ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania(...)kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwatypu 00 8 g soli łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży szczypta cukru 170 g wody 2 łyżki oleju 250 g pieczarek 250 g mozzarelli mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego kawałek czerwonej papryki 2 łyżki oleju sól Mąkę wymieszać z solą i oregano. Na środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć do niego drożdże. Posypać je szczyptą cukru i wlać(...)wyrabiając. Przygotować papier do pieczenia ciut większy niż docelowy rozmiar pizzy. Uformować ciasto w kulę i rozpłaszczać je na papierze, robiąc na brzegach wyższe ranty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Na przecierze rozłożyć plastry mozzarelli, potem pieczarki, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypać solą. Na wierzchu ułożyć paprykę uformowaną w okolicznościowy napis. Pizzę delikatnie przełożyć z papierem
Weekendy w domu i ogrodzieprzedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina papryki wędzonej sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę kroimy(...)cebulę i paprykę i smażymy aż troszkę się przypieką i zmiękną. Na koniec dodajemy pieczarki. Wszystko smażymy jeszcze 3 – 4 minuty i zalewamy 3 l gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie, i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze wg uznania solą, pieprzem, papryka i cukrem. w wersji “dopieszczonej” W czasie
Kulinarna Patilogiawięc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól pieprz czarny Sos: 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml mleka 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 4 łyżki pasty paprykowej sól pieprz czarny Dodatkowo: 80 g startego sera cheddar Sposób przyrządzania: Masło rozpuścić i ostudzić
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. Ja zostawiłam sobie kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby. Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min. 5 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią(...)skórki. Obrane pomidory pokrój w misce na kawałki, obficie posól i popieprz, następnie zblenduj/zmiksuj wszystko na gładką masę. Ja zostawiłam sobie kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby. Tak przygotowany przecier pomidorowy wylej do garnka i duś przez 7-8 min. 5 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek oraz cebulę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżą bazylią
A to pestkaRozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i papryki na mleczku kokosowym z dodatkiem pomidorowego przecieru, aromatyczna, rozgrzewająca i pożywna, doprawiona pikantnymi przyprawami. Użycie czerwonej soczewicy jest kluczem do sukcesu. Gotuje się szybko. Polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle ghee dzięki czemu zyska na niebanalnym smaku. Orientalne danie które sprawdzi się na bezmięsny obiad. Bardzo polecam, zapraszam w kulinarną(...)Wszystkie produkty kupicie w sklepie Kuchnie Świata. Składniki na 4 porcje: 20 dag czerwonej soczewicy 1 duża czerwona cebula 1 żółta papryka 4 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego ghee 300 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka garam masala ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól
Wanilia i Kardamon900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżka ziół prowansalskich – 3/4 łyżeczki papryki słodkiej(...)kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy 19-20 kotletów, a następnie krótko obsmażamy na patelni. Układamy w dużej brytfance z zachowaniem odstępów. SOS: W rondelku przecier pomidorowy łączymy z bulionem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, mieszamy ze śmietanką (jeśli jej używamy), zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Kotlety zalewamy gorącym
Be Fit Be Strongmarchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże liście laurowe 1 łyżeczka Vegety* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 kostka(...)naturalne, cena jest niemal identyczna. Jeśli mamy małą patelnię mięso obsmażamy partiami na małej ilości tłuszczu. Do garnka przelewamy całość patelni, a każdą kolejną partię smażymy na "nowym" smalcu. Przecieru pomidorowego lepiej nie dawać, jeśli bigos chcemy przechowywać przez dłuższy czas. Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga
Kuchnia od dwojgamylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam, bo chciałam aby mój barszcz był klarowny) pęczek koperku (koniecznie, daje dużo smaczku) ewentualnie do podania jajko ugotowane na twardo i śmietana 30% Z namoczonej ciecierzycy(...)małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy (chyba, że lubicie takie zupy, że łyżka staje ;0)). Doprowadzić
moj przepis namięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)2 paczki ryżu białego1 paczka ryżo dzikiego, brązowego2 duże cukinienatka pietruszki8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartegosól, pieprzoliwasos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz)Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku(...)stopniach około 30 do 40 minut.Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek) i energicznie mieszamy. Zalewamy woda i zagotowujemy. Następnie dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wg smaku. Gotujemy sos ponad 5 minut. Nadziewane cukinie podawać z sosem pomidorowym. nadziewana cukinia
Bon Appetit Małgorzatydrobno posiekanej cebuli; 2 łyżki drobno posiekanych ząbków czosnku; 1 łyżeczka chili w proszku; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 łyżki mąki pszennej; 850 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka bulionu drobiowego (u mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób(...)podsmażać przez około 1 minutę. Dodać mąkę pszenną i energicznie mieszając trzepaczką kuchenną, podsmażać razem przez kolejną minutę. Wlać bulion i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać przecier pomidorowy oraz 3 szklanki wody. Wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zredukuje się o 1/3, przez około 20 minut. Zestawić z ognia i odstawić
Gospodyni Miejskagłówka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować(...)roztopić masło i wymieszać energicznie z mąką, tak jak przygotowuje się zasmażkę. Następnie zdjąć garnek z ognia i energicznie mieszając dolewać mleka. Gdy powstanie kremowy sos, dodać do niego przecier pomidorowy i posiekany koperek. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym
Kuchnia Bon Appetitmarchew – 200g wędzonego boczku – 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650ml mleka(...)warzywami i boczkiem, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę
Be Fit Be Strongletniej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g – porcja jak na 500 g mąki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lub oliwy na sos: passata pomidorowa (przecier pomidorowy) suszona bazylia, oregano czosnek granulowany sól, pieprz dodatki na pizze takie jakie lubimy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku przepisem na: Pizza z patelni Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto – ciasto(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję sos: Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję zioła , doprawiam solą i pieprzem, oliwę i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie pizzy: Na blat posmarowany olejem wykładam ciasto i dzielę na trzy
Uwaga Babcia Gotuje