jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy(...)olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich
My Culinary Artjest, szczególnie gdy gdzieś wyjeżdżamy;) Kto wie, co czerwiec dla nas jeszcze przygotował? Jeżeli powrócą do nas upały, koniecznie przygotujcie sobie gazpacho - czyli sławny hiszpański chłodnik z pomidorów . Ta zupka o ślicznym czerwonych kolorze poratowała nas w zeszłym tygodniu, gdy na nic innego za bardzo nie mieliśmy ochoty. Z gazpacho wiążą się moje najprzyjemniejsze wspomnienia z wakacji w Hiszpanii(...)napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie polecam pomidory odmiany
Chilli Czosnek i Oliwabułeczki. .zostało mi trochę roztrzepanego jajka..dodałam jeszcze jedno jajko..i kilka innych składników..i śniadanko mamy gotowe.. 2 jajka 1 łyżka mąki szczypta soli kilka plasterków szynki pomidor szczypiorek sól, pieprz Jaja roztrzepać z mąką.Wymieszać z pokrojoną szynką , pomidorem i szczypiorkiem. Doprawić .Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ,aż jajo na górze omletu nam się zetnie
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne, pyszne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów. Doskonałe na kanapki z ulubionymi dodatkami. Smaczniejsze niż te napompowane leżące na sklepowych półkach. Polecam jeszcze ciepłe na kolację lub śniadanie Post Bułeczki z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam Post Roladki z indyka z mozzarellą(...)suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepyszne!) pesto : Składniki: (Na 6-8osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 czosnek pokrojony w plasterki ok. 12 suszonych śliwek ok. 13 sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść świeżych(...)studzimy. W głębokiej wąskiej misce lub w plastikowym naczyniu od robota kuchennego umieszczamy: ostudzoną i podduszoną cukinię z czosnkiem, świeże listki mięty i bazylii, odsączone z oleju suszone pomidory, suszone śliwki, oliwki, pozbawione łupin orzechy włoskie oraz pokrojony w drobną kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą
Symfonia Smakówprzyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego. Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już(...)przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej
Mia Cucina Sofietakotajlowych 1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia 2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastry sos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) : 2 łyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki(...)beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zapiekanki pieczemy od 25 do 30 min. Na zdrówko! (function
Symfonia Smakówcoś trzeba z nim zrobić... Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej? Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów! Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami. Zapraszam
Pora coś zjeśćPost Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje