przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:136/368)

Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 208

30cm 750g mąki pszennej 450 ml przegotowanej letniej wody 18g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) Passata: 150g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju bazyliowego 10dkg sera mozzarella Dodatki: Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Mąkę mieszamy wraz z solą(...)momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy

Kuchnia w czekoladzie
Wakacyjny Bigos 138

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem z grzybów.  Ustawiamy program STEW i czas

ClauditteMissCooking
Bigos z papryką. 137

Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą

Rozpustne gotowanie
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 178

Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę

Bon Appetit Małgorzaty
Przekąski na imprezę: Pizza rolls 38081

ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania: sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania(...)czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi

Zgrabne Gotowanie
Ślimakowe polędwiczki 98

cebula ·        Sól ·        Pieprz Składniki na sos: ·        200 g przecieru pomidorowego ·        1 cebula ·        1 łyżka oleju ·        2 ząbki czosnku(...)czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju. 6.    Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty. 7.    Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso. 8.    Gotowe

Kulinarna Chwila
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 566

papryki mielonej  1 łyżeczka suszonej bazylii  1 łyżeczka suszonego oregano  1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką)  3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego  1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody)  1/2 łyżeczki cukru  1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka kukurydzy  sól i pieprz do smaku  SKŁADNIKI(...)oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodaj je do warzyw na patelni i smaż całość jakieś 5 - 7 minut  (łopatką rozdrobnij porządnie mięso).   Teraz dodaj przecier pomidorowy i przesmaż ponownie farsz przez 2 - 3 minuty . Dolej bulion, dosyp cukier, 1/4  łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z pomidorów przepis 157

indyka, - 1 łyżeczka soli morskiej; - ziele angielskie. Składniki pozostałe: - 2 duże pomidory; - 1 cebula; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oliwy np. olej rzepakowy; - 1-2 garści jarmużu; - 2 przeciery pomidorowe; - 1 łyżka soli morskiej; - 1 łyżeczka oregano,  - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,  - pieprz cayenne do smaku.     Sposób przygotowania: - do garnka wlewamy wodę i dodajemy składniki potrzebne(...)dodajemy pozostałe warzywa z patelni i ponownie miksujemy; - doprawiamy wszystko solą, oregano i pieprzem cayenne (jeżeli lubimy oczywiście zupy krem na ostro); - na koniec dodajemy do zmiksowanych warzyw dwa przeciery pomidorowe - gotujemy ponownie zupę, aż zacznie delikatnie  bulgotać i GOTOWE! Zupę krem z pomidorów podajemy z natka pietruszki i razową grzanką. SMACZNEGO

MintTaste
Śledzie z Suszonymi Pomidorami 191

święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy(...)patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie

Uwaga Babcia Gotuje
Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej! 143

nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko(...)podprażaj przez 10 minut. Dodaj wodę, listek laurowy i ziele angielskie, ugotuj do miękkości klopsiki. Około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów klopsiki. Do pozostałej zupy dodaj przecier pomidorowy Łowicz i gotuj przez 5 minut. Wyłów rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem.  Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około

SMYKWKUCHNI
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 275

zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;)   Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda(...)cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy ;) Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco

Jak gotować i nie zwariować
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 171

angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej  koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki(...)magi. Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ).  Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.  Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną  mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.        Przygotowanie knedli

Bon Appetit Małgorzaty
Frykasy. 280

tortowej), 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii (12g), łyżka oliwy lub oleju, 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym(...)ciepłej wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się

W kuchni u Moniki
Lasagne Bolognese z sosem beszamelowym 146

Najlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście(...)cebulę, gdy ta się zarumieni dodać mięso. 2. Dodać sól i pieprz 3. Gdy mięso się odrobinę zarumieni dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 4. Gdy pomidorki zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. 5. Dusimy przez około 20 minut aż sos zgęstnieje a smaki się połączą. Sos Beszamelowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Gotować

KreatywnePiny
Rozgrzewająca kokosowa zupa z soczewicy 156

soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy - mieszam. Gotuję jeszcze 10 minut na małym ogniu pod przykryciem

Magiczna kuchnia Darii