fety 300 g mięsistych pomidorów 4-5 filecików sardeli 3 łyżki drobno startego sera grana padano solidna garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz cukier oregano 750 ml przecieru pomidorowego Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby(...)pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Całość dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić. Przecier pomidorowy przelać do garnka, doprawić do smaku solą, cukrem i oregano. Ja miałam swój z domowych przetworów z solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Doprawiony przecier wlać
Monia miesza i gotujeSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku.Jak makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu wszystkich pulpecików, do wywaru dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, mieszamy. Osobiście lubię dobrze doprawione potrawy, dlatego do sosu dodałam jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany.Na koniec wsadzamy pulpety
Pudełko rozmaitościpomysłem będzie również dodanie ich do bajgli lub podanie jej z różnego rodzaju placuszkami lub kotletami ryżowymi . Pomidorowa pasta z makreli Przepis: pomidorowa pasta z makreli Składniki: pomidorowa pasta z makreli 1 mała makrela (ok. 300 g) 3 jajka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku 1 mała czerwona cebula łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony(...)ości. Wszystkie składniki włóż do misy blendera lub malaksera. Całość zmiksuj szybko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej przecieru pomidorowego. Pastę podawaj na chlebie. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Smalec z fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta
okolicepalnika.plmajeranku - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano - sól morska (szczypta) - pieprz świeżo mielony (do smaku) - 3 łyżki oliwy - 250g przecieru pomidorowego - kilka plasterków żółtego sera Sposób przygotowania: - pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia, - na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną do pieczarek, - mięso(...)smaż na oliwie, na rozgrzanej patelni i dopraw wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej, - usmażone mięso zalej przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą morską i świeżym pieprzem, - do mięsa z przecierem dodaj usmażone wcześniej pieczarki i cebulę - wszystko duś przez ok.10-15 minut, - papryki umyj, przetnij na pół i wydrąż środek, następnie faszeruj przygotowanym nadzieniem, - na wierzch każdej papryki połóż mały
MintTastesmaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek sol, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie(...)rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml bulionu i 300ml wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier
Codzienne GotowaniePulpeciki 250 g mielonego mięsa 1 marchewka pół woreczka ugotowanej kaszy (u mnie była to kasza bulgur) 1/4 cebuli garść rukoli zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy w kartonie 500g jogurt naturalny mały ząbek czosnku pół kostki rosołowej warzywnej bazylia świeża i suszona Kaszę gotuję według informacji na opakowaniu. Warzywa obieram, myję(...)małe klopsiki. Gotowe kuleczki układam w naczyniu żaroodpornym. Teraz zabieram się z zrobienie naprawdę szybkiego sosu. Cały przecier pomidorowy wlewam do rondelka. Podgrzewam na małym ogniu i dodaję prawie cały mały jogurt naturalny (gdy dodaję jogurt przecier nie może być zbyt mocno podgrzany, bo może się
Zdrowo i kolorowoSkładniki: ok. 30 mini pizza Ciasto na pizzę 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 300 g letniej wody 50 ml oliwy 1 ½ łyżeczki soli Nadzienie 4 czubate łyżki pomidorowego przecieru sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżka ziół, u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn garść krewetek 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia(...)przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze
codojedzeniaPołączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone(...)ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna Kuchniajajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić(...)odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Do sosu wrzucić surowe pulpeciki i ponownie gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso wewnątrz pulpecików
Codzienne Gotowaniemały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki(...)Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym przecierze - produkcji mojej Mamy właśnie. Podałam ją z kolorowymi świderkami. Mniam po prostu
Kuchnia po mojemuPolecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut . Składniki na garnek zupy pomidorowej z soczewicą i mięsem mielonym: 500 g – Mielone mięso z łopatki wieprzowej Przecier pomidorowy ok. 200g Czerwona soczewica (szklanka poj. 50 ml) 2 ząbki czosnku 1 cebula Kawałek Imbiru (ok. 3 cm) Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól Włoszczyzna (seler(...)się lekko zarumieni, dodajemy czosnek i imbir, chwilkę dusimy i dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dodajemy zioła prowansalskie. Całość dusimy ok. 2 ½ minuty, następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wrzącą wodą w takiej ilości jakiej chcemy mieć gęstą zupę. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta, dajemy mało wody. Na samym końcu do garnka dodajemy soczewicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię jeść zupy, szczególnie kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Składniki na zupę pomidorową (garnek około 7 litrów): 6 skrzydełek z kurczaka (lub inne części kurczaka albo kość) 2 małe przeciery pomidorowe 4 marchewki 1/2 pęczka pietruszki kostka warzywna Vegeta duża śmietana 12 % Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, gotować 10 - 15 minut(...)Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie wziąć mniej lub więcej wedle upodobania. Przy tym nie ma zagrożenia, że makaron nadmiernie napęcznieje i zrobi nam się zupa makaronowa
Karola gotujeprodukcji, więc stwierdzam, że moja misja zakończyła się sukcesem. Polecam!! Najlepszy sos pomidorowy (moja sekretna receptura) Składniki: 150 ml pomidorów krojonych z puszki 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ marchewki 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy (osączonych) ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire(...)Wrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać pomidory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosami sojowymi, sosemworhestershire, pieprzem, solą, cukrem
Mania Gotowaniaplastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 1 małą cukinia 3 papryki 3 pomidory 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 łyzka smalcu gęsiego 2 łyzki przecieru pomidorowego przyprawy ; sól, pieprz, kolendra Cebule pokroić w piórka i zeszklić na smalcu, dodac do garnka. Papryki pokroić w kostke, pomidory sparzyć, obrac ze skórki i równiez pokroić. Warzywa(...)przez praske i wszystko dodac do garnka. Na samym końcu dodac cukinie pokrojoną w kostke ze skóra i odsączoną kukurydze. Dusic jeszcze chwile do miekkosci warzyw, doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Podawac z pieczywem lub z ziemniakami. Jeśli jest wyczuwalny bardzo kwaśny smak przecieru wtedy możemy posłodzić - ok łyżeczką cukru. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki(...)Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż ok 7-10 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. dodaj pomidory w sosie, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików: W tym samym czasie
Państwo Wojtczuk gotują