przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:139/368)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką 97

gramów pieczarek 3 średniej wielkości marchewki około 250 gramów 2 średniej wielkości cebule sól pieprz słodka papryka 2 duże ząbki czosnku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej Opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką dokładnie wymieszać następnie oprószyć mąką i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać dość mocno pół centymetrową warstwę(...)przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Około 45 minut. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowany płyn.   Opcjonalnie można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Na koniec gulasz doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem w razie potrzeby można lekko zaciągnąć mąką. Smacznego

Andzia Pichci
Chłopski garnek z fasolką 118

Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru 1,5 -2 litra wody     *** Fasolkę zalewamy zimną wodą(...)momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny *** *** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy *** *** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI

Blog z Apetytem
WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH 170

czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym

Walijskie Pichcenie
Naleśniczki z piekarnika 2417

najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ       *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta(...)układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane

Blog z Apetytem
Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 215

cytryny 1,5 łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów) 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć(...)zeszklić. Następnie dodać 1 łyżkę garam masala, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać.  Do sosu włożyć zamarynowane

Ze smakiem bez glutenu
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 125

porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika) 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Monini Bazylia 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Przygotowanie zupy paprykowej z ciecierzycą: Ciecierzycę wsyp na dużą blachę. Polej(...)garnka. Czosnek wyciśnij z łupinek prosto do garnka. Odłóż 4 łyżki ciecierzycy do dekoracji, a resztę przełóż do garnka razem ze wszystkimi sokami, które pozostały na blasze.  Dodaj przecier pomidorowy, pozostałe 2 łyżki oliwy bazyliowej i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli krem będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wodą lub bulionem. W moim przypadku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z kurkami i marynowaną cukinią 174

rosnąć, pytanie jakie? Pizza z kurkami Składniki: 1 pizza 250 g pszennej mąki 7 g świeżych drożdży 125-140 ml podgrzanego mleka ½ łyżeczki soli 250 g kurek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka winnego octu sól i pieprz do smaku szczypta suszonych ziół prowansalskich 1 cukinia marynowana, tutaj przepis ½ łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku

codojedzenia
Wegańska fasolka po bretońsku 119

dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli (lub 1 puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę  3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii(...)angielskie. Wszystko ze sobą mieszamy.  5. Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek i gałkę muszkatołową.  6. Teraz dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, mielone chilli,wędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut.  7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz

Bananowe Pole
Gołąbki. 187

przygotowaniu.  Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)  1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.  Kapustę umyć, oberwać(...)palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania. Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
szybkowar-gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą ryżowo-mięsne... 85

papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.   Z kapusty(...)gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.   Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu,na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia - idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z mięsem 90

soli Farsz do pasztecików: 400 g ugotowanej łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego) białka z 2 jajek 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia 2 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki cząbru sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka(...)kostkę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju, tak aby się mocno zezłociła. Przełóż ją do robota kuchennego razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w kostkę mięsem i przecierem pomidorowym. Dodaj także wszystkie przyprawy łącznie z solą i pieprzem. Zmiksuj całość w trybie pulsacyjnym, tak aby otrzymać w miarę jednolitą masę. Przełóż mięso do dużej miski. Białka ubij

okolicepalnika.pl
Naleśniki po meksykańsku 8915

połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz(...)przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną 102

przepisu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2kg szynki wieprzowej 2 marchewki 3 mniejsze cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku natka koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe z szynki umyłam(...)znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem

Waniliowe Improwizacje
Przepyszna zupa gołąbkowa! 215

ulepszonej wersji   Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki białego ryżu 1,5 litra wody lub bulionu 1 łyżka oleju do smażenia opcjonalne: 2 łyżki śmietanki lub 1 łyżka serka(...)dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać trochę

Blog z Apetytem
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem 80

tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych. Składniki na lasagne ze szpinakiem i jarmużem Pomidorowo-mięsny sos: 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Szpinakowa warstwa: 250 g świeżego szpinaku(...)chwilę podsmażać. Na patelnię wrzucić mięso mielone, oprószyć je solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut. Wsypać marchew i pietruszkę, smażyć 3-5 minut. Do mięsa z warzywami wlać przecier pomidorowy, lekko go zredukować. Sos doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Szpinakowa warstwa: Liście szpinaku dokładnie opłukać, następnie wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Odcedzić, przelać

niecodziennikpary