czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy(...)ostrej papryki oraz po łyżeczce słodkiej papryki i oregano. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut *** *** Dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy. Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba *** *** Zupę podajemy
Blog z Apetytemczerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj(...)wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp
codojedzeniapropozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką. 600g schabu 3 papryki 1 marchewka 2 cebule 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) 5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy
Szefowa kuchniszerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek z cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie
Moniki Smakołykikiełbasy Składniki: 500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv 2 cebule dymki, duże 1 czosnek solo 2 marchewki 200 g zielonego groszku, mrożonego 3 łyżki pomidorowego przecieru ½ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml śmietanki 1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu(...)Pokrój kiełbasę i marchewkę w kostkę. Cebule dymki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kiełbasę i marchewkę. Smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie
codojedzeniaskrzydełek z kurczaka 1½ l wrzątku 3 marchewki 1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki 200 g selera 1 cebula 1 czosnek solo 2 liście laurowe 100 g pomidorowego przecieru (koncentratu) 150 ml śmietanki, 30% sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 3 łyżki natki pietruszki Obierz marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze skrzydełkami. Wlej wrzątek(...)cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej zupę i posyp natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa
codojedzeniaowczym serem. Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami Składniki / na 4 osoby: 2 bakłażany (ok. 500 g) oliwa Monini GranFruttato 1 ząbek czosnku 400 g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) sól 400 g makaronu penne (u mnie tortiglioni) garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, który można zamienić na: świeżą bryndzę, ser pecorino, twardy ser owczy Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwasuszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki winnego octu 4 łyżki oliwy 200 ml warzywnego bulionu sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 2 łyżki parmezanu do podania Cebulę pokrój(...)białek i wymieszaj z farszem. Formuj małe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ugotuj sosu. Cebulę i czosnek pokrój, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, przyprawy, bulion i gotuj sos przez 20 minut. Podaj klopsiki z pomidorowym sosem z makaronem lub kaszą. The post Klopsiki cukiniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano *** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego
Blog z Apetytemkiełbasą Składniki: na 4-6 porcji 700 g kiełbasy 4 dymki ze szczypiorem 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 4 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml bulionu z warzyw 150 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku 250 g makaronu, np. tortiglioni Ugotuj makaron(...)Odcedź i wsyp do garnka. Cebulę pokrój w piórka. obierz pieczarki, pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle z dymką. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na maśle. Dodaj przecier pomidorowy, rozmaryn, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną natkę pietruszki i bulion. Zagotuj sos. Następnie dodaj obie śmietany, wymieszaj i zagotuj sos. Wlej sos do makaronu, dodaj grzyby z cebulą
codojedzeniaśrednie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań
Zasmakuj Kuchnirozgniecionymi pestkami #dynii i orzechami #nerkowca - kasza #bulgur z natką #pietruszki , olejem #konopnym i oregano. - #sos #pomidorowy - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry Dary Natury - wszystko razem gotowane około 40 minut na malutkim ogniu, następnie zblendowane. - ogórki #kiszone - #jajko
Szkrab Je Samząbków czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka curry 2 duże pomidory, zmiksowane ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka soli 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 ½ l wrzątku 2 łyżki oliwy 80 g niedojrzałych winogron 2 łyżki masła klarowanego 2 duże bakłażany Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj resztę(...)wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, zmiksowane pomidory i wlej wodę. Posól i gotuj gulasz wolno aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż
codojedzeniazrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem, świetnie sprawdza się również podany zamiast ketchupu. Sos zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby to było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano
Kuchcik gotujecielęciną Składniki: na 4-6 porcji 500 g zmielonej cielęciny 4 anchois 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 250 g makaronu,waga sucha 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka soli 200 ml wody z makaronu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano 200 g mozzarella, utartej Obierz i pokrój cebulę w kostkę(...)Zeszklij na maśle, następnie dodaj zmieloną cielęcinę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy, pokrojone anchois, startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ale zachowaj wodę od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem i wodą makaronową. Wysmaruj foremkę masłem i wyłóż makaron wymieszany
codojedzenia