placki - 22990 przepisów (strona:232/1533)

Pizzerinki – pyszne mini pizze 146

matę lub lekko oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj (można też wyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta. Blaszki (u mnie 1 duża(...)piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest to konieczne). Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy nasze dodatki – plasterki krakowskiej, kukurydzę, plasterki pieczarek. Całość posypujemy

Słodkie okruszki
Placuszki z kaszy manny - bez cukru, tłuszczu 116

Pomysł na błyskawiczną przekąskę bez cukru - biszkoptowe placuszki z kaszy manny. Łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam dojrzałego banana i dzięki niemu placki są lekko słodkie w smaku. Według mnie poniższe placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu.  Składniki na 15 sztuk: 1/2 szklanki błyskawicznej kaszy manny (80 g) 1/2 szklanki mleka 1 duży, dojrzały banan(...)wymieszać ze sobą, np. widelcem lub blenderem. Na sam koniec do masy dodać ubite białko i całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1 łyżka ciasta) . Placki smażyć na średnim ogniu. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza, placuszki obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Pomysł na przepis  STĄD

Ugotować
Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem 77

części. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.  Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy.  Placuszki wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem. Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach. Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko. Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów. Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą z oliwek

Tajemnice Smaku
Pieczone placki z cukinii i kurczaka 347

Lekko, smacznie i zdrowo :) Uwielbiam taką kuchnię! Tym razem pomysł na pieczone placki z cukinii, do których przygotowania nie potrzebujecie tłuszczu ani majonezu. Myślicie, że takie danie nie może być smaczne? Nic bardziej mylnego :) Dla mnie są po prostu genialne! A do ich przygotowania potrzebujemy: 1 cukinia, 500 g piersi z kurczaka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy(...)dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie formujemy z naszej masy placuszki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 45-50 minut. Pamiętajcie, że placki muszą się zarumienić więc jeśli po 45 minutach nie będą jeszcze przypieczone - pozostawcie je w piekarniku na dłużej. Smacznego! :) Pieczone placki z cukinii i kurczaka Po więcej przepisów

Przepis na Dzień Dobry
Sałatka burrito ze słoika 74

Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do burrito można wpakować wszystko. To jedna z teorii. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:) Danie jest bardzo popularne w północnej części(...)słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Smacznego! Artykuł Sałatka burrito ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Czekoladowe ciasto z bezą i owocami 86

Czekoladowe ciasto z bezą na na niedzielę! Upiekłam czekoladowe ciasto z bezą i owocami. Jest proste ciasto, czekoladowy placek pokryty chrupiącą bezą. Kroję placek na pół, smaruję bitą śmietaną i posypuję owocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie(...)sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto

codojedzenia
Naleśniki zapiekane z wędliną, serem i pieczarkami 154

bazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6.   Smażymy do momentu, aż sos z pieczarek odparuje. 7.   Na desce rozkładamy placek naleśnikowy. 8.   Na jego środku kładziemy plaster sera, na to 2 plastry wędliny, ok. 1 łyżki pieczarek(...)cebulą i przykrywamy drugim plastrem sera. 9.   Boki placka składamy do środka, a następnie zwijamy go od dołu w rulon. 10. Gdy mamy już zawinięte wszystkie placki, opiekamy je na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia sera. Jeśli nie macie grilla, naleśniki można podpiec na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują z domowym sosem

Prosto z Kotła
RUSTYKALNY PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI 141

razem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany -  brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej(...)miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać bakalie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placka posmarować rozkłóconym żółtkiem.  Piec ok.45 - 50 minut. w temp.175st (do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Placki z dyni – przepis 71

Placki z dyni dobry pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub przystawkę. Przepis jest szybki, prosty i bardzo podobny do tego, na placki ziemniaczane. Składniki ok 500g miąższu z dyni (bez pestek) 1 mała marchewka 2 jajka niepełna szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku (możesz dodać także małą cebulkę i rodzynki) Przepis Marchewkę(...)łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu, a następnie wymieszaj. Połącz wszystkie składniki i smaż na rozgrzanym oleju. Będą gotowe, gdy dynia się przyrumieni. Smacznego! Artykuł Placki z dyni – przepis pochodzi z serwisu PrzeSmacznie.pl

Przesmacznie
Kruche ciastka z rabarbarem i imbirem 109

tego dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dalej wyrabiamy rękami na jednolite i sprężyste ciasto. Ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicą, rozwałkowujemy na cienki placek i składamy na 3. Tak złożone ponownie rozwałkowujemy na płasko, składamy na 3, rozwałkowujemy. Proponuje powtórzyć składanie i rozwałkowywanie około 3-4 razy, ciasto podczas pieczenia będzie potem fajnie(...)mieszając jeszcze od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.   W międzyczasie rozwałkowujemy gotowe ciasto na duży, cienki placek – ja podzieliłam na 2 porcje, było łatwiej rozwałkować zimne ciasto. Placek powinien mieć około 2-3mm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty, około 10 trójkątów

Smaczna Strona
Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 116

mąkę, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki nie mogą być zbyt rzadkie. Mają przypominać kotleciki. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Bon Appetit Małgorzaty
CHLEBKI PITA 70

objętość (u mnie zajęło to godzinę). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę a następnie rozwałkować na dość cienki placek mniej więcej średnicy 15- 18 cm. Tak przygotowane placki przykryć ponownie ścierką i pozostawić na około 20 minut.  Piekarnik nagrzać do 200'C. Piec każdy placek

Zrób to smacznie
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 109

Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Posmarować roztopionym masłem, chwilę odczekać, aż masło delikatnie zastygnie i zrolować w ciasną roladę. Roladę zawinąć w „ślimaka”, wyłożyć na talerz i schować(...)zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z zamrażarki, pokroić na 12 kawałków, naciskając na słupek w miejscu nacięcia uformować placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek tak, aby, brzegi były rozwałkowane ciut cieniej, niż środek. Na środek wyłożyć farsz, podnieść brzegi i mocno zlepić formując trójkąt. W ten sam sposób zrobić resztę pierożków. Gotowe pierożki

Smaki Armine
Placki twarogowe z bananami 93

Placki z dużą zawartością twarogu. Bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem bananów i aromatu waniliowego. Placki są dość delikatne i miękkie. Nie są chrupiące. Z przepisu uzyskacie 20 placków średniej wielko

Bullio
Placuszki z pieczarkami, a la pizza... 108

zielone cebulki  szczypta suszonej bazylii,  sól i pieprz,  olej do smażenia Szynkę, lub wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulkę bardzo drobno pokrój – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt.  Obie(...)mąki, jajka i wodę wymieszaj na ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano.  Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania