zmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole. Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego. Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam
Kuchnia PaulettesKotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy
Kolizje SmakówSpaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy
Szefowa kuchniłopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego(...)popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów. Na taką ilość to ok. 500 ml plus dodaję koncentrat pomidorowy ze sklepu. Mamy już w garnku prawie wszystko. Przyszedł czas na zasmażkę. Topię słoninkę na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę
Pieprzyć z Fantazjązostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem. SMACZNEGO!!! Składniki: 2 l wywaru drobiowego ( Przepis na idealny rosół- link ) 660 g przecieru pomidorowego 70 ml śmietanki 18% 1 żółtko sól, pieprz ew. cukier do smaku lub 1 ugotowana duża marchewka Przecedzony wywar podgrzej w garnku(...)gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj. . W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem, dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietana się „zahartowała” i nie zwarzyła się w garnku. Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem.Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą
kuron.com.plciasto. Miskę nakryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatki do pizzy: Sos pomidorowy do pizzy: 200 g pomidorów z puszki bez skórki, krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii i oregano - wymieszać. 10 plastrów
Moja Książka Kucharskamiękkości Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem. Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go zamiast firmowego koncentratu pomidorowego
Proste PotrawyZupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, lanymi kluseczkami (tak jak tutaj zupa pomidorowa ) lub fetą. Zamiast świeżych pomidorów można również użyć około 700 ml gotowego przecieru pomidorowego w butelce. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeżółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szkl śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę(...)smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu
Fabryka pomysłówzupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy
Dzieje kuchennej WiewióryPost troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego. Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich(...)przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów
Mia Cucina Sofietawrecz przeciwnie. Oto przepis na „golabki bez piorek” Składniki: 1 kg kapusty białej, 50 dag mielonego mięsa, 1/2 szklanki kaszy manny, 1 1/2 szklanki ryżu, 4 jajka, 1 przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziarenka smaku Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy.( Ryz mozna zastapic kasza ) Mozna dodac troszke smazonych(...)naszej fantazji ...Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy. Jesli dodamy grzyby , robimy sos grzybowy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniliść laurowy łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonej papryki pikantnej szczypta cynamonu łyżka suszonej natki pietruszki szczypta soli i pieprzu słoik (400 g) ugotowanej ciecierzycy kartonik (400 g) przecieru pomidorowego słoiczek (około 250 g) suszonych pomidorów w ziołach szklanka bulionu dodatkowo: posiekana natka pietruszka kasza jęczmienna ogórki kiszone Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liść laurowy, przyprawy, pokrojone(...)kawałki suszone pomidory oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Chwilkę podsmażamy po czym zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem około 25 minut. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość podajemy posypane natką z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Smacznego :) Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpolskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze czy koncentracie i też trochę
Kuchnia MagdaLeny