schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy(...)mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk
Słodka Stronawrzucić pokrojony drobno boczek. Smażyć tak długo aż powstaną prawie chrupiące skwarki. Następnie dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć aż zmięknie. Teraz już czas na grzybki suszone, kapustę, majeranek,przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż kapusta zmięknie. Jeśli chcecie dodać kiełbasę to należy ją pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni. Dodać do bigosu i chwilkę jeszcze
Kuchnia Pokoleńsól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu, 1.5 płaskiej łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli morskiej. 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego, ( 70 g) 2 kopiaste łyżki ketchupu, ( 70 g), 2 liście laurowe, 6 -7 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, Sposób przygotowania : Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki
Pysznosci Babci Basimakaronu z pszenicy durum – najlepsze będą kokardki. 2 wędzone ćwiartki z kurczaka 2 papryki czerwone Pół białej części pora 3-4 ogórki konserwowe. 1 ząbek czosnku 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 4-5 łyżek majonezu Pęczek natki pietruszki Kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra w proszki według smaku, sól, pieprz. Jak zrobić węgierską sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem? Makaron
Kulinarna Polskamusi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podlać mięso wodą, tyle żeby mięsko było prawie przykryte. Dodać suszone grzybki, listki laurowe, paprykę chilli, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Doprawić do smaku solą. Papryki umyć, wyciąć gniazdka nasienne i pociąć w paski. Dodać paprykę do mięsa i gotować
Kuchnia Pokoleńzłoty kolor. Dodać piersi kurze, pieczarki i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pastę ajvar i wymieszać. Fasolę i ciecierzycę odcedzić i dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej
Kuchnia Pokoleńpieprzem i smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy. Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego
Kuchnia Pokoleńobwiązałam nicią. Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatczyny i rozpływa się w ustach! Składniki: 1 kurczak 2 cebule 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 200 ml bulionu 100 ml śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz Wykonanie: kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak(...)mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk
Słodka Stronamała cukinia garść czarnych oliwek 1 -2 łyżki marynowanych kaparów Dodatkowo: 2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego sól pieprz suszony imbir szczypta kurkumy mielony kumin (kmin rzymski) suszone zioła: oregano.bazylia,rozmaryn, chili Wykonanie : 1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami(...)chwilę po czym delikatnie osuszamy i kroimy na kostkę cm x cm. Podsmażamy na oliwie do ze złocenia ok 5 minut. 6. Ciasto wałkujemy na okrąg, smarujemy przecierem pomidorowym pozostawiając 0,5 cm brzegu. 7. Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli
vaniliowoczekoladowazdrowa Czas wykonania: 1 h ( 40 min czas oczekiwania) Ilość porcji: 4 Składniki: 100 g soczewicy zielonej (½ szklanki) 3 pomidory suszone 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego szczypta bazylii szczypta tymianku pieprz (do smaku) sól (do smaku) pieprz Cayenne lub chilli (do smaku) Przygotowanie: Soczewicę wypłukać i zalać wodą, dodać szczyptę soli i ugotować (gotować około
KuchniaWeDwoje.plDzień wcześniej przygotowujemy też sos: – 4 łyżki cukru, – 4 łyżki wody, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki maggi w płynie, ( można trochę mniej ) 2-3 łyżki przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać. W DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym
Pysznosci Babci Basiłyżki octu, 1,5 płaskiej łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli morskiej, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki czerwonej w proszku, 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżeczka musztardy łagodnej, 2 papryki konserwowe, 6-7 plastrów ananasa ( w moim przypadku cała puszka pokrojonego ananasa ), 2 liście laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego
Pysznosci Babci Basidalej idzie w świat. Ilość porcji: 1 nieduży słoiczek pasty Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: ryż – 1 torebka, 100g marchewka – 3 sztuki cebula – 2 sztuki przecier pomidorowy – 4 łyżeczki liść laurowy – 3 sztuki ziele angielskie – 6 sztuk wędzona papryka słodka – 1 łyżeczka słodka papryka – 2 łyżeczki glony nori – 2 arkusze
wiecejwarzyw.plzobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew 1 cebula 200 g przecieru pomidorowego 150 ml wody 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 listki laurowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!