pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie około 500 ml bulionu* 2 szczypty majeranku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej(...)solą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w między czasie warto 1-2 razy całość przemieszać. Następnie dodajemy nasz przecier pomidorowy i posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe. Tak przygotowany bigos z młodej kapusty podajemy np. ze świeżym
Słodkie okruszkiSkładniki na 2 słoiczki: 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 100g ketchupu 100g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie TC umieszczamy nóż ultra blade. Wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, paski papryki czerwonej, zielonej oraz żółtej(...)zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa drobno siekamy (najdrobniej jak potrafimy, chyba że lubimy większe kawałki), przekładamy do rondelka z nieprzywierającym dnem, dodajemy ketchup wymieszany z mąką, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy razem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli mamy możliwość i chcemy- blenderujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji
Kuchnia w czekoladzieteż fasolkę po bretońsku z sosem worcestershire . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanki Składniki – Zapiekanka makaronowa z wołowiną 400 g wołowiny mielonej 300 g makaronu świderki 500 g przecieru pomidorowego 250 g tartego sera cheddar pół papryki zielone i czerwonej średnia cebula papryka jalapeno konserwowa – tutaj możecie zobaczyć łyżka masła klarowanego (oliwa) 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie papryka(...)Całość solimy i pieprzymy, a także dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i cztery łyżki sosu worcestershire. Tak smażymy do momentu aż zniknie czerwony kolor mięsa na patelni. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, a także 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie sproszkowanej papryki chili). Całość smażymy aż zacznie się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około minutę. Do szkła żaroodpornego wkładamy
Kuchennyviral.plprzepisów. Zapraszam i polecam! Składniki 350 g schabu bez kości 1 kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości(...)dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w plasterki.. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i ogórki pokrojone w kostkę. Dusić około 5 minut. forszmak
O kuchni z uczuciemcebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek koperku 2 łyżki przecieru pomidorowego białe wino 100 ml Dodatkowo: ziemniaki 1 kg( po obraniu) koperek posiekany dwie łyżki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt mąka koło 3 szklanek wszystkiego Krok(...)Cebule drobno pokroiłam i zeszkliłam na masełku, dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam. Krok 3 Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę
Różowa kuchniapodudzi z kurczaka po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej kawałek ostrej papryczki chili 2 duże cebule szalotki 2 ząbki czosnku 180 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu z czerwonej papryki lub pasty paprykowej sól pieprz 1 łyżka oleju Sposób przyrządzania: Podudzia(...)kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym i ketchupem z papryki, pogotować jeszcze przez 15 - 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek 250 g boczku wędzonego lub surowego bardzo dobrej jakości przecier pomidorowy, ok. 4-5 łyżek 2 duże cebule 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki woda sól, pieprz, odrobina cukru do smaku WYKONANIE: Fasolę namoczyć(...)zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną kiełbasę w kostkę i boczek. Wszystko dobrze przysmażyć, ale uważając by nie przypalić. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy i dalej gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, i odrobiną cukru. Całość zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z zimną wodą ( ok. 1/4 szklanki wody + ok. 2 łyżki mąki - na wyczucie
Calzonella.comkarkówki wieprzowej 4 ogórki kiszone 20 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 cebule sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki maki 3 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostke, posypać maką i podsmażyć na oleju do zrumienienia, następnie przełozyc do garnka o grubym dnie i zalać wrzątkiem(...)wpół miękkie wtedy dodajemy warzywa. Uzupełniamy wodę aby wszystko było przykryte ( gęstość ustalamy sobie sami jak nam pasuje) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami . Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć(...)cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę. ryba po grecku
O kuchni z uczuciempokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć) 1/2 szklanki bambusa z puszki 5-6 plastrów ananasa z puszki 3/4 szklanki syropu z puszki po ananasach 3/4 przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej(...)paseczki lub kostkę, a następnie solimy. Plastry ananasa kroimy w podobne kawałki jak papryki. Przygotowujemy sos: Łączymy 3/4 szklanki syropu odsączonego z puszki ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość
Poezja smakupodwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie(...)cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plschabu, może być inne mięso 1 papryka czerwona 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka płaska kurkumy 1 łyżeczka płaska papryki wędzonej sól, pieprz papryczka chili, mieszanka ziół 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego 100 g serka topionego natka pietruszki Wykonanie Ziarna fasoli miałam świeże, nie ususzone, dopiero co zerwane dlatego ich nie moczyłam. Gotowałam je w osobnym garnku(...)Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę obieram i kroję w plastry i też dodaję. Przesmażam wszystko chwilę, zalewam przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dolewam jeszcze wodę. Dodaję serki, kurkumę, curry, paprykę wędzoną,schab, fasolę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną
wesoła kuchniaSkładniki: 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia obrana i pozbawiona pestek ) 1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej 4 łyżki stołowe ryżu 2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego(...)Kolejno dodać suchy ryż oraz po chwili pokrojoną w kostkę dynię po czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego
W garach u GosiSkładniki: 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia obrana i pozbawiona pestek ) 1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej 4 łyżki stołowe ryżu 2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego(...)Kolejno dodać suchy ryż oraz po chwili pokrojoną w kostkę dynię po czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego
W garach u Gosizielonej, czerwonej i żółtej pokrojonej w kostkę 1 cebule pokrojoną również w kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pokrojone w plastry mała puszka kukurydzy 1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty 1 łyżka mąki 4 łyżeczki śmietany 1 łyżka masła przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)tymianek. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać szklankę wody zmniejszyć gaz i gotować. Po jakiejś godzinie dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pieczarki , pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i wszystko wymieszać. Gotować aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około
Monka gotuje