przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:175/368)

Szybka zupa pomidorowo-kokosowa czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.87 130

zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 216

Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego.  Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo.  Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich(...)przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów

Mia Cucina Sofieta
Golabki bez piòrek 179

wrecz przeciwnie. Oto przepis na „golabki bez piorek” Składniki: 1 kg kapusty białej, 50 dag mielonego mięsa, 1/2 szklanki kaszy manny, 1 1/2 szklanki ryżu, 4 jajka, 1 przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziarenka smaku Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy.( Ryz mozna zastapic kasza ) Mozna dodac troszke smazonych(...)naszej fantazji ...Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 66

liść laurowy łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonej papryki pikantnej szczypta cynamonu łyżka suszonej natki pietruszki szczypta soli i pieprzu słoik (400 g) ugotowanej ciecierzycy kartonik (400 g) przecieru pomidorowego słoiczek (około 250 g) suszonych pomidorów w ziołach szklanka bulionu dodatkowo: posiekana natka pietruszka kasza jęczmienna ogórki kiszone Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liść laurowy, przyprawy, pokrojone(...)kawałki suszone pomidory oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Chwilkę podsmażamy po czym zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem około 25 minut. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość podajemy posypane natką z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Smacznego :) Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 132

polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze czy koncentracie i też trochę

Kuchnia MagdaLeny
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 132

polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze czy koncentracie i też trochę

Kuchnia MagdaLeny
Parówki zapiekane z serem w cieście francuskim 144

kwestia oddzielnego wpisu. Oba są banalne. Polecam wszystkim zabieganym. Składniki na parówki zapiekane z serem w cieście francuskim (2 sztuki): 2 parówki ciasto francuskie (do owinięcia parówek) łyżka przecieru pomidorowego oregano dwa plastry sera żółtego Gouda Odkroić dwa prostokąty z ciasta francuskiego, posmarować przecierem i obficie posypać oregano. Ułożyć parówki i zawinąć. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni

Karola gotuje
Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą 145

przygotowania pomidorów w taki sposób: kiszone pomidory pieczone pomidory klasyczna salsa pomidorowa pomidorowa letnia sałatka pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem gazpacho z pieczoną papryką gazpacho, hiszpański chłodnik domowy ketchup przecier pomidorowy na zimę Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g różnokolorowych pomidorów 1 mozzarella 4 kromki ciabatty listki greckiej bazylii ocet balsamiczny oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Urodzaj pomidorów 150

pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie mi do głowy zupełnie nowe, inne połączenie. W każdym razie jestem dumna

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsza zupa pomidorowa 382

zachęcam do zapoznania się i skosztowania mojej wersji. Może zasmakuje Wam również. Najlepsza zupa pomidorowa Składniki: 1 litr wywaru drobiowego* 5 średniej wielkości pomidorów (najlepiej malinowych) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szalotka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mięty (można użyć kilka listków żywej) 1 łyżka cukru

Mania Gotowania
Krem ze smażonych pomidorów i porów na muscacie z domowym makaronem. 188

Pomidorowa tradycyjna u mnie w domu zawsze była z ryżem i zawsze robiona na przecierze pomidorowym i na bulionie drobiowym. Może dwa razy w życiu zrobiłem taką pomidorową z bardzo tradycyjnej, domowej receptury. Lubię bawić się smakiem i odkrywać nowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona

BaRepas
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 147

makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy koncentrat pomidorowy 68

przygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się tak naprawdę każda odmiana pomidorów, nie mniej jednak najlepsze są jędrne i mięsiste,. Moja ulubiona odmiana to lima.  Dodatkowo aby skrócić czas przygotowania koncentratu, opanowałam świetną metodę - pomidory pieczemy,a następnie pozostawiamy do wystudzenia.   Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów np.lima 3 łyżki soli cukier ok 2-3 łyżek łyżka oleju na każdy(...)sól i gotujemy a raczej odparowujemy aby uzyskać wymaganą gęstość. Pomidory gotuję ok 30 minut pod przykryciem. Następnie blendujemy na gładki krem. Opcjonalnie razem z solą dodajemy cukier. Zblendowany przecier pomidorowy gotujemy jeszcze ok 30 minut do ponownego odparowania. Przekładamy do słoiczków, na wierzch każdego słoika pełnego przecieru nakładamy łyżkę oleju, zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Jarskie gołąbki bez zawijania 100

wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut. Przygotowanie sosu Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać przecier pomidorowy. Ciągle mieszając przesmażamy chwilkę następnie wlewać powoli bulion tyle aby sos nie był zbyt rzadki cały czas energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Smacznego

Andzia Pichci
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 321

bazylii,listków tymianku oraz oregano sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku Umyte,pokrojone pomidory gotujemy na dość dużym ogniu ok 20 min( jak w przypadku przecieru pomidorowego), zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem,przecieramy przez sito,ponownie wstawiamy na gaz. Przecier redukujemy do ok 1/3 - na wolnym ogniu trwa to ok 4 godz. Możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Wątróbka w sosie pomidorowym 126

mogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 154

pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest

KreatywnePiny
Zupa pomidorowa z cieciorką 153

lubi pomidorówki? Tym razem w nietradycyjnej wersji:  Zupa pomidorowa z cieciorką SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy młoda włoszczyzna  2- 3 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego mojej mamy 1 puszka pomidorów sól, ostra papryczka, kolendra, lubczyk, oliwa natka pietruszki Warzywa pokrojone w kostkę podsmażyć delikatnie przez 5 minut na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekana ostrą papryczkę

MarciochaKucharzy
Wegańska lazania 210

selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę.  Na patelni

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania