placki - 22990 przepisów (strona:247/1533)

Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 171

zwłaszcza dymiące podłoże :) Bardziej strome odcinki też w końcu będą. Aż dochodzimy do podnóża szczytu. Gdzie możemy podziwiać stalową konstrukcję. Postanowiłem zrobić sobie przerwę na posiłek. Poleśniki to takie placki pieczone w liściach kapusty. Ze względu na swój wygląd oraz wartości odżywcze i łatwość transportu, można je nazwać śląskimi lembasami (znanymi z trylogii Władca Pierścienia ) lub kram, z racji(...)Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny. Placki przechodzą smakiem kapusty, dzięki czemu mają

Kryzysowa Książka Kucharska
Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera 186

Przepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję. Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są przepyszne luuubię też tą wersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno(...)uprzednio starty na tarce o średnich oczkach.  (Odrobinę sera można zostawić do posypania gotowych placków.)   Całość wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Ciasto prince polo 177

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż na dwa placki. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane drobno posiekane, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie(...)posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasta ucierane, biszkoptowe, placki 178

kawałkami czekolady        Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago      Ciasto gryczane ze śliwkami       Ciasto z rabarbarem       Szwajcarski placek królewski z jabłkami         Ciasto leśne z borówkami i jeżynami         Fit ciasto kokosowe z owocami        Arydzki przysmak(...)odwracane z truskawkami i rabarbarem       Ciasto śliwkowe     Ciasto dyniowe z korzenną nutą        Murzynek z truskawkami        Cytrynowy placek Aryi       Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami        Ciasto jesienna krówka z jabłkami      Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem

Passions hobbies life
Placki z batatów z serem 197

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Zapraszamy na pyszne i bezglutenowe placki z batatów z serem :)   Składniki na placki: – 750 g batatów (2 sztuki) – 1 cebula – 4 ząbki czosnku – 2 jajka – 100 g żółtego cheddar – 120 g mąki ziemniaczanej – sól

Kuchenne Wariacje
Ciastko-placki albo placko-ciastka jaglane (bezglutenowe) 167

Przedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w istocie. Może bardziej placko-ciastka, bo pomimo, że jednak pieczone w piekarniku, a nie smażone jak placki, są miękkie i powinny być pochłonięte jeszcze tego samego dnia, nie nadają się do przechowywania

Kawa z mlekiem
Tortille ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 193

farszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy(...)mieszamy. Podsmażamy kilka minut, ważne aby cały szpinak się rozpuścił, a większość wody odparowała. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i ponownie mieszamy, zestawiamy z ognia. Na środku placka nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi, a całość otaczamy folią. Tak przygotowane placki chowamy do śniadaniówki i gotowe. Mamy pyszne drugie śniadanie, które można bez odgrzewania zjeść w pracy

Kolizje Smaków
Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą! 162

kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki mleka - 1/2 ząbka czosnku - 1/3 pęczka kolendry - sól(...)składniki wymieszaj i odstaw na 5 godzin. Placki podajemy gorące z sosem! Przepyszne! Przepis zgłaszam do konkursu: #OlejKonwenanse     #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

SMYKWKUCHNI
Miodownik z kremem z kaszy manny 674

oszczędza nasz czas, gdyż możemy je przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień(...)wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności. Placek piec 12 minut w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje

Kuchcik gotuje
Ambasador 156

jeszcze nie piekłyśmy. Taką perełką jest właśnie placek ambasador. Przyznam się Wam szczerze, że ja go niestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła. Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto(...)ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem. Placek pieczemy w 160°C przez około 45-50 minut. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Ambasador pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE 202

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Jedni lubią chrupiące natomiast inni takie delikatne. Jedni zajadają je z cukrem, inni z gulaszem a jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące.  Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki: * 1 kg ziemniaków(...)oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody.  Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy

Zrób to smacznie
Pychotka (pani Walewska) 175

połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów.  Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.  W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Krem: Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami i paroma kroplami olejku. Odlane mleko zmiksować z żółtkami(...)wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie potrzeby można dodać jeszcze parę kropli olejku waniliowego. Przygotowane wcześniej, wystudzone placki przełożyć kremem. Chłodzić w lodówce min. 3 godz.  Smacznego

My sweet a life
Placki po węgiersku 335

Najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne placki po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w idealnym gulaszu na wieprzowinie. Te placki to jedno z dań, któremu nie sposób się oprzeć

AniaGotuje.pl
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 122

utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki(...)pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka zanurzamy z każdej strony w tempurze i smażymy do zezłocenia w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie robimy sos czosnkowy. Z podanych składników mieszamy

MamaOskarka
Proste placki ziemniaczane 157

Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo! Robię je według tej prostej, ale nie do końca tradycyjnej receptury. Nie ma w nich zwyczajowego jajka ani jego wegańskiego zamiennika, jest odrobina skrobi ziemniaczanej i duuuużżżżoooo ziemniaków. Polecam! Składniki: 500 g surowych obranych ziemniaków (około 5 sztuk) 1 mała cebula (obowiązkowo ) 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)podobnie jak do racuchów , lubię używać silikonowych foremek. Niby smak placków taki sam, ale jednak atrakcyjniej takie serduszka, motylki, czy gwiazdki wyglądają na talerzu Podajemy solo albo z ulubioną sałatką. Ja uwielbiam maczane w ostrym sosie do naleśników koreańskich i podane z nieśmiertelnymi buraczkami czerwonymi Smacznego! Artykuł Proste placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl