Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 łyżki masła 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g ryżu długoziarnistego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sol, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół(...)Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz wsypujemy ryż. Gotujemy przez kolejne 13 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Qchnia po prostudodatkiem ryżu brązowego, kopytek lub klusek śląskich . Składniki (3 porcje): ok. 0,75 litra grzybów cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego chili pieprz sól 250 ml przecieru pomidorowego olej do smażenia Grzyby obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużą patelnię przełożyć pokrojone grzyby, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Polać 2 łyżkami(...)oleju i dusić na średnim ogniu do odparowania płynu. Do grzybów dodać przecier pomidorowy i rozdrobnione chili. Dusić ok. kwadransa, a w tym czasie przygotować ryż lub kluski. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać
Weekendy w domu i ogrodziezostały zamrożenie w sezonie, gdy miały najwięcej witamin. 1 opakowanie warzyw na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g makaronu kokardek 1 szklanka przecieru pomidorowego tarty parmezan Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsączyć i odstawić. Wodę można ugotować w czajniku elektrycznym i przelać do garnka, będzie jeszcze szybciej(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić zawartość z opakowania. Warzyw nie ma potrzeby wcześniej rozmrażać. Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami, które są przy warzywach i wlać na patelnię. Chwilę poddusić i dodać przygotowany wcześniej makaron. Wymieszać i wykładać na talerze, posypując startym parmezanem. Smacznego :) #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
https:KKuchniaMniampotrzebne: – 1 woreczek kaszy bulgur – 1 czerwona papryka – ½ ogórka – 1 czerwona cebula – 4 pomidory – ½ szklanki natki pietruszki – sól, pieprz – 4 łyżki przecieru pomidorowego Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki(...)Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Sałatka gotowa. Ta obfita i sycąca sałatka z kaszą bulgur i warzywami jest idealna jako samodzielny, lekki posiłek ale także znakomicie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego . Sałatka do przygotowania wymaga niewielu składników, które są z łatwością dostępne. Jest to przepis pełen zdrowych i świeżych warzyw , które warto wprowadzić
Zdrowy Styl Joannymięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę(...)razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia
Mechanik w kuchnilekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego 700 g przecieru pomidorowego (passaty) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala (link poniżej) 100 g orzechów arachidowych niesolonych 1 łyżka harissy (zrobiłam samodzielnie: 70 g papryki chilli, 2 ząbki czosnku(...)szczyptę soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty. W litrowym garnku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć drugą posiekaną cebulę. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy i gotować. Między czasie zmiksować wszystkie produkty na harissę i dodać 1 łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu
KuchniaWeDwoje.plczosnkiem, a dziś zrobiłam w pomidorach. Jednym słowem szybko, zdrowo i smacznie, polecam. Składniki: 3 średnie kapusty Pak Choi 2 pomidory 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa/olej 1 papryczka chili 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Kapustę myję, przecinam wzdłuż i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę, czosnek(...)rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulę. Wrzucam czosnek z chili, smażę przez 2 minuty. Dodaję białą część kapusty oraz pomidory, smażę przez kolejne 3 minuty. Dorzucam resztę kapusty, dodaję przecier pomidorowy i duszę przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitartej 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1/2 selera 200 g pieczarek 1 papryka peperoni 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 litra przecieru pomidorowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka(...)mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu
Qchnia po prostuprostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę(...)przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Ze smakiem i z pasjązdecydowanie zdrowsza. Polecam! Jaglany spód do pizzy: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 jajka sól pieprz czarny 1 łyżeczka bazylii suszonej DODATKI: 1 cebula 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka (185 g) tuńczyka Princes w oleju 1 garść oliwek czarnych 1 kulka (125 g) mozzarelli sól pieprz czarny oregano oliwa z oliwek Kaszę jaglaną parę razy wypłukać(...)pieczenia położyć papier do pieczenia. Skropić oliwą i uformować na nim krążek o średnicy ok 25 cm. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż będzie gęsty, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Sos rozsmarować na krążku uformowanym z kaszy. Rozłożyć cząstki odsączonego z oleju tuńczyka, oliwki i pokrojoną w grubą kostkę mozzarellę
https:KKuchniaMniamlekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego 700 g przecieru pomidorowego (passaty) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala (link poniżej) 100 g orzechów arachidowych niesolonych 1 łyżka harissy (zrobiłam samodzielnie: 70 g papryki chilli, 2 ząbki czosnku(...)kilku minutach wlać przecier pomidorowy i gotować. Między czasie zmiksować wszystkie produkty na harissę i dodać 1 łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na suchej patelni podprażyć orzech. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsa
KuchniaWeDwoje.plPolecam;) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1,5 litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku chili tymianek pieprz sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso(...)całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego
Krakowskie smaki Anisucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie. Do zmielonego mięsa dodajemy, jajko, odciśniętą kajzerkę(...)będzie jednolita i sprężysta. W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut
Qchnia po prostuarkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli, 10 zielonych oliwek, 10 czarnych oliwek, 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dość duże pomidory, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem(...)pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną pizzę piekę w rozgrzanym do 200 o C piekarniku przez około 20 - 25 min. Pizza prowansalska gotowa. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może