skrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka 1 duża marchew 1/2 selera ½ cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna
Czerwień i błękitostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej Dodatkowo ( wedle uznania): kilka kulek mozzarelli „mini” Sposób przygotowania: Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek
Nie tylko w kuchniprzetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty
Moja Galeria Smakupapryka (sparzona i pokrojona w kostkę) -300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry) -500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych) -opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy SOS POMIDOROWY: -200 g przecieru pomidorowego -2 łyżki oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku (wyciśnięte) -0,5 szklanki wody -szczypta cukru -bazylia, oregano wg uznania -sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozkruszamy placami, umieszczamy w naczyniu i zalewamy
KasiekGotujeporzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...Paluszki z prosciutto Składniki:opakowanie ciasta francuskiego10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte
Lawendowe NieboBędziemy potrzebować ; 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1i ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem
Apetyczna babeczkapokojowej, a następnie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie można przygotować dodatki, a trochę później nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury - u mnie 250 stopni.Sos pomidorowy:1/2 szklanki przecieru pomidorowego1/4 szklanki ketchupu pikantnego1 pełna łyżka przyprawy do pizzy lub: 1 płaska łyżka oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta(...)posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem,a następnie wyłożyć pozostałe dodatki, posypać lekko oregano lub przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec. U mnie trwa to 10 -12 minut. Mniej
Praktyczna plsera mozzarelli lub 80-100 g startej mozzarelli około 50 g szynki szwardzwaldzkiej rukola 1 pomidor 7-8 pieczarek zioła do pizzy Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła Przygotowanie: Mleko i wodę wlać do garnka i podgrzać. Odlać 1/3 szklanki mleka z wodą, dodać do nich rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać
Mania Gotowaniaoliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła Przygotowanie: Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą
Mania Gotowaniamozzarelli lub innego ulubionego sera kilka małych pomidorków ziołowy ketchup lub prosty sos pomidorowy(u mnie dziś ketchup, ale polecam Wam przygotować sos) Składniki na prosty sos pomidorowy: około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu!) 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, u mnie 1, bo pizze podaję najczęściej z sosem czosnkowym) 1 łyżka oliwy pół łyżki oregano(...)przyprawy do pizzy szczypta soli i cukru Przygotowanie: Jak przygotować prosty sos pomidorowy do pizzy? Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, sól. Mieszamy i podgrzewamy całość na małej mocy palnika przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Jak przygotować ciasto na domową pizze XXL? Do ciepłej wody
Słodkie okruszkiczosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. sos: 400 ml passaty pomidorowej ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy(...)kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego
bistro mamatortellini · 1 puszka krojonych pomidorów · 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki przecieru pomidorowego · ½ czerwonej cebula · 2 ząbki czosnku · około 10 różyczek brokułu (użyłam mrożonych(...)dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie
Mania Gotowaniakleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy: * 1 puszka pomidorów * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * 1 łyżka masła * 2 ząbki czosnku * sól, cukier * żółty starty ser do posypania Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam przecier i pomidory z puszki
Pieprzyć z Fantazjąwypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior I oczywiście kasza(...)mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa
Pieprzyć z Fantazjąwypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior I oczywiście kasza(...)mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa
Pieprzyć z Fantazją