przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:163/368)

Jesienny keczup z cukinii 173

świeża mała papryczka  15 dag cukru, ja użyłam palmowego, ale zwykły lub brązowy też będzie dobry 1 kwaśne jabłko 1 litr koncentratu pomidorowego, jeśli macie domowy przecier pomidorowy to jego ilość musicie zwiększyć 2 krotnie, bo jest dużo słabszy, ja użyłam pudliszek, bo ma mocny wyrazisty smak 1/3  do 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% 5-6 łyżek magi

Apetyczna babeczka
Domowa pizza na grubym cieście 283

szklanki mąki tortowej szklanka wody łyżka oleju 30 g drożdży, szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: ser wędzony salami cebula oliwki kukurydza z puszki Sos pomidorowy pomidor 3 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego bazylia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 177

porcja dla 3 - 4 osób)   8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów   1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda   olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti Napoli 2.0, Karmel i Dokąd teraz 218

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 25 dag makaronu spaghetti sos: 3 ząbki czosnku 1 cebula oliwa 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie: kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, rozmarynu, lubczyku, ostrej papryki 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe szczypta cukru (tak, koniecznie!), sól na wierzch

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem 196

oliwa    sól     pieprz    zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia     Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego Kliknij Tutaj.1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube

Apetyczna babeczka
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 189

zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chiliopakowanie soczewicy czerwonejbazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Turecka pizza czyli Lahmacun 236

semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany1 papryczka chili4(...)kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Stare Gary
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 180

Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki  liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy:  3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku  sól  pieprz  zioła wg.upodobań  2 łyżki wody  1. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę, mieszamy

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 194

mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule  3 łyżki smalcu sól  pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego,  KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam

Apetyczna babeczka
Chiński sos słodko - kwaśny. 293

plasterki;1 papryka pokrojona w cienkie paski;4 posiekane dymki;1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek;1 łyżeczka startego imbiru świeżego;3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego;2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego;3 łyżki miodu;1 łyżka mąki kukurydzianej; 1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem;olej do smażenia.Na głębokiej patelni

Miksturownik
Gołąbki bez zawijania 421

lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia ½ łyżki oliwy Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać przecier

Dobra karma
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 238

Składniki: 300 g makaronu (u mnie świdry, pełne ziarno Lubella); 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić(...)wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób. Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w sosie własnym. Ważne, aby był to tuńczyk w kawałkach. Do przepisu należy użyć przecieru pomidorowego/passaty a nie koncentratu pomidorowego. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sos pomidorowy na zimę 617

wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję  pieczone pomidory, no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom(...)soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i  zdejmowaniem skórki , zmiksowałam pokrojone w ćwiartki pomidory Lima wraz ze skórką i pestkami w szklanym blenderze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przecier z mieszanych pomidorów 211

niżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy . Cukru dodajemy tylko dla ładniejszego koloru przecieru, jeśli używamy pomidorów czerwonych(...)dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do pizzy 121

pomidorowy możecie przygotować przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, jednak latem ze słodkich i aromatycznych pomidorów jest najlepszy! Na szybko polecam przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Można wymieszać przecier lub pomidory z puszki z koncentratem. Jeśli chodzi o pomidory świeże to polecam także koktajlowe, są w sezonie słodkie i pyszne, wystarczy wtedy tylko sól, pieprz i oregano. Pyszny

Zasmakuj Kuchni