Składniki (1 porcja): 1 pszenny placek tortilli 4 pieczarki 1/4 cebuli sól, pieprz olej do smażenia 2 plastry salami 2 plastry żółtego sera garść sałaty 2 pomidorki koktajlowe 2 łyżki sosu meksykańskiego Przygotowanie: pieczarki i cebulę pokroić w kostkę rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć na niej pieczarki z cebulą tortillę posmarować sosem meksykańskim, ułożyć na niej pieczarki(...)cebulę, plastry salami oraz ser żółty wstawić , nie składając placka,do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 3-5 minut wyjąć z piekarnika, tortille, dodać warzywa, złożyć placek na pół Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujetechnologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes. W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz. Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach. Ja jak zwykle odstaję od nich(...)odzwierciedla też tamtejszą kuchnię. Cóż wszystko jest dla ludzi, a przepisy są po to by się nimi inspirować i je zmieniać. Jak zobaczycie można zrobić naprawdę puszyste i grube placki bez użycia takiej niebotycznej ilości spulchniacza w postaci proszku do pieczenia. U mnie w cieście mieszanka sody oczyszczonej i wyżej wspomnianego proszku oraz technika zaparzanych jajek mocno ubitych
vaniliowoczekoladowazrobić smaczne placki ziemniaczane nie potrzeba wiele ,najważniejszy jest dobry gatunek ziemniaka. Do placków będą najlepsze te o dużej zawartości skrobi ok.700 gram ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko 1 duża cebula 50 gram mąki pszennej sól i pieprz olej lub smalec do smażenia Obrane zimniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko mąkę przyprawy(...)Dokładnie mieszamy. ( jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać mąki. ale pamiętajmy że im mniej mąki tym placki smaczniejsze) Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Andzia PichciKlasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem przesmażonego boczku i wędzonego sera ok. 600 gram ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 1 duże jajko 1 średnia cebula sól pieprz Wędzony żółty ser lub oscypek według uznania 300 gram boczku wędzonego parzonego Olej(...)smażenia Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodajemy przyprawy mąkę i jajko dokładnie mieszamy. Następnie na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placki. smażymy z każdej strony na złoty kolor Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce. Na każdy placek nakładamy
Andzia Pichcikiedy mi się nie chcę wyrabiać ciasto i piec te pyszne placki, wtedy robię oszukane chaczapuri z patelni. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące placki, które idealnie nadają się na śniadanie Składniki: – 50g twardej mozarelli – 35g sera feta – 1 jajko – 50g jogurtu naturalnego – 20g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna
Smaki Arminebył zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany). 7. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min) Mocno rozgrzać patelnię, wysmarować odrobiną masła. Chochlą nałożyć na środek porcję ciasta, lekko rozprowadzić po bokach, aby placki były okrągłe. Smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty, aż placek nieco urośnie, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się bąble. Następnie przewrócić szpatułką na drugą stronę(...)smażyć kolejne 3 minuty. Placuszki muszą być ładnie zarumienione z dwóch stron. Gorące odkładamy na talerz, układając jeden na drugim. PODANIE Gorące placki polewamy płynnym karmelem. Pałaszujemy zanim przyjdą świrusy i nam je zeżrą. Artykuł Amerykańskie Pancakes od Hungry Jim’s – Days Gone pochodzi z serwisu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenpewno, że jestem ogromną fanką wszelkich placków i naleśników, dlatego kolejny przepis na to danie nie powinien dziwić. Tym razem sycącą wersja o włoskim charakterze z wykorzystaniem twarogu, kurczaka, suszonych pomidorów, parmezanu i bazylii. Wyszło zaskakująco pysznie, a do miski wrzuciłam niemal lodówkowe resztki! Czasami takie smaczne niespodzianki są najlepsze! 😊 Placki: 500g kurczaka, u mnie mięso z udek 250g(...)składników. Patelnię rozgrzewamy, ja lekko skrapiam ją olejem kokosowym, a następnie nakładam dwoma łyżkami porcje ciasta, tak by na patelni znalazły się po 3 placuszki na partię smażenia. Każdego placka smażymy z każdej strony ok. 2-3 minuty aż będą złoto-brązowe, a kurczak zmieni kolor. I tak aż do ostatniej porcji ciasta. Z podanej ilości składników wychodzi
