papryczki chili (u mnie jalapeno); 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g); 1 łyżeczka chili w proszku; 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka po 240 g - waga netto, po odsączeniu z zalewy(...)przez praskę ząbki czosnku oraz plasterki papryczek chili. Podsmażać razem przez 1 - 2 minuty, często mieszając, aż do uzyskania przyjemnego aromatu. Wlać krojone pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy oraz bulion wołowy (lub wodę). Dodać chili w proszku oraz odsączoną, przepłukaną, czerwoną fasolę.  Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu

Gospodyni Miejska
Kurczak korma – kuchnia indyjska. 69

piersi z kurczaka – 120 g jogurtu greckiego – 1 cebula – 15 g korzenia imbiry – 2 łyżki oleju rzepakowego – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka mielonego kminku – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki przyprawy korma – ½ łyżeczki mielonego cynamonu – 1 łyżka mąki uniwersalnej(...)całą noc. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i starty imbir, smażymy około 2 minut i dodajemy przecier pomidorowy i wsypujemy pozostałe przyprawy. Całość smażymy przez kolejne 3 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Garnek ściągamy z ognia dodajemy mleczko kokosowe oraz mąkę za pomocą blendera ręcznego miksujemy całość

Zdrowy Styl Joanny
Strogonow 146

nazwiska rosyjskiego generała. Strogonow Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone. Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym. Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki. I tak na przykład dodałam kiełbaski frankfurterki, bez których osobiście nie wyobrażam(...)kiełbasek frankfurterek 50 dkg pieczarek 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 płaskie łyżki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa z mięsem wołowym i warzywami . Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez

mecooks
Spaghetti alla bolognese 184

porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić w 0,5 szkl. wody) oliwa z oliwek przyprawy: liść(...)doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek.  Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.  Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki

coolinarnastrefa.blogspot.com
ZUPA POMIDOROWA: klasyczny, prosty przepis 128

Pyszna, domowa zupa pomidorowa. Przepis na tradycyjną zupę pomidorową. Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. Prosty przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zupa pomidorowa bez mięsa, podana z makaronem. Jak zrobić idealną pomidorówkę? Wypróbowany, bardzo prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam(...)Zupa pomidorowa prosty przepis. Oto składniki i przyprawy na zupę pomidorową: 1,5 litra rosołu 200g przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany 30% (ew.12%) sól, cukier, sos sojowy do smaku 1-2 łyżki posiekanego koperku Przepis na zupę pomidorową - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Rosół przecedzić. Przecier pomidorowy przesmażyć na maśle, doprawić cukrem

Moja Książka Kucharska
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 141

składniki: 500 g fasolki szparagowej 125 ml przecieru pomidorowego 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy. składniki na sos pomidorowy(...)przecieru pomidorowego 100 ml bulionu 1/2 cebuli natka pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, chwilkę dusimy. Podlewamy bulionem i redukujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy fasolkę, wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z młodej kapusty 138

mnie w domu zupę kapuścianą robiło się z młodej kapusty . Babcia zawsze dodawała do tejże zupy marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko oczywiście prosto z działki. W zupie lądował także przecier pomidorowy i domowa śmietana. Całość do smaku doprawiana była świeżym koperkiem. Taki al’a kapuśniak zrobiłam na weekendzie. Zupy wyszła mi dość spora ilość dlatego zajadam się nią jeszcze(...)młodej kapusty. Zupa z młodej kapusty Zupę można podawać posypaną świeżo krojonym koperkiem lub z keksem śmietany. Smak zupy podniosłam sokiem pomidorowym. Możecie go zastąpić świeżymi pomidorami lub przecierem pomidorowym. Jeśli sięgniecie po przecier pomidorowy użyjcie go zdecydowanie mniej. Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną . The post Zupa z młodej kapusty appeared

