Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 300 ml pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego 1 cebula 150 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej 3 łyżeczki suszonej bazylii Sól,pieprz Olej Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku sos pomidorowy: szklanka przecieru pomidorowego pół pęczka natki pietruszki spora szczypta soli i pieprzu szczypta cukru trzcinowego ząbek czosnku dodatkowo: kulka mozzarelli łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 sztuk
Mienta blogNadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka
Niedzielny kucharzprodukty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć leftoversy. Pobierz
Niedzielny kucharzNadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka
Niedzielny kucharzskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce
Domowy Smak Jedzeniapapryka słodka dowolnego koloru 1 duża cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Zalewa: 2 łyżki sosu tamari albo sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej
Lamarida.plSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję
Gotowanie PatkiSkładniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą) 1 łyżka przyprawy włoskiej
Pociąg Do Kuchniswojską kaszę <3) dwie średniej wielkości cebule 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów) 1,5 czerwonej papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut) 600 g piersi z kurczaka przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka olej kokosowy (rafinowany) Najpierw odsączamy kukurydzę
Kuchnia moimi oczamiduża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól
Czerwień i błękitgałązką) i ułóżcie na wierzchu pizzy. Gdy pizza się upiecze, usuńcie gałązkę, pomidory rozgniećcie widelcem i rozsmarujcie na całej pizzy. Ciasto przed nałożeniem sera możecie posmarować sosem pomidorowym lub przecierem pomidorowym. Pizza z pewnością na tym skorzysta. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwabył z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli. Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażeniu
W kuchennej krainiemożecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się(...)warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka. Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki. Pod koniec dodałam przecier pomidorowy. Można również wsypać groszek. Smacznego
potrawyregionalnePrzygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano bazylia sól, pieprz oliwa 200g mozzarelli 100g parmezanu 50g bułki tartej Przygotowanie : Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić
Codzienne Gotowanie