szkl. szpinaku w liściach · 1cebla · 2 ząbki czosnku · sól i pieprz · 1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki · 0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego lub pomidor obrany ze skórki lub pomidory z puszki · 250 ml śmietany 12% lub 18% · 2 łyżeczki mąki pszennej · oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia(...)mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy szpinak (w tym czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego
Kubki smakupodstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenPomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej
Even Better Foodkostki wrzucamy zbiorczo do torebki foliowej – wykorzystujemy do sałatek , koktajli , jako owocowe kostki lodu do napoi Winogrona – zobacz wpis Mrożone winogrona Płatki jadalnych kwiatów – zobacz poradnik Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, passata – zamrażamy w foremkach do kostek lodu – potem łatwo taka kostką wzbogacić gotowane danie Kotlety mielone, sojowe, z soczewicy – nadmiar mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem
Dorota Smakujewegetariańskiej kuchni. Gulasz wołowy z soczewicą i batatami 4 – 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny z karczka 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 4 suszone limonki 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ¾ l wrzątku 150 g żółtej soczewicy 1 batat(...)plasterki czosnek i smaż przez minutę. Pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju posypując kurkumą. Przełóż mięso do garnka z cebulą, wlej wrzątek, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą. Nakłuj limonki widelcem i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 70 minut na małym ogniu (kuchni indukcyjna poziom 3). Kiedy mięso jest prawie miękkie (wszystko zależy od jakości
codojedzeniaworeczek) 250g białej kapusty 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu 150ml passaty pomidorowej (przecieru) 2-3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy(...)masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu z patelni (i opcjonalnie
Blog z Apetytemczerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy(...)ostrej papryki oraz po łyżeczce słodkiej papryki i oregano. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut *** *** Dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy. Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba *** *** Zupę podajemy
Blog z Apetytemczerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj(...)wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp
codojedzeniapropozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką. 600g schabu 3 papryki 1 marchewka 2 cebule 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) 5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy
Szefowa kuchniszerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek z cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie
Moniki Smakołykikiełbasy Składniki: 500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv 2 cebule dymki, duże 1 czosnek solo 2 marchewki 200 g zielonego groszku, mrożonego 3 łyżki pomidorowego przecieru ½ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml śmietanki 1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu(...)Pokrój kiełbasę i marchewkę w kostkę. Cebule dymki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kiełbasę i marchewkę. Smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie
codojedzeniaskrzydełek z kurczaka 1½ l wrzątku 3 marchewki 1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki 200 g selera 1 cebula 1 czosnek solo 2 liście laurowe 100 g pomidorowego przecieru (koncentratu) 150 ml śmietanki, 30% sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 3 łyżki natki pietruszki Obierz marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek(...)cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej zupę i posyp natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa
codojedzeniaowczym serem. Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami Składniki / na 4 osoby: 2 bakłażany (ok. 500 g) oliwa Monini GranFruttato 1 ząbek czosnku 400 g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) sól 400 g makaronu penne (u mnie tortiglioni) garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, który można zamienić na: świeżą bryndzę, ser pecorino, twardy ser owczy Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwasuszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki winnego octu 4 łyżki oliwy 200 ml warzywnego bulionu sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 2 łyżki parmezanu do podania Cebulę pokrój(...)białek i wymieszaj z farszem. Formuj małe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ugotuj sosu. Cebulę i czosnek pokrój, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, przyprawy, bulion i gotuj sos przez 20 minut. Podaj klopsiki z pomidorowym sosem z makaronem lub kaszą. The post Klopsiki cukiniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano *** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego
Blog z Apetytem