Bardzo często przyrządzam bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, marchewki oraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek
Bajeczna Kuchniaszybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego 3 1/2 l wody 100 g ryżu białego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól pieprz czarny mielony śmietana do zup Na dno dużego garnka wlać niewielką(...)smaku. Chwilę pogotować i na koniec można zupę zabielić śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko , Zupy Tagged: kapusta , przecier pomidorowy , ryż , wieprzowina
https:KKuchniaMniamSkładniki: 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego(...)rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią. Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około
Gospodyni Miejskasztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno(...)włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny , dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, w razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego :)) mięso mielone, wołowina, cebula, jajka, przecier pomidorowy, bulion
Bułka z ChlebemSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g przecieru pomidorowego; 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano(...)cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu
Gospodyni Miejskazostało spełnione, dlatego spokojnie mogę je polecić :) Jeśli nie macie pomysłów, co można przygotować w naczyniu żaroodpornym, zajrzyjcie na www.zdroweparcienaszklo.pl oraz www.facebook.com/zdroweparcienaszklo Roladki z kurczaka pod kołderka z przecieru pomidorowego i mozzarelli Składniki (4 porcje): - 3 filety z kurczaka - 200 g mrożonego szpinaku - 5 plastrów suszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz(...)posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką
Corner With RecipesMoja smaczna propozycja na obiad i w sumie dość szybka. Połączenie fileta z kurczaka z warzywami, makaronem oraz przecierem pomidorowym stworzy nam smaczny i aromatyczny obiad. Zapraszam ! :) Składniki 1 podwójny filet z kurczaka makaron penne 150g makaronu penne 1/4 łyżeczki przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)garnku gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obsypanego kurczaka i smażymy. Kiedy kurczak będzie usmażony wrzucamy warzywa na patelnię i dusimy wg przepisu na opakowaniu warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy makaron, mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. I gotowe. Tak jak pisałam na początku, obiad jest niezwykle smaczny, ale też w miarę szybki
Gotuj z Mąkążeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki w stylu zero waste 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła resztki wędlin, mogą być te obeschnięte obierki z marchewki resztki pieczonego mięsa szczypiorek lub cebula(...)dymka sól i pieprz do smaku Jak zrobić obiad z resztek Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki • czerwona papryka 3 szt • fasola czarna 150 g • fasola czerwona 150 g • cebula biała 2 szt • quinua biała 200 g • pomidory 4 szt • kukurydza 150 g • przecier pomidorowy 100 g • papryka mielona słodka 1 łyżka • pieprz cayenne 0,5 łyżeczki • sól 10 g • kmin rzymski 1 łyżeczka • ząbek czosnku 1 szt • olej słonecznikowy 50 g • liście nasturcji (opcjonalnie(...)Sposób przygotowania Kroimy paprykę oraz cebulę w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną i czarną. Suszymy. Do przecieru pomidorowego dodajemy poszatkowany czosnek, paprykę słodką, paprykę cayenne, pieprz, kmin i odrobinę soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na odrobinie oleju smażymy paprykę z cebulą przez około 5 minut. Dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją quinuę i mieszamy. Dodajemy przecier
chefintheforestdawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło mnie na smak pomidora i nikt mi nie ściemni, nawet(...)rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości
Z Kuchni Do Kuchnimożna przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa(...)jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć. Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente" (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naczyniu
zielonacukinkalubię burito to decyzja była prosta.Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie.Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka(...)pestek. I znów kilka minut smażenia.Kolej na drobno posiekaną pietruszkę - cały pęczek, mieszam i doprawiam kuminem, kolendrą, cynamonem (cynamon naprawdę świetnie tutaj pasuje). Mieszamy i następnie wlewam przecier pomidorowy, całość mieszam i duszę 10-15 minut aż całość zgęstnieje. Kukurydza i fasola - teraz na nie pora, mieszam i jeszcze kilka minut duszenia :)Podczas oczekiwania po dodaniu przecieru pomidorowego można
Mechanik w kuchniFilety śledziowe z czerwoną cebulą i marchewką, doprawione majerankiem, przecierem pomidorowym to świetna propozycja na zbliżające się Święta, ale także na imprezy - filet można przekroić na pół i powstają małe koreczki. Składniki: 4 filety śledzia matjas, 2 czerwone cebule, mała marchewka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, pieprz czarny mielony, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju 4 małe wykałaczki Przygotowanie(...)obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju aż się zeszkli, dodajemy marchew, szczyptę cukru, pieprz oraz łyżkę majeranku. Smażymy aż cebula będzie miękka, Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie odsączamy śledzia, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski dodajemy łyżkę oleju oraz majeranek, obtaczamy z każdej strony - zostawiamy na kilka minut. Na każdy
Lena Gotujetylko takie, które przygotowuję w domu. Od czasu do czasu pojawiają się w moim menu i bardzo szybko znikają. Najbardziej smakują mi takie na ostro, dobrze doprawione z dodatkiem przecieru pomidorowego. Taki właśnie sposób podania mam dla Was dzisiaj. Polecam! Składniki: 1 kg flaków wołowych parzonych białych 1 duża pietruszka 2 marchewki kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe(...)kulek ziela angielskiego 150 g przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej wg własnego smaku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) sól pieprz Flaki przelać na sicie opłukuję zimną wodą, a następnie przelewam wrzącą wodą. Włożyć do garnka wlać 2.5 l wody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera
O kuchni z uczuciemZapraszam Was do przygotowania błyskawicznej, dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża(...)zeszkli to dodać pieczarki. Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć. Następnie całość zalać wodą i przecierem pomidorowym. Dodać mięso z indyka. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło
Ugotować