przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:157/368)

Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 491

sztuk:ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej(...)wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 193

szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna.Skladniki na 20 golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste(...)pozostala z obgotowywania kapusty (sole mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie.Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje  pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 373

oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 30% 1 szklanka przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody 5 ogórków kiszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić

https:KKuchniaMniam
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 190

żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz

Walijskie Pichcenie
Śledzie po kaszubsku 223

ść porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1 łyżeczka cukruSos:2 cebuleGarść rodzynek3 łyżki przecieru pomidorowego½ łyżki cukruOlej rzepakowy50 ml gorącej wodyPrzyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonegoFilety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie

Kolizje Smaków
Zupa krem z pomidorów i papryki 348

samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie czasu, spróbujcie! Składniki: – 500ml przecieru pomidorowego – 5 pomidorów – 4 papryki – 1 ostra papryczka (opcjonalnie) – 10ml oliwy/oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka słodkiej papryki – 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)oliwie/oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory i papryki drobno kroimy lub rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier, przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Możemy podawać

Be Fit Be Strong
Marynowane pałki kurczaka 226

szybki i bardzoo smaczny obiad! Dobrze przyprawiony kurczak, chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku - czego chcieć więcej? Serdecznie zapraszam :)  Składniki: 500 g pałek kurczaka, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, sok z 1 limonki, pieprz Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. W miseczce połączyć ze sobą składniki

Plate of Joy
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką 297

imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki konserwowej wzbogaca jej smak, a lekko pikantna zalewa pomidorowa jeszcze bardziej go podkręca. Prawdziwe niego w gębie, zasmakuje wszystkim mięsożercom! Składniki na karkówkę po cygańsku: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 100 g papryki konserwowej pół szklanki(...)papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Zalewa: 3/4 szklanki wody 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć) 2 łyżki octu jabłkowego pól szklanki ketchupu pikantnego 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) łyżka musztardy 2 łyżki cukru czosnek granulowany, papryka ostra, sól i pieprz   Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Obsypujemy wszystkimi przyprawami

e-PrzepisyKulinarne
Jednogarnkowe chili con carne z ryżem 135

smakuje jak z najlepszej restauracji. To co, namówiłam Was? Do dzieła kucharze! Składniki na 4-6 porcji: – 600-800g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego) – 400g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu – 100g ryżu – 1 puszka czerwonej fasoli (240g) – 1 puszka kukurydzy (140g) – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 łyżka oleju(...)Dodajemy mielone mięso, obsmażamy i rozdrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub widelca. Dodajemy przyprawy i wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną fasolę i kukurydzę, przecier oraz bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut. W tym czasie awokado obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z 1/2 limonki

Be Fit Be Strong
Przecier pomidorowy. 151

Przecier pomidorowy u nas w domu musi być obowiązkowo. Wszystkie przetwory zawsze robię sama, ale przy pomidorach na szczęście mogę liczyć na pomoc męża. Robi najgorszą robotę, czyli przeciera przez sitko. W tym roku tak mu się spodobało, że drugą partię praktycznie zrobił sam :) Powiem tylko, że przerobiliśmy 40 kg. żeby nie było za dużo to podzieliliśmy sobie pracę(...)wystudzenia. Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową

Agusiowe smakołyki
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 177

powinien być lekko twardy.Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.Dodaj przecier pomidorowy, Całość dopraw do smaku przyprawami.Teraz zrób sos beszamelowyW garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej

Kredowe Menu
Tort naleśnikowy a' la lasagne 189

gram mięsa mielonegogotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny(...)rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy...Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli...  Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st.Smacznegoooo

NaKońcuJęzyka
Ryba w zalewie pomidorowej 100

dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko bułka tarta pieprz cytrynowy, sól olej do smażenia Zalewa: 1/2 litra wody 3 łyżki octu łyżeczka cukru 70 g przecieru pomidorowego 70 g ketchupu 2 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 2 duże cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, obtaczamy

e-PrzepisyKulinarne