przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:38/368)

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią 89

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni  sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę i czosnek(...)oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni zaledwie kilka minut. Do zmiksowanej ciecierzycy dodałam odpowiednio przygotowany sos. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia

nietadieta
Spaghetti na specjalne zamówienie młodego człowieka 135

trójkolorowy pojemnik. Na robienie samodzielnie nie było już czasu, a poza tym nie zabraliśmy ze sobą całego ogródka ;) Składniki : ok. 200 g makaronu typu spaghetti nr 6 słoik przecieru pomidorowego 8 liści bazylii 3 gałązki pietruszki naciowej prosta kiełbaska jałowcowa cebula sól pieprz parmezan ewentualnie: czarne oliwki ewentualnie: łyżeczka cukru Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej(...)wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną w palcach bazylię oraz łodyżki pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem  i ewentualnie cukrem. Wymieszać. Dodać ewentualnie oliwki

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 283

450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS POMIDOROWY: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 300g mięsa mielonego wieprzowego 3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz cayenne bazylia szczypiorek świeży Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać(...)zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Szpinak rozmrozić

https:KKuchniaMniam
Zapiekane faszerowane cukinie 79

pieczarek 1 duża cebula 100 g brązowego ryżu 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach starty ser żółty do posypania olej do smażenia sól,pieprz 700-800 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego Cukinie dokładnie umyć i wysuszyć. Każdą cukinię razem ze skórką pokroić na kawałki o długości ok 5-7 cm w zależności jak długa cukinia. Następnie każdy kawałek cukinii wydrążyć(...)podsmażone pieczarki. Dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na dno każdego "cukiniowego kubeczka" wrzucić jedną małą kulkę mozzarelli a następnie napełnić farszem. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Wlać przecier pomidorowy, użyłam własny domowy gęsty więc już niczym go nie doprawiałam. W naczyniu z przecierem poukładać "cukiniowe kubeczki" napełnione farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
SZPINAK DUSZONY Z POMIDORAMI 166

koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej. Składniki:   szpinak pomidory lub przecier pomidorowy czosnek pieprz  Na patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier pomidorowy - dusić w sosie własnym.Gdy pomidor da mało soku można dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupka gołąbkowa 90

Pyszna i prosta zupa z kapusty oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Składniki 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 pomidory mała główka kapusty 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki kostka rosołowa sól pieprz koperek Przygotowanie Do dużego garnka około (3litry) wkładamy drobno pokrojoną kapustę, następnie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę z mięsem mielonym i doprawiamy przyprawami. Po podsmażeniu wrzucamy(...)garnka z kapustą. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, kostkę rosołową oraz zaklepke z mąki. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości kapusty. Ja osobiście gotowałam w szybkowarze około 10 minut. Jak kto lubi wedle uznania, można na ostro doprawić przyprawami, można również dodać paczkę ryżu. Autor przepisu: Magdalena Artykuł Zupka gołąbkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Papryka faszerowana chlebem 141

fety 300 g mięsistych pomidorów 4-5 filecików sardeli 3 łyżki drobno startego sera grana padano solidna garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz cukier oregano 750 ml przecieru pomidorowego Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby(...)pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Całość dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić. Przecier pomidorowy przelać do garnka, doprawić do smaku solą, cukrem i oregano. Ja miałam swój z domowych przetworów z solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Doprawiony przecier wlać

Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 252

Składniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku.Jak makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu wszystkich pulpecików, do wywaru dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, mieszamy. Osobiście lubię dobrze doprawione potrawy, dlatego do sosu dodałam jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany.Na koniec wsadzamy pulpety

Pudełko rozmaitości
Pomidorowa pasta z makreli 78

pomysłem będzie również dodanie ich do bajgli lub podanie jej z różnego rodzaju placuszkami lub kotletami ryżowymi . Pomidorowa pasta z makreli Przepis: pomidorowa pasta z makreli Składniki: pomidorowa pasta z makreli 1 mała makrela (ok. 300 g) 3 jajka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku 1 mała czerwona cebula łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony(...)ości. Wszystkie składniki włóż do misy blendera lub malaksera. Całość zmiksuj szybko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej przecieru pomidorowego. Pastę podawaj na chlebie. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Smalec z fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta

okolicepalnika.pl
Papryki faszerowane przepis 169

majeranku - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano - sól morska (szczypta) - pieprz świeżo mielony (do smaku) - 3 łyżki oliwy - 250g przecieru pomidorowego - kilka plasterków żółtego sera Sposób przygotowania: - pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia, - na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną do pieczarek, - mięso(...)smaż na oliwie, na rozgrzanej patelni i dopraw wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej, - usmażone mięso zalej przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą morską i świeżym pieprzem, - do mięsa z przecierem dodaj usmażone wcześniej pieczarki i cebulę - wszystko duś przez ok.10-15 minut, - papryki umyj, przetnij na pół i wydrąż środek, następnie faszeruj przygotowanym nadzieniem, - na wierzch każdej papryki połóż mały

MintTaste
Błyskawiczna zupa pomidorowa 144

smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym! Składniki :  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek sol, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie(...)rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml bulionu i 300ml wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier

Codzienne Gotowanie
Klopsiki marchewkwe 161

Pulpeciki 250 g mielonego mięsa 1 marchewka pół woreczka ugotowanej kaszy (u mnie była to kasza bulgur) 1/4 cebuli garść rukoli zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy w kartonie 500g jogurt naturalny mały ząbek czosnku pół kostki rosołowej warzywnej bazylia świeża i suszona       Kaszę gotuję według informacji na opakowaniu. Warzywa obieram, myję(...)małe klopsiki.  Gotowe kuleczki układam  w naczyniu żaroodpornym.            Teraz zabieram się z zrobienie naprawdę szybkiego sosu. Cały przecier pomidorowy wlewam do rondelka. Podgrzewam  na małym ogniu i dodaję prawie cały mały jogurt naturalny (gdy dodaję jogurt przecier nie może być zbyt mocno podgrzany, bo może się

Zdrowo i kolorowo
Mini pizze na sylwestrowo 254

Składniki: ok. 30 mini pizza Ciasto na pizzę 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 300 g letniej wody 50 ml oliwy 1 ½ łyżeczki soli Nadzienie 4 czubate łyżki pomidorowego przecieru sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżka ziół, u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn garść krewetek 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia(...)przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze

codojedzenia
Zupa pomidorowo- dyniowa 115

Połączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone(...)ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 146

jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić(...)odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Do sosu wrzucić surowe pulpeciki i ponownie gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso wewnątrz pulpecików

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania