przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:140/368)

Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 374

pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki: 600 g ligawy cielęcej 100 g łoju wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów(...)tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu

WojnaNaSmaki.pl
Cieciorka po bretońsku 177

fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą i odstawić na kilka godzin(...)cebulę. Smażyć aż się kiełbasa i cebula się przyrumienią. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Gdy cieciorka będzie już miękka wyłowić skórkę z boczku. Dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z patelni, jeśli płyny bardzo odparowały dolać też nieco wody. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze kilka minut aby całość zgęstniała. Doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje
Pikantna zupa fasolowa 101

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek 1,5 litra wody Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki(...)napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, chilli – według uznania i cukrem. Możemy dodać także posiekaną świeżą pietruszkę *** *** Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki

Blog z Apetytem
Pizza z brokułem i jajkami na cieście ziemniaczanym 199

PIZZY: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 g gotowanych ziemniaków 1 łyżka oliwy 1/3 łyżeczki soli SOS: 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny suszona bazylia DODATKI: 1/2 brokuła 4 jajka 2 00 g sera żółtego sól świeży szczypiorek Zrobić zaczyn z drożdży rozcierając je z cukrem i około ćwierć szklanki(...)koło o średnicy ok 30 cm. W zależności od tego jak gruby chcemy spód. Przełożyć na blachę, na której będzie się piekła pizza. Kiedy ciasto trochę podrośnie rozsmarować przyprawiony przecier pomidorowy. Cześć sera pociąć na paski i zawinąć na brzegach ciasta. Ułożyć różyczki brokuła na pizzy i posypać startym żółtym serem. Na wierzch wbić jajka. Delikatnie oprószyć solą. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 260

makaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego

Świat Domowej Kuchni
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 110

główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku olej(...)dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie). Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi  pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy. Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem. Zupa jest najlepsza następnego

Smaczny zeszyt
Kolorowa tarta na spodzie kurkowym z kurczakiem, z warzywami i z kurkami 173

kurczaka 1 połowa czerwonej papryki 1 połowa żółtej papryki 1 połowa cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 papryki ostrej odrobina chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego DODATKOWO: 2 łyżki startego parmezanu 1 niewielka kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 łyżek kurek całych odgotowanych wcześniej kurek 1-2 łyżki sosu do pizzy (przepis znajdziecie(...)nasion, myjemy i kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, wsypujemy przyprawy na patelnię, dodajemy papryki, cebulę oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut. Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Mąką
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 226

sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml  czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od naszej głównej bohaterki. Umytą(...)czosnek. Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki. Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony. Dodałam pokrojone kawałki kaczki. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut. Wlałam wino. A następnie przecier pomidorowy. Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę. Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,  pomidory

potrawyregionalne
Chilli con carne a'la Heston 208

Składniki wg. Hestona: - oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie(...)ilość wedle uznania, anyż gwiaździsty, marchew pokrojoną w kostkę, zieloną papryczkę chilli pokr. w kostkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy 1 pomidor pokr. w kostkę i ok. łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy

Ukojenie Podniebienia
Pizza z szynką dojrzewającą 96

około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów szynki dojrzewającej, 1 ząbek czosnku, 100 ml przecieru pomidorowego, 120 – 140 g parmezanu liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto(...)rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut

królestwo garów
Sos słodko- kwaśny 157

czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć sok 2 cytryny- wycisnąć sok 2 cebule czerwone- pokroić w piórka 500 ml przecieru pomidorowego 3/4 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa- pokroić w cienkie słupki 4 łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli(...)woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz

ClauditteMissCooking
Tradycyjna fasolka po bretońsku 174

tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy(...)pieprzem i dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy wodą po boczku. Mieszamy wszystko dokładnie aby nie było grudek i całość przerzucamy do garnka z fasolą. Dodajemy jeszcze przecier pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Na suchej patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmazoną kiełbase i boczek dodajemy do garnka z fasolą. Całość

Kulinarna Patilogia
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 126

wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz 100 g przecieru pomidorowego   Przygotowanie:   Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina(...)majeranek. Dopraw solą i pieprzem.   Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodaj jabłka pokrojone w sporą kostkę. Ewentualnie możesz dodać przecier pomidorowy, nie jest on konieczny ale fajnie podbija smak.   Następnie nie pozostaje nic innego jak czekanie. Mój bigos gotował się na małym ogniu przez

kuron.com.pl
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 254

dowiesz się TUTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 bakłażan 1 łyżka soli 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 250 g przecieru pomidorowego * 1 łyżka ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar bez laktozy(...)między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy mięso mielone i miąższ z bakłażana, smażymy aż mięso się zarumieni.  Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, doprawiamy ostrą i słodką papryką, bazylią i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż większość płynu odparuje (ok 7 minut). Zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik

My Culinary Art