rozpuścić w zimnej wodzie, dodawać powoli mąkę, tyle by uzyskać twarde ciasto. Odstawić je na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Następnie pokroić je na małe kawałki. Wałkować na cienkie placki o średnicy 15-20 cm (w zależności od wielkości patelni). Wymieszać dwie duże garście ziół z odrobiną oleju (u mnie rzepakowy), solą i pieprzem. Pamiętajmy, że ser jest słony(...)przesadzić z solą. Położyć przygotowaną porcję ziół na placek , podnieść brzegi i zlepić końce tak, aby zioła były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek. Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Kiedy zbrązowieje przewrócić na drugą stronę. Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu
Smaki Armineprzesypujemy do mokrych składników. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by masa związała. Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem, temperatura średnia. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, gdy w plackach pojawią się bąbelki/dziurki. Podajemy na słodko lub wytrawnie, wedle upodobania :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje. Bez dodatków jedna porcja ma ok. 275 kcal
KucharzycaPodpłomyki to bardzo proste do przygotowania placki z kilku składników. Dawniej wypiekane były na kamieniu czy blasze jako próba dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Ja bardzo lubię ten wypiek jako dodatek do zup i sałatek. Świetnie smakują również jako przekąska do piwa czy wina albo do deski serów (zobacz poradnik Jak przygotować deskę serów ). PRZEPIS NA PODPŁOMYKI(...)ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkujemy cienko i przenosimy na blachę oprószoną mąką. Oliwę mieszamy z kuminem i smarujemy nią placek, oprószamy solą. Pieczemy aż placek zarumieni się (ok 10 min). Artykuł Podpłomyki z solą i kuminem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeChaczapuri gruziński placek z serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. 220 gram mąki orkiszowej 15 gram świeżych drożdży ok 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki oliwy sól do smaku szczypta cukru opakowanie serka koziego 1/2 opakowania sera owczego 2 jaja szczypiorek Mąkę umieścić na stolicy(...)resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek. zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę. Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta posmarować odrobiną oliwy, posypać serami. Piec ok 20 minut
AZgotuj!Kolejna wersja placków ziemniaczanych na słono, dość wyrazistych w smaku. Po plackach z kapustą kiszoną i owsiano - ziemniaczanych przyszła kolej na chrzanowe :) Składniki : - około kilograma ziemniaków, - 3 łyżki chrzanu, - mała cebula, - jajko, - 3 łyżki mąki pszennej, - polędwica sopocka lub inna wędlina, - szczypior, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki z cebulą zetrzeć na miałko, dodać chrzan, jajko, mąkę, pokrojoną(...)kostkę wędlinę i posiekany szczypior. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć rumiane placki
Przepisy Mikołajaodpoczęło. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 8 części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i lekko nacinamy nożem, tworząc kratkę. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe i rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na dość dużym ogniu, do zrumienienia. Gotowe smarujemy masełkiem. Chlebki możecie podać jako dodatek do sałatki lub jako składnik półmiska antipasti(...)Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części. Każdą część lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Z jednej strony, lekko nacinamy "w kratkę". MASŁO wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy z czosnkiem i ziołami. Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Układamy placki
cool and mintydomówek! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 20 sprawdzonych przepisów Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na roladki z tortilli z szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 8 z jednego placka Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 placek tortilli 3-4 plasterki szynki 3-4 ser liść sałaty lub garść mieszanki sałat wykałaczki Przepis 1 Na tortilli rozkładamy sałatę, ser, szynkę. Zwijamy w rulonik. 2 Zwinięty placek kroimy na grubsze plastry, aby powstały roladki. 3 Nadziewamy na wykałaczkę i podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Artykuł Roladki z tortilli z szynką i serem pochodzi
Kuchnia Bazyliizieleniną i przyprawami, dodać mąkę i kapustę i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, na środek wyłożyć 2-3 kopiaste łyżki masy kapuścianej, wyrównać, przyklepać i uformować okrągły placek. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron(...)złoty kolor. W ten sam sposób usmażyć kolejne dwa placki i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Twarożek wymieszać z musztardą i sosem sriracha. Gotowe placki posmarować sosem z twarożku i przełożyć startym serem. Wierzch i boki również posmarować sosem i posypać serem. Przed podaniem schłodzić przez około 2 godziny. Smacznego Kapuściany „torcik” śniadaniowy
Smaki Arminetortilli (podgrzewamy na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu), posypujemy go częścią sera, następnie wykładamy podsmażoną szynkę z warzywami i ponownie posypujemy niewielką ilością sera. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Po chwili obracamy placki na drugą stronę i ponownie chwilę podgrzewamy. Quesadillę przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło
Smaki Na Talerzucienko. Żeliwną patelnię lub zwykłą patelnię mocno rozgrzej i piecz naan pod przezroczystą przykrywką. Placki „dostają bąble” . Upieczone po obu stronach są rumiane i miękkie. Upieczone placki należy owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki foliowej. Rozpuścić masło na patelni. Dodać pokrojone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać naan masłem ziołowym, ciepły i tuż przed(...)podaniem. Najlepiej podać ziołowe masło w małej miseczce i każdy może sobie polać naan według uznania. Naan świetnie pasuje do curry jak butter chicken . Ostygające placki stają się suche. Naan można zamrozić. Ja rozmrażam je w dobrze nagrzanym piekarniku owinięte w aluminiową folię. Smacznego! The post Naan z patelni z ziołowym masłem appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniamiało ok 1,5 cm grubości. Wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę
kuron.com.plszczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski. Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać łyżką niezbyt grube placki, zachowując między nimi duże przerwy ponieważ urosną a gdy będą grube mogą rozlać się na boki. Czasem wszystko zlewa mi się w jedną całość, ale wtedy za pomocą nożyka(...)cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym przyprawiając do smaku. Farsz wystudzić a następnie wymieszać ze startym serem żółtym. Farsz wykładać na plackach a następnie piec w temperaturze 150° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Gotowe cebularze podawać na ciepło lub zimno. Doskonale smakują z masłem a przy okazji
Ola la LCHFobiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół(...)razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować wszystko. To jedna z teorii na temat egzegezy nazwy. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:) Danie jest bardzi popularne w północnej części(...)słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Smacznego! Artykuł Piątek: Burrito ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmasy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy. Każdy placek pieczemy po 8 minut w temp 190 stopni. Po upieczeniu każdy placek przyciskamy następnym i następnie talerzem- to zapobiegnie wywijaniu się mac. Składniki
Domowe ciasta