koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata(...)wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu
Niedzielny kucharzkoktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata(...)wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu
Niedzielny kucharzsztuk): główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu(...)oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też zamrażać. * kozieradka łagodzi
Weekendy w domu i ogrodziegałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe Gałka muszkatołowa – duża szczypta Szklanka piwa stout lub ewentualnie guinessa lub innego portera. Kto nie lubi piwa może dodać szklankę czerwonego, wytrawnego wina Pół szklanki(...)podkręcamy ogień na mocniejszy i wlewamy do rondla piwo. Mieszamy powstający sos przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje, a w rondlu zostanie tyko smak piwa. Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego. Mieszamy sos. Na koniec dolewamy bulion, a jeśli go nie mamy – pół szklanki wody (choć bulion jest lepszy). Przykrywamy i zagotowujemy sos. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum
Niedzielny kucharzWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)jeszcze smażę około 15 minut. Końcowe przygotowanie gulaszu z cieciorki: Gdy cieciorka jest już miękka (nie odlewam wody w której gotowałam cieciorkę), dodaję do niej usmażone składniki na patelni, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu). Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną
Uwaga Babcia Gotujepizzerinek na ciasto : 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 220 ml letniej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju lub oliwy duża szczypta oregano duża szczypta bazylii sól , pieprz na górę pizzerinek kładziemy to co lubimy ja użyłam : salami lub szynki pieczarki ser żółty mozzarella(...)miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Przygotowanie sosu i dodatków na mini pizza : Do miseczki wlewam przecier pomidorowy , olej , dodaję przyprawy : oregano , bazylię , dużą szczyptę pieprzu , szczyptę soli . Całość dokładnie mieszam , sos jest gotowy . Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję . Wędlinę kroję na mniejsze kawałki tak samo oliwki
Uwaga Babcia Piecze Chlebosób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła(...)smażeniu zlewamy z patelni. Nie myjąc jej wlewamy wino i zeskrobujemy aromatyczne pozostałości, całość przelewamy do brytfanki. Następnie oddajemy bulion wołowy, w takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy
Kolizje Smakówmielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 łyżeczki tymianku 3 łyżeczki oregano kieliszek białego wytrawnego sól pieprz mąka oliwa z oliwek Składniki na sos beszamelowy 4 łyżki masła(...)kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso będzie już usmażone na złoto, wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białego wina i przyprawiamy cynamonem, tymiankiem, gałką muszkatołową, oregano, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany
CityTaste - Przepisyprzed gotowaniem) 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł (około 500g) 1 strąk papryki czerwonej 400 g pieczarek 1 puszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego do smaku sól , pieprz olej do smażenia do zamarynowania piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki(...)kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut . Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu . Końcowe przygotowania dania : Do garnka z usmażoną
Uwaga Babcia Gotujefeta sól, pieprz 1 opakowanie canelloni (24 szt.) 10 dag startego żółtego sera Sos: 2 ząbki czosnku olej 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżki suszonego oregano Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)czasie posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi. Sos: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę. Doprowadź do wrzenia, pamiętaj o mieszaniu. Zestaw z ognia. W oddzielnym garnku podgrzej mleko. Gdy będzie gorące, dodaj mąkę wymieszaną z łyżeczką masła. Następnie powstały sos beszamelowy dodaj do sosu
Qlinarnie i Qlinarniesurowego boczku 1 duża marchew 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki młodego czerwonego wina (polecam beaujolais nouveau) 2 szklanki bulionu wołowego oliwa do smażenia 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100g masła 400g pieczarek sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Przygotowanie mięsa Przygotujcie sobie garnek, który(...)kostkę, ale tego nie polecam. To za dobre danie, by psuć je gotową kostką. Czas na doprawienie mięsa. Do garnka dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, listek laurowy, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie będzie jeszcze smakował dobrze, ale spróbujcie by wyczuć, czy potrzebujecie więcej lub niej soli i pieprzu. Całość zagotowujemy na dużym ogniu
Gotowanie i blogowanieosób, które nie mogą jeść glutenu. Komosa ryżowa (quinoa) Komosa ryżowa to znakomita kasza zarówno na słodko, jak i słono. Na słono bardzo lubię ją z dodatkiem przecieru pomidorowego ze szpinakiem i cieciorką. Kuskus i kuskus perłowy Kiedy mam lenia lub totalny brak czasu stawiam na kuskus z warzywami. Zalewam go wodą i dodaję ulubione warzywa oraz przyprawy(...)aromatyczne curry lub tikkę masalę. Na słodko posmakuje Tobie, jak i Twoim dzieciom w formie domowego belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami). Ogólne wskazówki: Spróbuj dodać do kaszy przecier pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz zachęcić do kasz osoby, które twierdzą, że ich jedzenie bez sosu jest za suche. Kasze doskonale
Fabryka pomysłówpróbuję nowych smaków. W tym roku postanowiłam przyrządzić bigos bez przecieru ale z dodatkiem suszonych owoców i wina marsala. Bardzo lubię bigos z dodatkiem alkoholu. Gotowałam bigos z sherry jak również bigos z winem marsala . Tegoroczny bigos wyróznia się przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców. Zrezygnowałam również z przecieru pomidorowego. Bigos ma delikatny kwaśny smak z posmakiem słodko kwaśnej żurawiny, moreli(...)białą kapustę i obgotuj w małej ilości osolonej wody. Obgotuj również kiszoną kapustę. Tą możesz odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty. Pora na mięso. Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone
codojedzeniadobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też(...)muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata