Bagietki niemal błyskawiczne 177Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku(...)odstawić na 15-30 minut. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A w tej chwili rozpracowuję nowy rodzaj pieczywa - na poolish... Znacie, robicie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 174kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz , są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 239ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego, 150 g serka Almette z kolorowym pieprzem, 3 świeże figi, 4 listki szałwii, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki konfitury z owoców(...)dzikiej róży, Szczypta soli i cukru, Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej
SzczyptaSmaQ
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 220Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi
Basia w kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 292Czosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał
Grahamka, weka i kajzerka
Palenie kawy na grillu 229porannej kawy, która tak naprawdę w zapachu przypomina nieco prawdziwą kawę. Z wypalaniem przez Nas niewielkich ilości ziaren surowej kawy jest jak z przygotowywaniem domowych konfitur czy wypiekiem domowego pieczywa. Kto raz ich spróbuje nie wróci do kupowanego pieczywa czy konfitur. Przygotowując doskonałą małą czarną powinniśmy wiedzieć skąd pochodzi oraz kiedy była palona. Jest to bardzo ważne ponieważ kawa szybko
naRuszcie
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 262Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 80% 220Zaczyn 325 g: 2 łyżki zakwasu żytniego 125 g maki żytniej razowej 150 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin
Grahamka, weka i kajzerka
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 215Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym
Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux) 219Co to jest Tang Zhong ? Czasem nazywany water roux , lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua . Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 267Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki: 540
Grahamka, weka i kajzerka