cebuli 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 10dkg żółtego sera olej do smażenia *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce(...)przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy
Blog z ApetytemBretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna(...)być miękki, ale nadal jędrny. Gdy groch już będzie prawie miękki wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku. Moje posty
Słodka Stronapyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2 duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju ½ szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić(...)były „nadziane” nagrzałam piekarnik do 190 ° C. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyłam połowę kiszonej kapusty. Na kapuście ułożyłam przygotowane gołąbki. Na wierzchu rozłożyłam resztę kapusty. Całość polałam przecierem pomidorowym i uzupełniłam wodą (ok. 1/2 szklanki). Na koniec włożyłam listki laurowe. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę
Kuchnia u Krysiwymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego). Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut
Uwaga Babcia Gotujeśrednie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku(...)fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.Smaczego!:)*wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut(...)będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego czasu, by smaki się przegryzły- będzie wyraziście rybna. Nie jest to jednak konieczne. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy w nim warzywa, aż woda z pomidorów odparuje i warzywna część dania zgęstnieje. Pamiętajcie, by przed dodaniem pomidorów upewnić się, że warzywa są już ugotowane- kwaśne pomidory mogą
PichceniomaniaSkładniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem
O kuchni z uczuciemmielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki bułka tarta (do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 2-3 łyżki) Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i rozdrabniamy w Botti Electronic(...)pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć” z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego Polecam
Słodkie okruszkiGulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew 2 średnie cebule 5-6 sztuk małej lub średniej czerwonej papryki 1 szklanka przecieru pomidorowego "chlust" czerwonego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku świeża papryczka chili łyżka mąki pszennej szczypta kardamonu 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 6 nasion pieprzu 2 łyżki oliwy, pikantnej oliwy(...)niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka. Duś ok. 1,5 godziny do czasu
Gary Bez dnalubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 cebule sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka Przygotowanie: Cebule przesmaż(...)spokojnie około 2-3 godzin na średnim, czasem wolnym ogniu. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku. Gotowe gołąbki podawaj z sosem. Gotowe
Zasmakuj KuchniPiękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych * 7 ziarenek ziela angielskiego * 3 ząbki czosnku * pół niedużej cebuli * 1 łyżka masła * sól i pieprz do smaku * około(...)koloru. Całość gotować do czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą
Zrób to smaczniewadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedyńczo zdejmujemy górne liście, starając się(...)Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 1,5 godziny od momentu osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem
Kulinarne przygody Gatitymięsnego (ragu): 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 700g mięsa mielonego wołowego 200ml czerwonego wina 2 listki laurowe 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) 700ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka suszonej bazylii łyżka suszonego oregano sól, pieprz Składniki do sosu beszamelowego (białego): 100g masła 80g mąki pszennej 1 litr mleka liść laurowy duża szczypta świeżo zmielonej gałki(...)sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Mięso wyłączyć i odstawić, aby przeszło aromatami, gotowanie najlepiej dokończyć następnego dnia. Ragu podgrzać, wlać przecier pomidorowy (passatę), suszą bazylię i oregano, dokładnie wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem
Codzienne Gotowanieszklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej pomidor ser żółty(...)krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągamy
Czerwona Porzeczkaśrednie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam(...)pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się jeszcze
Kuchnia po mojemuCały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut
MarciochaKucharzyulubionych dodatków. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej) 1kg czerwonej papryki 1kg cebuli 2 łyżki soli kamiennej 1,5szkl. cukru 1szkl. octu 1l przecieru pomidorowego z kartonika 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2 puszki kukurydzy konserwowej Sposób przygotowania: Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze(...)octu z cukrem przełożyłam odsączone warzywa i wymieszałam. Warzywa doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną
Waniliowe ImprowizacjePorcja, jaką Wam podaję jest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną(...)tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje w garnku z kapustą. Co jakiś czas wszystko mieszamy, mieszamy i mieszamy. Po 2 - 3 godzinach dodajemy przecier pomidorowy i znów na małym ogniu bigosik sobie się dusi. Na sam koniec , kiedy kapusta jest miękka, mięso jest miękkie dodajemy przyprawy
Kuchnia Pełna EmocjiStrogonow (około 7 porcji): mięso wołowe 400 g mięso z szynki wieprzowej 700 g 3 cebule 0.5 kg pieczarek 2 spore czerwone papryki 2 duże ogórki kiszone mały przecier pomidorowy sól pieprz 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe odrobina mąki Mięso oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć w mące i podsmażyć dosyć mocno (do zarumienienia) na patelni(...)żołądku (uwierzcie mi - testowałam; nie chcecie wiedzieć z jakim rezultatem). Wrzucić do garnka. Na końcu dorzucić ogórki, które wspaniale oddają swój kwaskowaty smak. Kiedy strogonow będzie praktycznie gotowy wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić jeszcze raz jeśli to konieczne. Ja uwielbiam, kiedy mięso rozpływa się w ustach, ale nie rozlatuje w garnku. Gotowałam niecałe 3 godziny. Trwało to dosyć
Karola gotujejeszcze więcej czasu na przygotowanie różnorodnych posiłków, taki sprzęt w kuchni to prawdziwa przyjemność. 4 porcje: 200 g ciecierzycy 200 g obranej dyni 200 g świeżego ananasa 200 ml przecieru pomidorowego 1 świeża, czerwona papryka 1 świeża, żółta papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 2 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)obranego ananasa kroimy w kostkę ok 1,5×1,5 cm. Cebulę, imbir i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy (czas 8 sekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz
Mienta blogselera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 cebula 5-6 boczniaków 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła(...)następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj
Niedzielny kucharzfarsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn(...)innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki
Zgrabne Gotowanieszklanki wody przegotowanej; - 3/4 świeżych drożdży; - 1 i 1/2 łyżki cukru; - 3 łyżeczki soli morskiej. Przepis na sos do spodu pizzy: - 2 średnie marchewki; - 1 średnia cukinia; - 1 przecier pomidorowy; - 1/2 pora; - 1 pomidor; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 szklanka wody; - 1 łyżeczka soli morskiej; - świeże liście bazylii. Przygotowanie ciasta: - do miski przesypujemy mąkę(...)patelni delikatnie smażymy i dodajemy wszelkie przyprawy do smaku, a następnie dolewamy szklankę wody aby zmiękły i się poddusiły; - ugotowaną, miękką marchewkę i miękkie warzywa z patelni dodajemy do przecieru pomidorowego razem z listkami bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę, następnie dodajemy oregano, posiekane ząbki czosnku, sól morską i pieprz ziołowy. Do smaku można dodać również inne zioła
MintTastepieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek niedźwiedzi (zamiennie(...)większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić ok. 15 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie
gutfut