Cooking MonsterProsto, szybko i smacznie. Tak lubię. Dziś na obiad, jutro na kolację. A może śniadanie? Lekkie placki to dobry pomysł na każdy posiłek. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia, ok. 200-250 g 1 jajko 3 czubate mąki żytniej 1 kulka sera mozzarella przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek łyżka oleju do smażenia Cukinię(...)wraz z mozzarellą ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy. Mieszamy i odstawiamy masę, na ok. 10 minut. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Delikatnie obracamy placki na drugą stronę. Porcja ma ok. 360 kcal
KucharzycaWaniliowe placuszki na maślance. Co najczęściej przygotowujecie na wspólne rodzinne śniadania? U nas najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dziś polecam Wam pyszne waniliowe placuszki na maślance, które podałam z cukrem pudrem i świeżymi truskawkami. Ach jak ja lubię(...)truskawki. Moje dzieci zresztą też W ich buźkach te małe czerwone owoce znikają w tempie ekspresowym, podobnie jak placuszki Dzisiejszy przepis jest prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Takie placki możecie oczywiście podać też z innymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam spróbować również: Bananowe placuszki na bazie kaszy manny Ekspresowe placuszki na serku waniliowym Serowo-jogurtowe placuszki Składniki: 1 szklanka
Słodkie okruszkikształtowanie ciasta nazwane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć w folię i odłożyć na 15-20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30×60 cm, przy czym rozwałkowywać ciągle z dołu do góry i z lewej do prawej strony. Zewnętrzne części placka poskładać do środka na szerokość(...)składanie podwójne. Ponownie owijamy ciasto folią i odłożyć do lodówki na 15-20 minut.Rozwałkowane ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą aż powstanie placek o wymiarach 30×60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować jeszcze raz, złożyć podwójnie i odstawić do lodówki Składając ciasto pojedynczo, wcisnąć jedna dziurkę, podwójnie
Podstawy Gotowaniasosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś miał specjalną blachę, na której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę(...)ciasto nie powinno być bardzo lepkie. My lubimy moskole dość przypieczone, ale możecie podprażać je tylko do lekkiego zarumienienia, a nie aż tak mocno jak my Drukuj Moskole – placki z ziemniaków Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego Danie Side Dish Kuchnia Polish Liczba porcji 10 Składniki 250 g ugotowanych ziemniaków
Mieszam w Garnkusmakołyk w sam raz… ** na przekąskę do piwka, ** na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, ** na wizytę gości, ** na imprezę (rodzinną, sylwestrową, urodzinową) , ** na piknik. Składniki: 4 placki tortilli kilka plastrów szynki lub polędwicy (ok. 8-12 plastrów) kilka plastrów żółtego sera (ok. 8-12 plastrów) 1 świeża papryka 1 ogórek szklarniowy ok. 4 łyżki majonezu(...)Obrany ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w słupki. Paprykę pokrój w paski. Placek posmaruj łyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Możesz
Kulinarny S.O.S.Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak w/g mnie o wiele lepsze. Są delikatne i bardzo puszyste. Przez przypadek zrobiłam jakiś czas temu mając w domu nadmiar domowego sera. Nie zapisywałam składników, ale pamiętałam, co do nich dodałam. Tym razem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem. Smażyłam na patelni o średnicy 10cm. Olbrzymia ta patelnia(...)ogniu, aby się dopiekły. Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem. Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają sok i placki nie wyglądają apetyczne po usmażeniu. Polecam banany
Leśny Zakątekpapieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 8-10 minut. 3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki
vaniliowoczekoladowabrzoskwiniowy z pokrzywą Świeży sok jabłkowy z pokrzywą Koktajl z rzodkiewką – post dr Dąbrowskiej Kasza jaglana z pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą Placki z kaszy jęczmiennej Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami – przepis i film Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą Bułki pszenne z pokrzywą Paluszki Grissini z topinamburem i pokrzywą Artykuł
Dorota Smakuje