mecooks
Domowy przecier pomidorowy 93

Domowy przecier pomidorowy Pyszny, słodki, aromatyczny i zdrowy. Taki właśnie jest domowy przecier pomidorowy, który się robi bardzo łatwo... potrzebne są tylko... oczywiście pomidory. Najlepiej prosto z domowej szklarni. Składniki: - pomidory - sól i pieprz - oregano Sposób przygotowania: - obierz pomidory i wydrąż ich gniazda ze środka - pomidory zblenduj(...)płynną konsystencję, dopraw i gotuj aż woda wyparuje, a przecier zrobi się gęsty - przelej do słoiczka lub od razu wykorzystaj domowy przecier pomidorowy do np. zupy pomidorowej lub sosu spaghetti :)   Lubicie sos pomidorowy? Robiliście już domowy przecier? Jeżeli tak, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach. Być może dodajecie coś, czego nie dodaję ja, a dzięki temu jest pyszny również

MintTaste
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 164

Zapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać. składniki: naleśniki pomidorowe 250 g przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko szczypta cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula(...)sól,pieprz oregano 250 g przecieru pomidorowego 2 garście startego żółtego sera beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz olej do smażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić

Monia miesza i gotuje
Boloński garnek - danie jednogarnkowe 131

polskim rynku jest obecna od lat. Nie wiedziałam jednak o ich ofercie śródziemnomorskiej, którą obecnie mam przyjemność testować:). Produkty zachwycają, są naturalne, bez chemii, cukru i sztucznych dodatków. Przecier pomidorowy użyty do tego dania nadał mu niezwykłej smakowitości. Właściwie to nie potrzebowałam już nic więcej - żadnego koncentratu, żadnego dosładzania, jedynie odrobinę przypraw:).  Kotleciki: 500g mięsa mielonego 1 cebula(...)łyżki bułki tartej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku  1 małe jajko lub 1/2 większego sól, pieprz olej 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki) 700g przecieru pomidorowego, u mnie przecier z cebulką i czosnkiem od Podravka 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz 1. Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy

Szefowa kuchni
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 138

wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać(...)Dodać również jajko, natkę pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały

Trzeci talerz
Ulubiony keczup Jędrusia 133

cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg cukru garść soli 1 szklanka octu  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 60 dag przecieru pomidorowego 4 ząbki czosnku (dla chętnych) zioła prowansalskie       Najpierw myjemy i obieramy cukinię, a następnie ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy(...)czasie wracamy do naszego ketchupu. Dodajemy garść soli i gotujemy ok. 20-30 min.  Teraz możemy dodać szklankę octu, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przecier pomidorowy (u mnie zawsze przecier pomidorowy Pudliszki  - nie jest to reklama, nie zapłacili mi :D - przy tym przecierze ketchup nie jest wodnisty, a wiem, że czasem się tak zdarza). Gotujemy

Kuchnia moimi oczami
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 147

jednolity kolor. Klopsiki wyciągamy z bulionu łyżką cedzakową. Sos pomidorowy na beszamelu Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej W garnku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby się nie przypaliło. Cały czas(...)mieszając wolno dolewamy mleko. Dodajemy sok pomidorowy, przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut

Trzeci talerz
Majówka: Domowy keczup z obniżoną zawartością cukru 114

jest jeszcze jedna fajna sprawa: można samemu decydować jaki ma mieć smak, jak ma być ostry, czy bardziej słodki lub kwaskowaty. Składniki: Opakowanie pasaty pomidorowej (400 g) 1 łyżka przecieru pomidorowego Mała cebula Ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego 1/4 szklanki octu winnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki utartych ziaren gorczycy 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki ziela(...)żeby nie przypalić warzyw. Krok 2 Dodaj do rondla cukier i smaż, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy dodaj do niego przyprawy: gorczycę, ziele angielskie i cynamon. Zamieszaj. Następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż chwilę mieszając. Zalej całość octem winnym, zamieszaj i wlej do rondla przecier pomidorowy. Dodaj sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny

Niedzielny kucharz