przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:16/368)

DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 174

zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 100% 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari (bez glutenu) – można pominąć sól himalajska lub kłodawska(...)pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona

Ola la LCHF
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 128

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 128

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika. Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi(...)bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony

Kuchnia MagdaLeny
flaczki po zamojsku 138

mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych w całości, muszą się one dość długo gotować i jest z nimi więcej(...)Składniki: ok. 750 g flaków w całości lub ciętych porcja rosołowa  2 duże marchewki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 4 ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie sól pieprz majeranek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu natka pietruszki Jeżeli używamy flaków w całości, należy je najpierw gotować około dwóch godzin, zmieniając kilkakrotnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie po cygańsku 78

który wprowadzi do tej przekąski nieco warzywnej ostrości oraz świetnie połączy się z pozostałymi dodatkami. Jak zawsze zrezygnowaliśmy natomiast z sosu na bazie ketchupu. Używamy do tego passaty lub przecieru pomidorowego, z czego ten drugi sprawdza się lepiej ze względu na gęstszą konsystencję. Co ważne, jeśli masz ketchup naprawdę dobrej jakości, czyli bez zagęstników i skrobi modyfikowanej, możesz go użyć(...)cygańsku Składniki: filety śledziowe à la matias: 500 – 600 g cebula: 2 – 3 szt. kawałek pora (tylko biała część) czosnek: 2 ząbki korniszony: 4 – 5 szt. przecier pomidorowy: 150 ml musztarda ostra: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka bulion lub woda: 100 ml ocet spirytusowy 10 %: 1 łyżka ziele angielskie: 3 ziarna papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka

Kuchnia Na Wypasie
Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem 182

osób, które chcą odpocząć czasami od mięsnych dań:) Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem Drukuj przepis Składniki 2 łyżki masła (klarowanego) Farsz 1,5 szklanki soczewicy 2 łyżki przecieru pomidorowego 7 liści jarmużu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek Sos do zapieczenia 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe(...)łyżka bazyli lub oregano 3 łyżki oleju listonic_name = "Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 szklanki soczewicy 2 łyżki przecieru pomidorowego 7 liści jarmużu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe opakowanie śmietany

CoolinarniePL
Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 163

Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego,  dobrze, fajnymi ziołami doprawionego,  z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony.  Część zjedzona, część w słoiki schowana i rozdana :)  Składniki na ok. 3,5 l: marynata: 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki sosu sojowo grzybowego(...)średnie białe cebule, ponadto: 1 kg szynki wieprzowej, 200 g makaronu świderki, 1 puszka fasoli czarnej, 1 puszka fasoli pinto, ok. 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka), 2 l wody, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 płaska łyżka soli himalajskiej, 1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw, 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, chili świeżo mielona

Moniki Smakołyki
Kociołek po meksykańsku 358

aktualną pogodę. Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ),  mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad(...)gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej mała puszka kukurydzy, odsączonej 0,5 l przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek

Smak mojej kuchni
Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem 84

ziemniakami i jajkiem Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem.       Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem . Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo.       Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie(...)marchewka pokrojona w kostkę około 2 litry bulionu jarzynowego lub z kurczaka 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 duży pomidor, bez skórki, pokrojony w kostkę 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy lub masła sól, pieprz, cukier do smaku dodatki : jajka ugotowane na twardo pokruszony ser np. feta śmietana do zabielenia Przepis na zupę botwinkową z ziemniakami i koperkiem

Moja Książka Kucharska
Ketchup z cukinii 171

odwdzięczycie się zdjęciami i opinią, bo te są dla mnie niezwykle cenne. Zapraszam, czytajcie i róbcie! Składniki: 1½ obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego(...)nadmiar pozostałej wody mógł swobodnie się ulotnić. Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć

Kuchnia w czekoladzie
Paprykarz domowy 247

afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą paprykę pima, przyprawy i olej. Z czasem jednak z powodu wojny domowej w Nigerii utracono łowiska w Afryce Zachodniej i polska(...)wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego 3-4 łyżki oleju  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz czarny Makrelę obrać ze skóry, wyjąć dokładnie wszystkie oście. Marchew obrać, zetrzeć na dużych

Obiad gotowy
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 215

potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw, który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego(...)fasoli o dużych nasionach (np. Piękny Jaś) 1 szklanka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania: natka pietruszki, cytrynaPrzygotowanie: Fasolę namocz na noc, a następnie gotuj przez 45 min. - 1 godzinę (musi być prawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 145

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku: tymianek, bazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion(...)niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz przyprawy- delikatnie, później można doprawić J Ponownie uruchamiamy program slow cook na 40 minut. Jeśli

Kuchnia w czekoladzie
Potrawka z pieczonym indykiem 138

Takie obiady uwielbiam: szybkie, smaczne i zdrowe! Ponieważ warzywa które w niej wykorzystałam, w połączeniu z indykiem, dają potrawie słodkawy posmak, użyłam do podkręcenia smaku przecieru pomidorowego. Nadał on daniu wyrazistości i koloru. Wyszło bardzo pysznie, polecam 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)udźca indyka -300 g pieczarek -2 cebule (200 g ) -1 cukinia (200 g ) -1 żółta papryka -mała puszka zielonego groszku -150 g marynowanej czerwonej papryki -300 ml przecieru pomidorowego  -300 ml wody -2 łyżki keczupu łagodnego Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy

Kulinarne przemyslenia
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 205

wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu(...)dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie, ale gorąco polecamy) Łyżeczka suszonego rozmarynu Łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Pure 4 średniej

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania