przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:151/368)

Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 158

szkl. szpinaku w liściach ·   1cebla ·   2 ząbki czosnku ·   sól i pieprz ·   1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki ·   0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego lub pomidor obrany ze skórki lub pomidory z puszki ·   250 ml śmietany 12% lub 18% ·   2 łyżeczki mąki pszennej ·   oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia(...)mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy szpinak (w tym czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego

Kubki smaku
Forszmak lubelski 148

podstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 71

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml  passaty  pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej

Even Better Food
Nieoczywiste produkty które można mrozić 102

kostki wrzucamy zbiorczo do torebki foliowej – wykorzystujemy do sałatek , koktajli , jako owocowe kostki lodu do napoi Winogrona – zobacz wpis Mrożone winogrona Płatki jadalnych kwiatów – zobacz poradnik Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, passata – zamrażamy w foremkach do kostek lodu – potem łatwo taka kostką wzbogacić gotowane danie Kotlety mielone, sojowe, z soczewicy – nadmiar mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem

Dorota Smakuje
Gulasz wołowy z żółtą soczewicą i frytkami z batatów 104

wegetariańskiej kuchni. Gulasz wołowy z soczewicą i batatami 4 – 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny z karczka 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 4 suszone limonki 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ¾ l wrzątku 150 g żółtej soczewicy 1 batat(...)plasterki czosnek i smaż przez minutę. Pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju posypując kurkumą. Przełóż mięso do garnka z cebulą, wlej wrzątek, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą. Nakłuj limonki widelcem i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 70 minut na małym ogniu (kuchni indukcyjna poziom 3). Kiedy mięso jest prawie miękkie (wszystko zależy od jakości

codojedzenia
Gołąbki inaczej 400

woreczek) 250g białej kapusty 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu 150ml passaty pomidorowej (przecieru) 2-3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy(...)masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu z patelni (i opcjonalnie

Blog z Apetytem
Meksykańska zupa chili con carne 116

czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier       *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy(...)ostrej papryki oraz po łyżeczce słodkiej papryki i oregano. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut *** *** Dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy. Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba *** *** Zupę podajemy

Blog z Apetytem
Nadziewane crepes na obiad 102

czerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj(...)wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp

codojedzenia
Schab w sosie po węgiersku 111

propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką.  600g schabu  3 papryki 1 marchewka 2 cebule  500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)  5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz  olej 1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy

Szefowa kuchni
Kremowe pomidorowe – zupa krem z pomidorów i batatów 136

szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek z cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie

Moniki Smakołyki
Gulasz z kiełbasy ala Stroganoff 117

kiełbasy Składniki: 500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv 2 cebule dymki, duże 1 czosnek solo 2 marchewki 200 g zielonego groszku, mrożonego 3 łyżki pomidorowego przecieru ½ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml śmietanki 1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu(...)Pokrój kiełbasę i marchewkę w kostkę. Cebule dymki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kiełbasę i marchewkę. Smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie

codojedzenia
Zupa pomidorowa na skrzydełkach 148

skrzydełek z kurczaka 1½ l wrzątku 3 marchewki 1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki 200 g selera 1 cebula 1 czosnek solo 2 liście laurowe 100 g pomidorowego przecieru (koncentratu) 150 ml śmietanki, 30% sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 3 łyżki natki pietruszki Obierz marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek(...)cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej zupę i posyp natką pietruszki. Smacznego!         The post Zupa

codojedzenia
Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami 120

owczym serem. Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami Składniki / na 4 osoby: 2 bakłażany (ok. 500 g) oliwa Monini GranFruttato 1 ząbek czosnku 400 g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) sól 400 g makaronu penne (u mnie tortiglioni) garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, który można zamienić na: świeżą bryndzę, ser pecorino, twardy ser owczy Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki cukiniowe 112

suszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki winnego octu 4 łyżki oliwy 200 ml warzywnego bulionu sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 2 łyżki parmezanu do podania Cebulę pokrój(...)białek i wymieszaj z farszem. Formuj małe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ugotuj sosu. Cebulę i czosnek pokrój, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, przyprawy, bulion i gotuj sos przez 20 minut. Podaj klopsiki z pomidorowym sosem z makaronem lub kaszą.     The post Klopsiki cukiniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Leczo z mieloną wołowiną 137

mięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano   *** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego

Blog z Apetytem