kiełbasą Składniki: na 4-6 porcji 700 g kiełbasy 4 dymki ze szczypiorem 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 4 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml bulionu z warzyw 150 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku 250 g makaronu, np. tortiglioni Ugotuj makaron(...)Odcedź i wsyp do garnka. Cebulę pokrój w piórka. obierz pieczarki, pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle z dymką. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na maśle. Dodaj przecier pomidorowy, rozmaryn, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną natkę pietruszki i bulion. Zagotuj sos. Następnie dodaj obie śmietany, wymieszaj i zagotuj sos. Wlej sos do makaronu, dodaj grzyby z cebulą
codojedzeniaśrednie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań
Zasmakuj Kuchnirozgniecionymi pestkami #dynii i orzechami #nerkowca - kasza #bulgur z natką #pietruszki , olejem #konopnym i oregano. - #sos #pomidorowy - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry Dary Natury - wszystko razem gotowane około 40 minut na malutkim ogniu, następnie zblendowane. - ogórki #kiszone - #jajko
Szkrab Je Samząbków czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka curry 2 duże pomidory, zmiksowane ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka soli 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 ½ l wrzątku 2 łyżki oliwy 80 g niedojrzałych winogron 2 łyżki masła klarowanego 2 duże bakłażany Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj resztę(...)wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, zmiksowane pomidory i wlej wodę. Posól i gotuj gulasz wolno aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż
codojedzeniazrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem, świetnie sprawdza się również podany zamiast ketchupu. Sos zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby to było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano
Kuchcik gotujecielęciną Składniki: na 4-6 porcji 500 g zmielonej cielęciny 4 anchois 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 250 g makaronu,waga sucha 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka soli 200 ml wody z makaronu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano 200 g mozzarella, utartej Obierz i pokrój cebulę w kostkę(...)Zeszklij na maśle, następnie dodaj zmieloną cielęcinę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy, pokrojone anchois, startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ale zachowaj wodę od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem i wodą makaronową. Wysmaruj foremkę masłem i wyłóż makaron wymieszany
codojedzeniałyżka pokrojonej kolendry ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kozieradki 5 łyżki oliwy 1 chili 1 czerwona cebula1 łyżka pomidorowego przecieru 100 ml greckiego jogurtu 1-2 łyżeczka soli, wedle smaku Zacznij od przygotowania marynaty. Nasiona kozieradki, kminu i kolendry upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu lub zmiksuj(...)młynku. Wsyp do dużej miski. Dodaj resztę suchych przypraw, sól, imbir, oliwę, przecier pomidorowy i jogurt. Wymieszaj i przygotuj warzywa. Przekrój cukinię i bakłażana wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki 1 cm grubości. Dodaj do marynaty. Obierz czosnek, cebulę, oczyść chili i paprykę z ziaren i gniazda. Pokrój na kawałki. Opłukaj pieczarki i przekrój na pół te większe
codojedzeniaśrednie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań
Zasmakuj Kuchniwolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Even Better Foodkawałek korzenia selera 1/2 niewielkiej bulwy brukwi /można zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki czosnku 75 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego tłuszczu do smażenia /użyłam oleju kokosowego sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki czerwonej papryki
Even Better Foodnaleśników lub makaronu. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów) sól
Codziennik Kuchennykminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy świeży(...)kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj oliwę i pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj paprykę, garam masala i wymieszaj. Opłucz soczewicę pod zimną wodą. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj pastę, masala
codojedzeniaciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju ser 100 g salami 20-40 g sos pomidorowy: przecier pomidorowy 500 ml olej ok 1,5 łyżki 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 0,5-1 łyżeczki cukru oregano ok 1 łyżeczki sól ok 1 łyżeczki pieprz olej do posmarowania Zaczynam
Kuchnia Vikiłyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju cukinia 2 szt vegeta lub pieprz i sól masło 1 łyżka kukurydza 200 g (1 puszka) pomidory 2 małe sos pomidorowy: przecier pomidorowy 500 ml olej ok 1,5 łyżki 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 0,5-1 łyżeczki cukru oregano ok 1 łyżeczki sól
Kuchnia Vikipizaiollo w Neapolu przygotowuje tradycyjną Margheritę (oczywiście z parmezanem :)). Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? Składniki: porcja ciasta na pizzę włoską * 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika oliwa extra vergine szczypta soli garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego
Chilli Czosnek i Oliwa