przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:166/368)

Lasagne w szkle 138

classic? Oczywiscie danie classic- czyli lasagne ! Lasagne jest to klasyczne danie kuchni wloskiej, niby proste ale..wlasnie, duzo zalezy jak nie wszystko zalezy od miesa i sosu, badz przecieru pomidorowego... Metoda prob i bledow doszlam do jednego wniosku- jesli juz sos pomidorowy to juz orginalny a jesli przecier to Kotlin... Ale wrocmy do szkla...Bo po raz pierwszy bede robila(...)wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy Pudliszki  -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18%Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Pulled pork w sosie pomidorowym 141

surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym 109

mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym to takie szybkie i nieco urozmaicone spaghetti bolognese . Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu oraz znika naprawdę w ekspresowym tempie. Koniecznie spróbujcie zaprezentowanego połączenia. Polecam! Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym - składniki: Sos:  500g mięsa mielonego 500 ml passaty/przecieru pomidorowego (*) 1 papryka (u mnie zielona) 1/2 puszki groszku(...)passatą/przecierem pomidorowym oraz połączyć z odcedzonym groszkiem. Sos posypać bazylią oraz papryką i pozostałymi przyprawami. Całość trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu oraz doprawić do smaku. W międzyczasie należy ugotować spaghetti. Makaron można wmieszać do sosu lub podawać polany sosem.   Spaghetti z mięsem mielonym, papryką, groszkiem i sosem pomidorowym - dodatkowe informacje: (*) Zamiast passaty lub przecieru pomidorowego można użyć

Di gotuje
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 208

kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty i czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda

Trzeci talerz
Ekspresowa zupa pomidorowa, resztkach :) 151

ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż i gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Gdyby woda się trochę wygotowała uzupełnić dolewając zimną wodę, zagotować i w razie potrzeby

Kuchnia Pokoleń
Boeuf Stroganow 197

pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków

Gospodyni Miejska
Bigos z młodej kapusty II 203

pełniejsza) będzie główka kapusty, tym więcej należy dodać bulionu. Moja kapusta była duża i do przygotowania bigosu użyłam 3 szklanek bulionu. Koncentrat pomidorowy to nie to samo, co przecier pomidorowy. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu:   Przyślij Przepis

Gospodyni Miejska
Domowy sos barbecue 223

przeze mnie nie odkrytych ;) Składniki na 3 słoiczki:   1 kg pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy

Kuchnia w czekoladzie
Naleśnikowe szlafroczki 155

oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę. W ten sposób utworzyły się „szlafroczki

Kuchnia u Krysi
Keczup z cukinii 155

takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie

Mieszam w Garnku
Makaron z podsmażonymi warzywami, ziołami i sosem pomidorowym 95

posiłek, który posmakuje małym i dużym :) Wystarczy, że podsmażycie ulubione warzywa, wymieszacie je z ziołami i podacie z sosem pomidorowym i makaronem, polecam! Składniki: 100 g makaronu uszka Lubella przecier pomidorowy Łowicz cukinia czerwona papryka łyżka oleju sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa posiekaj i podsmaż na oleju(...)lekko zmiękną. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Dodaj makaron i wymieszaj. Przecier podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i warzywami. Smacznego:) Wpis powstał we współpracy z Lubella. Artykuł Makaron z podsmażonymi warzywami, ziołami i sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Środa: Gołąbki bez zawijania 210

kiszonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos 1 butelka passaty pomidorowej lub puszka całych pomidorów plus łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula Łyżka masła Szczypta cukru Olej Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno obydwie cebulę. Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju. Wysyp na niego jedną posiekaną cebulę. Smaż 5 minut(...)drugim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę, smaż 5 minut mieszając. Wlej do rondla passatę lub, jeśli używasz pomidorów z puszki, najpierw włóż do rondla łyżkę przecieru, wymieszaj z cebulą a potem dodaj pomidory z zalewą. Dorzuć liść laurowy. łyżkę masła i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Ugotowaną kapustę przełóż do głębokiej misy. Dodaj do niej mielone mięso

Niedzielny kucharz
Pieczone pulpeciki w piekarniku 162

ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru   Wykonanie: Cebulę pokroić, przesmażyć na patelni razem z czosnkiem(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. Do podsmażonej na patelni cebuli z czosnkiem wlać pomidory z puszki i przecier. Doprawić do smaku, dodać zioła i na małym ogniu gotować przez ok. 15 minut. Ja razem z przecierem dodaję też odrobinę cukru. Upieczone pulpeciki połączyć z sosem i podawać

Pasja Smaku
Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? 104

właśnie z krzaka pomidorze. Powód? Jego ilość w pomidorowej masie wzrasta przy obróbce termicznej. Potwierdziły to też niektóre badania porównujące ilość likopenu we krwi osób, które jadły przede wszystkim pomidorowe przetwory z tymi, którzy spożywali świeże owoce. Ekologiczny czy konwencjonalny? I tu kolejny, ale tylko na pozór, paradoks. Każdy biolog wie, że warunki w jakich rozwijają się rośliny mają wpływ(...)upraw ekologicznych zawierały więcej suchej masy, cukrów, witaminy C, beta-karotenu, flawonoli i kwasów fenolowych. Natomiast owoce pomidorów uprawianych konwencjonalnie miały więcej kwasów organicznych oraz likopenu! Przeprowadzono też analizę przecieru pomidorowego. Te wyniki też dają do myślenia. Przecier z pomidorów konwencjonalnych jest bowiem ogólnie bogatszy w składniki, ale tym razem to sok przecierowy ekologiczny charakteryzował się wyższą zawartością suchej masy

Fleksitarianizm.pl