ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć(...)cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę. ryba po grecku
O kuchni z uczuciempokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć) 1/2 szklanki bambusa z puszki 5-6 plastrów ananasa z puszki 3/4 szklanki syropu z puszki po ananasach 3/4 przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej(...)paseczki lub kostkę, a następnie solimy. Plastry ananasa kroimy w podobne kawałki jak papryki. Przygotowujemy sos: Łączymy 3/4 szklanki syropu odsączonego z puszki ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość
Poezja smakupodwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie(...)cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plschabu, może być inne mięso 1 papryka czerwona 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka płaska kurkumy 1 łyżeczka płaska papryki wędzonej sól, pieprz papryczka chili, mieszanka ziół 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego 100 g serka topionego natka pietruszki Wykonanie Ziarna fasoli miałam świeże, nie ususzone, dopiero co zerwane dlatego ich nie moczyłam. Gotowałam je w osobnym garnku(...)Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę obieram i kroję w plastry i też dodaję. Przesmażam wszystko chwilę, zalewam przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dolewam jeszcze wodę. Dodaję serki, kurkumę, curry, paprykę wędzoną,schab, fasolę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną
wesoła kuchniaSkładniki: 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia obrana i pozbawiona pestek ) 1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej 4 łyżki stołowe ryżu 2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego(...)Kolejno dodać suchy ryż oraz po chwili pokrojoną w kostkę dynię po czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego
W garach u GosiSkładniki: 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia obrana i pozbawiona pestek ) 1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej 4 łyżki stołowe ryżu 2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego Do smaku: sól, szczypta białego(...)Kolejno dodać suchy ryż oraz po chwili pokrojoną w kostkę dynię po czym podlać gorącym bulionem. Całość gotować około 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Każdą porcję zupy podawać ze sporym kleksem jogurtu naturalnego
W garach u Gosizielonej, czerwonej i żółtej pokrojonej w kostkę 1 cebule pokrojoną również w kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pokrojone w plastry mała puszka kukurydzy 1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty 1 łyżka mąki 4 łyżeczki śmietany 1 łyżka masła przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)tymianek. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać szklankę wody zmniejszyć gaz i gotować. Po jakiejś godzinie dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pieczarki , pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i wszystko wymieszać. Gotować aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około
Monka gotujesoli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka pietruszki do ozdoby. Wykonanie: Cebulę szklimy(...)jego wykonanie poniżej). Sos: Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sos, którym zalewamy pulpety. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki : 600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/masło do smażenia Przygotowanie(...)tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny. Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny
Codzienne Gotowanieryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju(...)smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut
Mama Gotujekapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz(...)odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie
Rozpustne gotowaniepotrawy, więc muszą być najlepsze 🙂 Przepisów na śledzie po kaszubsku jest wiele i różnią się od siebie odrobinę dodatkami, choć baza pozostaje ta sama. Bazą jest olej, cebula i przecier pomidorowy dodatki, jakie można znaleźć w przepisach to suszone śliwki i rodzynki. Dziś przygotowałam najprostsze śledzie po kaszubsku, bo bez dodatku suszonych śliwek i rodzynek, ale jeśli je lubicie, możecie(...)przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula zrobi się szklista dodać do niej cukier, liście laurowe , ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek , kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. Całość smażyć przez 5 kilka minut mieszają od czasu do czasu, na koniec dodać resztę oleju. Doprawić przyprawami, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Filety
SprawdzonaKuchnia.plwiększa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego(...)pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięspokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy 100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt cukier 1 łyżka przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta
Różowa kuchniapostanowiłam urozmaicić ją pulpecikami, natomiast do samej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju(...)łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić
Fabryka pomysłów