jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1/2 łyżeczki soli Sos: 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 4-5 łyżek wody sól, pieprz do smaku dodatki według uznania (u mnie ser, czerwona cebula, szynka, papryka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, przyprawy i zioła. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzchu poukładać ulubione dodatki. Posypać startym żółtym serem i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika
Danka Pichcigulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią(...)dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz
Monia miesza i gotujeSkładniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie Sposób przyrządzania(...)mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychobraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy, 200 g przecieru pomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka(...)miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u Monikiprzecier pomidorowy kupny ,lub wlasnej produkcji Tutaj 3-4 średnie cebule Zalewa -----na 1lwody(...)około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy
w mojej kuchnipieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek. Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając
Niezły Młynekpieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego szklanka wody pęczek świeżej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)tymianek. Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając
Niezły Młynekzdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 500 g makaronu – może być ryż około 500 g cukinii 1 puszka 400 g kukurydzy szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku do smaku: około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz można dodać bazylię, oregano plus do posypania na talerzu: natka(...)cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę. Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeosób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250 gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól pieprz 1 łyżka majeranek pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej szczypta cukru 4-5 kulek ziela angielskiego(...)doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem chwilę smażymy już bez przykrycia i dodajemy włoszczyznę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej kapusty dodajemy zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki aby się smaki przegryzły. Jednak jak to zazwyczaj bywa w przypadku bigosu najlepiej smakuje na drugi dzień
Andzia Pichcipuszka czerwonej fasoli - odsączona i opłukana 2 puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki(...)cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z wyjątkiem fasoli. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone
Cztery Fajerykiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 duże malinowe pomidory 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta suszonej ostrej papryki (według uznania) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku(...)garnka najpierw wrzucić paprykę na około 7 minut, po czym dodać cukinię i gotować kolejne 7-10 minut. Obrać pomidory i pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka razem z przecierem pomidorowym i dokładnie wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze około 10 minut. Leczo polecam zajadać z ryżem, pieczywem lub kaszą. 1 porcja zawiera ok.: 354 kcal 19 g białka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyodsączeniu łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (u mnie przyprawy Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy
Smak mojego domugłówka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz do smaku śmietana 30% 150 ml Krok 1 Ryż gotujemy w osolonej wodzie koło 20 minut.Mięso myjemy osuszamy papierowym(...)twarde końcówki i nakładamy farsz. Krok 3 Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż.Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil . Krok 4 Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu z pieca
Różowa kuchniaboczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa vegeta i pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie : Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień odcedzić i przelać zimna(...)kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem(...)dalej smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie
W Mojej Kuchni Lubię