placki - 22990 przepisów (strona:231/1533)

RUSTYKALNY PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI 157

razem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany -  brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej(...)miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać bakalie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placka posmarować rozkłóconym żółtkiem.  Piec ok.45 - 50 minut. w temp.175st (do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Kruche ciastka z rabarbarem i imbirem 135

tego dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dalej wyrabiamy rękami na jednolite i sprężyste ciasto. Ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicą, rozwałkowujemy na cienki placek i składamy na 3. Tak złożone ponownie rozwałkowujemy na płasko, składamy na 3, rozwałkowujemy. Proponuje powtórzyć składanie i rozwałkowywanie około 3-4 razy, ciasto podczas pieczenia będzie potem fajnie(...)mieszając jeszcze od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.   W międzyczasie rozwałkowujemy gotowe ciasto na duży, cienki placek – ja podzieliłam na 2 porcje, było łatwiej rozwałkować zimne ciasto. Placek powinien mieć około 2-3mm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty, około 10 trójkątów

Smaczna Strona
Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 146

mąkę, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki nie mogą być zbyt rzadkie. Mają przypominać kotleciki. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Bon Appetit Małgorzaty
CHLEBKI PITA 95

objętość (u mnie zajęło to godzinę). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę a następnie rozwałkować na dość cienki placek mniej więcej średnicy 15- 18 cm. Tak przygotowane placki przykryć ponownie ścierką i pozostawić na około 20 minut.  Piekarnik nagrzać do 200'C. Piec każdy placek

Zrób to smacznie
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 138

Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Posmarować roztopionym masłem, chwilę odczekać, aż masło delikatnie zastygnie i zrolować w ciasną roladę. Roladę zawinąć w „ślimaka”, wyłożyć na talerz i schować(...)zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z zamrażarki, pokroić na 12 kawałków, naciskając na słupek w miejscu nacięcia uformować placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek tak, aby, brzegi były rozwałkowane ciut cieniej, niż środek. Na środek wyłożyć farsz, podnieść brzegi i mocno zlepić formując trójkąt. W ten sam sposób zrobić resztę pierożków. Gotowe pierożki

Smaki Armine
Placki twarogowe z bananami 112

Placki z dużą zawartością twarogu. Bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem bananów i aromatu waniliowego. Placki są dość delikatne i miękkie. Nie są chrupiące. Z przepisu uzyskacie 20 placków średniej wielko

Bullio
Placuszki z pieczarkami, a la pizza... 134

zielone cebulki  szczypta suszonej bazylii,  sól i pieprz,  olej do smażenia Szynkę, lub wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulkę bardzo drobno pokrój – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt.  Obie(...)mąki, jajka i wodę wymieszaj na ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano.  Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Lejdi of the house
Bliny ziemniaczane. Pyszna odmiana dla tradycyjnych placków. PRZEPIS 150

Rumiane, chrupiące, puszyste i ten smak, który wszyscy kochamy. Koniecznie spróbujcie blinów ziemniaczanych, które są pyszną odmianą dla tradycyjnych placków. Przepis na bliny ziemniaczane Składniki: około 0,5 kg ziemniaków, ćwierć szklanki ciepłego mleka, 20 gramów świeżych drożdży, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić(...)złoty kolor. Rada: bliny zjedliśmy tak jak najbardziej lubimy – z kleksem śmietany, wędzonym łososiem i świeżym koperkiem. Są też pyszne z kawiorem. A jeśli szukacie przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane, mamy sposób, by były bardzo chrupiące: Baaardzo chrupiące placki ziemniaczane. Najlepszy przepis Artykuł Bliny ziemniaczane. Pyszna odmiana dla tradycyjnych placków. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Kruchy placek z musli i owocami / Fruit and Musli Shortbread Bars 104

zapraszam na półkruchy placek z mieszanką owoców. Do kruszonki dorzuciłam musli, które nadaje jej ciekawego charakteru - sprawdzi się tu każde musli, z dodatkiem ulubionych suszonych owoców lub pestek. Placek możemy upiec z dowolną mieszanką sezonowych owoców, u mnie były to truskawki, jabłka i brzoskwinie. Do przełożenia placka dobrze sprawdzi się też gęsty dżem lub konfitura. Smacznego

Lekcje w kuchni
Rogaliki z czekoladą 159

dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić na 3 równe części (najlepiej użyć w tym celu wagi). Wszystkie trzy kawałki rozwałkować na duże placki. Placki pokroić nożem na 4 części (na krzyż). Na każdą u podstawy nałożyć czekoladę i ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien(...)wypieków drożdżowych (rogali, drożdżówek, babek) nadają się idealnie. Dzięki nim Wasze drożdżowe wypieki będą dłużej świeże i miękkie. Zdjęcia z przygotowywania rogali. Wszystkie 3 kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i kroimy na 4 części. Każdy trójkąt można dodatkowo rozciągnąć, aby się lepiej zawijał. U podstawy każdego trójkąta z zachowaniem odstępu od brzegu, nakładamy czekoladę. Każdy trójkąt zawijamy zaczynając

Passions hobbies life
Placek drożdżowy ze śliwkami 194

Sprawdzony przepis na placek drożdżowy. Ciasto musi wyrastać pod przykryciem w ciepłym miejscu.… Czytaj dalej Placek drożdżowy ze śliwkami

Pij soki wyciskane
PLACKI BISZKOPTOWE Z CUKREM PUDREM I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI 101

uwielbia. Bardzo puszyste, nie za słodkie, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Posypać je można cukrem pudrem, polać miodem, dowolnym syropem albo podać z ulubionym dżemem. Składniki na 5-6 placków: * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * cukier puder do posypania * odrobina masła do smażenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był to lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki (użyłam  Orzech

Zrób to smacznie
Śliwkowa rozkosz 136

przełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy: 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej(...)puder. Wykonanie: Na zimny kruchy spód wyłożyć dżem, rozsmarować. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to wyłożyć zimne upieczone śliwki, rozcięciami do góry. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić 2 godziny. Najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia, bo później beza troszkę nasiąka. Smacznego

moj przepis na