obowiazkowo zółtym serem. Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny. Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować moją wersję sosu należy wcześniej ugotować soczewicę , a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym . Tym razem jednak
Zakamarki mojej kuchniłyżeczek) - S&P Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać oregano, pieprz i sól. Przesmażyć. Dodać oliwki i kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód. Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać
CookYourselfm.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy
Taste Of My Daypokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać(...)frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto
KasiaiKrzysiu.plmięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 cebula 1 szklanka bułki tartej 0,5 szklanki przegotowanej wody 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sos: 4 duże łyżki przecieru pomidorowego pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki(...)surowe. Obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Układamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy. Kiedy nasze kotleciki się smażą możemy zacząć robić sos. Do małego garnuszka wlewamy przecier wymieszany z wodą, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zacznie się gotować i gotowe :) Ja kotlety podaję z ziemniakami i sałatką z czarnej rzepy
Kolejny blog o gotowaniuudek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez) - 200g ryżu(...)miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy
Be Fit Be Strongniskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów (około 750g) 2 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia (najlepsze świeże) pół łyżeczki imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej łyżka miodu sól, pieprz, chilli łyżeczka masła 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 2 opakowania cannelloni około 400g 3 kulki
wysmienitydodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka porcja jest idealna później na raz na pizzę. Polecam gorąco..... Składniki: 800g cukinii(bez nasion,a jak jest młoda skórka to można zostawić) 1 cebula 3-4 ząbki
Swojskie jedzonkoduże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej 6 łyżek przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: kapusta włoska 1 duża, mięso mielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze
W Mojej Kuchni Lubięmielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos. Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier pomidorowy ,posiekane pomidory ,papryczkę jalapeno świeżą lub kruszoną i posiekaną kolendrę. Wlać trochę wody i wszystko dusić na małym ogniu 10 minut. Warzywa. Obgotować chayote i cukinię
Kulinarny karnet ChristopheraDziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem(...)mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej
Mania Gotowaniaszynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać(...)minut, dokładamy przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu. Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą
Miód i pieprzFasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem. Składniki: – 500 g fasoli gigantes(...)bądź Piękny Jaś (odmiany o dużych nasionach) – 4 ząbki czosnku – 1 cebula – 2 marchewki – 1 puszka pomidorów – 4 duże świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć
Pociąg Do Kuchnibyć dość pikantna. Składniki: 1/2 kg zmielonej wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona i żółta puszka pomidorów bądź 1/2 l przecieru pomidorowego ( domowej roboty) sos tabasco chilli w proszku bądź mieszanka przypraw https://smakinatury.net/produkt/chili-con-care/ Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,krótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką
Niespełnione zdolności kulinarne