Kasza, ryż Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem, opcjonalnie odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie(...)Pulpety rybne – na przykład takie jak te z mojego przepisu na resztkowe pulpety z białej ryby 6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach, plackach Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na twarogową pizzę z patelni 7. Resztki
HealthyCreationsósemki, a ser pleśniowy kruszymy. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim ósemki jajka i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą(...)pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki kolendry
Kulinarne przygody GatityProsta i smaczna przekąska imprezowa... polecam również na kolacje lub jako lunch box do pracy :) Składniki: * 4 placki tortilli * serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g * łyżka majonezu * kilka plasterków szynki * kilka plasterków sera(...)liści sałaty * pół papryki czerwonej * pół ogórka gruntowego Serek śmietankowy mieszamy z majonezem. każdy placek tortilli smarujemy powstałym sosem. ( ok. 1 czubata łyżka na każdy placek). rozkładamy szynkę i ser na całej tortilli. następnie sałatę, ogórek i paprykę rozkładamy na jednej połówce tortilli. Całość zwijamy od strony z sałatą w roladkę. ( Najlepiej zawijać dość ciasno aby nie powstawały
Kulinarne przygodyzagnieść szybciutko na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Z każdej części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek(...)odstawić na 15 minut. Dodać truskawki i przesmażyć stale mieszając aż masa będzie gęsta. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Gorącą masę wlać na upieczony placek i przykryć drugim. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem. kruchy placek z rabarbarem
O kuchni z uczuciemważne żeby było sporo sera wtedy się nie rozpadnie i można spokojnie pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... Składniki: 4 placki tortilli 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej(...)piórka ,paprykę w paseczki i smażymy razem na odrobinie oleju,doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną chilli(w zależności jak ostre lubicie tyle dajcie). Na suchą patelnię kładziemy placek tortilli i na połówce rozsypujemy ser,na to mięso i paprykę z cebulą,trochę kukurydzy i na wierzch ser,przykrywamy drugą połowa tortilli,po ok 2 min. przewracamy
Swojskie jedzonkobędzie jedno z tych ciast, które będzie mi się śniło po nocach, aż go nie zrobię. Zajęło mi to rok! Najpierw pojechałem nawet do Neapolu , żeby spróbować oryginału. Niestety placek ten wypieka się tylko w okresie wielkanocnym, więc musiałem obyć się smakiem... Sam sposób przygotowania pastiery przypomina trochę sfogliatelle , o których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy(...)przenikają, a ciasto staje się delikatniejsze. Jednak nie wiem, kto jest w stanie tyle wyczekać! Przygotowując swoją pastierę , sugerowałem się radami mojej znajomej i kilkoma przepisami z włoskich stron. Placek wyszedł idealny! Cudownie pachnący, chrupiący z zewnątrz, z uroczą przypudrowaną krateczką i wypełniony pysznym kremowym nadzieniem, które ma się ochotę wyjadać łyżeczką już przed upieczeniem. Mimo że już dawno
Food SquarePlacki z zaledwie kilku składników. Placki są delikatne w smaku. Najlepiej łączyć ze świeżymi owocami i miodem lub syropem klonowym. Przepis na 9 dość małych placków. Banany obrać i zblendować
Bullioshoarma, pieprz mielony, mąkę tortową, posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać łyżką na gorącym mocno oleju rzepakowym smażyć porcjami chrupiące placki, odkładać na ręcznik papierowy, najlepiej smażyć nieduże placki ziemniaczane kolejne pyszne placki ziemniaczane, tym razem z ogórkiem zielonym, przyprawą shoarma, najlepiej smakują z jogurtem, zamiast jogurtu gęstego można użyć śmietany gęstej...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę(...)150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki szczypta chili ketchup Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem i chili. Przykryć dwoma pozostałymi plackami. Tortille ułożyć na grillu, przykryć, piec do zarumienienia, aż ser w środku
Obiad gotowyjabłkami , które smaży się z ogromną przyjemnością. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Takie placki można jeść na śniadanie i na podwieczorek. Są po prostu świetne! Jeśli lubisz placki z dodatkiem owoców, to bardzo możliwe, że spodobają Cie się również moje placki jogurtowe z gruszkami
AniaGotuje.plPostne placki św. Franciszka to propozycja z zakonnej kuchni. Przepis pochodzi ze starszego numeru tygodnika "Niedziela". Placki są bardzo proste i bardzo postne. 500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca Z podanych składników(...)zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć głębiej rodzynki, aby nie przypalały się na patelni i nie nabierały gorzkiego smaku. Upiec na średnim ogniu, na patelni bez tłuszczu. Podawać z gorącym mlekiem lub innym napojem, według własnych upodobań
Praktyczna ploliwy i Wasze ulubione przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aby wszystkie smaki się połączyły. Smażymy go na suchej patelni (bo oliwę dawaliśmy do marynaty). Na placku tortilli układamy kurczaka, pokrojoną w paseczki paprykę, cienkie piórka cebuli, pokrojonego w plasterki ogórka. Dodajemy 2 łyżki sosu czosnkowego i całość posypujemy tartą mozzarellą. Tortillę zwijamy i przypiekamy na suchej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne placki. Wzdłuż długiego brzegu każdego placka nałożyć najpierw węższy pasek dżemu porzeczkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - a następnie szerszy pas masy makowej. Całość potem zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany(...)szybko zastygał :) DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI: ~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~"~"~ GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n
Grunt to przepis!odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych meksykańskich specjałów: quesadilli, tacos i enchiladas. Możesz podawać(...)odrobinę więcej mąki. ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm dobrze rozgrzać patelnię i smażyć (bez tłuszczu) po 20 sekund na jedną stronę. Jak tylko zaczną ukazywać się pęcherze obrócić placek na drugą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już kilka pozycji z tej książki i jestem zachwyconą prostota i smakiem. Przygotowałam dla Was przepis najbardziej przypadł do gustu moim bliskim. Placki kukurydziane z salsą z awokado. Placki: - 100 g odcedzonych ziaren kukurydzy z puszki - 75 g mąki pszennej + 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżki mleka - 1 pokrojona papryka chili (opcjonalnie(...)następnie rozprowadź te składniki równomiernie w cieście. 5. Na dużym ogniu rozgrzej na patelni olej, nakładaj małe ilości masy i smaż po 2 minuty z każdej strony. 6. Placki podawaj z salsą
Apetyczna babeczka