przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:136/368)

Naleśniki po meksykańsku 8945

połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz(...)przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną 128

przepisu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2kg szynki wieprzowej 2 marchewki 3 mniejsze cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku natka koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe z szynki umyłam(...)znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem

Waniliowe Improwizacje
Przepyszna zupa gołąbkowa! 240

ulepszonej wersji   Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki białego ryżu 1,5 litra wody lub bulionu 1 łyżka oleju do smażenia opcjonalne: 2 łyżki śmietanki lub 1 łyżka serka(...)dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać trochę

Blog z Apetytem
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem 109

tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych. Składniki na lasagne ze szpinakiem i jarmużem Pomidorowo-mięsny sos: 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Szpinakowa warstwa: 250 g świeżego szpinaku(...)chwilę podsmażać. Na patelnię wrzucić mięso mielone, oprószyć je solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut. Wsypać marchew i pietruszkę, smażyć 3-5 minut. Do mięsa z warzywami wlać przecier pomidorowy, lekko go zredukować. Sos doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Szpinakowa warstwa: Liście szpinaku dokładnie opłukać, następnie wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Odcedzić, przelać

niecodziennikpary
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 408

pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki: 600 g ligawy cielęcej 100 g łoju wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów(...)tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu

WojnaNaSmaki.pl
Cieciorka po bretońsku 201

fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą i odstawić na kilka godzin(...)cebulę. Smażyć aż się kiełbasa i cebula się przyrumienią. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Gdy cieciorka będzie już miękka wyłowić skórkę z boczku. Dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z patelni, jeśli płyny bardzo odparowały dolać też nieco wody. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze kilka minut aby całość zgęstniała. Doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje
Pikantna zupa fasolowa 125

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek 1,5 litra wody Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki(...)napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chilli – według uznania i cukrem. Możemy dodać także posiekaną świeżą pietruszkę *** *** Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki

Blog z Apetytem
Pizza z brokułem i jajkami na cieście ziemniaczanym 253

PIZZY: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 g gotowanych ziemniaków 1 łyżka oliwy 1/3 łyżeczki soli SOS: 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny suszona bazylia DODATKI: 1/2 brokuła 4 jajka 2 00 g sera żółtego sól świeży szczypiorek Zrobić zaczyn z drożdży rozcierając je z cukrem i około ćwierć szklanki(...)koło o średnicy ok 30 cm. W zależności od tego jak gruby chcemy spód. Przełożyć na blachę, na której będzie się piekła pizza. Kiedy ciasto trochę podrośnie rozsmarować przyprawiony przecier pomidorowy. Cześć sera pociąć na paski i zawinąć na brzegach ciasta. Ułożyć różyczki brokuła na pizzy i posypać startym żółtym serem. Na wierzch wbić jajka. Delikatnie oprószyć solą. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 288

makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego

Świat Domowej Kuchni
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 136

główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku olej(...)dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie). Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi  pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy. Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem. Zupa jest najlepsza następnego

Smaczny zeszyt
Kolorowa tarta na spodzie kurkowym z kurczakiem, z warzywami i z kurkami 234

kurczaka 1 połowa czerwonej papryki 1 połowa żółtej papryki 1 połowa cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 papryki ostrej odrobina chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego DODATKOWO: 2 łyżki startego parmezanu 1 niewielka kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 łyżek kurek całych odgotowanych wcześniej kurek 1-2 łyżki sosu do pizzy (przepis znajdziecie(...)nasion, myjemy i kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, wsypujemy przyprawy na patelnię, dodajemy papryki, cebulę oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut. Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Mąką
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 257

sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml  czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od naszej głównej bohaterki. Umytą(...)czosnek. Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki. Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony. Dodałam pokrojone kawałki kaczki. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut. Wlałam wino. A następnie przecier pomidorowy. Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę. Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,  pomidory

potrawyregionalne
Chilli con carne a'la Heston 231

Składniki wg. Hestona: - oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie(...)ilość wedle uznania, anyż gwiaździsty, marchew pokrojoną w kostkę, zieloną papryczkę chilli pokr. w kostkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy 1 pomidor pokr. w kostkę i ok. łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy

Ukojenie Podniebienia
Pizza z szynką dojrzewającą 122

około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów szynki dojrzewającej, 1 ząbek czosnku, 100 ml przecieru pomidorowego, 120 – 140 g parmezanu liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto(...)rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut

królestwo garów