przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:135/368)

Faszerowany bakłażan 311

przepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość(...)termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać go i dodać do sosu mięsnego. Sos zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia

Konrad Gotuje
Gulasz z szynki 119

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis  tutaj  ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy do gulaszu zawiesinę

Qchnia po prostu
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 104

ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić(...)pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 159

ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić(...)pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków

Stare Gary
Lasagne ze szpinakiem i musem marchewkowym 144

figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet”) lub ok. 200 g świeżego 3 średnie ząbki czosnku(...)mięso się zetnie i przestanie być surowe, zmniejszamy ogień, wlewamy do niego trochę wody (ok. 250 ml) i podduszamy wszystko pod przykryciem przez ok. 5 – 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty ząbek czosnku, bazylię, oregano i słodką paprykę. Trzymamy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 – 30 min. na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Zanim sos będzie gotowy

Pyszny Duet
Bigos 204

mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki smalcu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko(...)odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Bigos najlepiej smakuje jeśli się go kilka razy podgrzeje, czyli mniej więcej na 3 dzień

Kuchnia w czekoladzie
Leczo - Smaczne i szybkie. 135

zapraszam Was na leczo z mojego domu... Składniki; 4 pomidory 1 mała cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 20 dag pieczarek 3-4 parówki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól cebulowa Skworcu  do smaku pieprz bałkański Skworcu  do smaku pół łyżeczki bazylii Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu pół łyżeczki papryki słodkiej Skworcu odrobina cukru(...)warzyw. Warzywa co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliły. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy odrobine wody. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cukinię. Dokładamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Możemy posypać koperkiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 215

30cm 750g mąki pszennej 450 ml przegotowanej letniej wody 18g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) Passata: 150g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju bazyliowego 10dkg sera mozzarella Dodatki: Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Mąkę mieszamy wraz z solą(...)momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy

Kuchnia w czekoladzie
Wakacyjny Bigos 142

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem z grzybów.  Ustawiamy program STEW i czas

ClauditteMissCooking
Bigos z papryką. 142

Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą

Rozpustne gotowanie
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 183

Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę

Bon Appetit Małgorzaty
Przekąski na imprezę: Pizza rolls 38088

ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania: sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania(...)czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi

Zgrabne Gotowanie
Ślimakowe polędwiczki 104

cebula ·        Sól ·        Pieprz Składniki na sos: ·        200 g przecieru pomidorowego ·        1 cebula ·        1 łyżka oleju ·        2 ząbki czosnku(...)czasie, co piecze się nam mięso przygotowujemy sos, cebulę obieramy drobno kroimy, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i szklimy na rozgrzanym oleju. 6.    Następnie dodajemy przecier pomidorowy a po minucie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty. 7.    Sos wylewamy na dno naczynia i układamy mięso. 8.    Gotowe

Kulinarna Chwila
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 571

papryki mielonej  1 łyżeczka suszonej bazylii  1 łyżeczka suszonego oregano  1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką)  3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego  1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody)  1/2 łyżeczki cukru  1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka kukurydzy  sól i pieprz do smaku  SKŁADNIKI(...)oregano, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodaj je do warzyw na patelni i smaż całość jakieś 5 - 7 minut  (łopatką rozdrobnij porządnie mięso).   Teraz dodaj przecier pomidorowy i przesmaż ponownie farsz przez 2 - 3 minuty . Dolej bulion, dosyp cukier, 1/4  łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z pomidorów przepis 164

indyka, - 1 łyżeczka soli morskiej; - ziele angielskie. Składniki pozostałe: - 2 duże pomidory; - 1 cebula; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oliwy np. olej rzepakowy; - 1-2 garści jarmużu; - 2 przeciery pomidorowe; - 1 łyżka soli morskiej; - 1 łyżeczka oregano,  - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,  - pieprz cayenne do smaku.     Sposób przygotowania: - do garnka wlewamy wodę i dodajemy składniki potrzebne(...)dodajemy pozostałe warzywa z patelni i ponownie miksujemy; - doprawiamy wszystko solą, oregano i pieprzem cayenne (jeżeli lubimy oczywiście zupy krem na ostro); - na koniec dodajemy do zmiksowanych warzyw dwa przeciery pomidorowe - gotujemy ponownie zupę, aż zacznie delikatnie  bulgotać i GOTOWE! Zupę krem z pomidorów podajemy z natka pietruszki i razową grzanką. SMACZNEGO

MintTaste