placki - 22990 przepisów (strona:255/1533)

Ciasto a'la Kopiec kreta 158

bananów  Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno(...)cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie

Różne smaki w kuchni
Proziaki 241

Proziaki to placki z mąki z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Pochodzą z Pokarpacia. Placki pięknie wyrastają. Można je podawać zarówno na słodko, jak i słono. Mogą stanowić zamiennik pieczywa

Bullio
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 173

książki "Kuchnia polska. Na słono".  Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza  2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany(...)Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem by cukinia nie puściła wody, która mogłaby rozrzedzić ciasto. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju. Powinny być rumiane i chrupiące. Podajemy posypane okruchami bryndzy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 214

Syrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się(...)wariant bardziej wytrawny, bo podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych plackach jest sam twaróg, jajka i naprawdę niewiele mąki – są mięciutkie, delikatne i bardzo świeże. Na syrniki nadaje się każdy twarogowy ser – i chudy, i półtłusty, i tłusty. Nie nada

Karo in the Kitchen
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 154

pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm.  Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy, a następnie wykładamy na "placek". Wałkujemy ponownie, by wbić kandyzowany imbir w naszą masę. Kroimy "placek" na wybrane kształty. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki z batatów z chili con carne 191

Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane gorącym sosem mięsnym. Można

Czerwień i błękit
Placuszki z cukini z szynką 118

wszystko co tu zamieszczam jest wspaniałe, pyszne, smaczne etc. No ale JEST ! Przecież nie umieszczałabym przepisów, które nie są warte spróbowania :) Dzisiaj taka szarówka, zimno, leje deszcz... takie placki na pewno poprawiły by Wam dzisiaj humor ! Składniki: (na około 3 osoby) 3 szt cukinii 8-10 dag szynki (szynka dowolna i moze być jej nawet więcej jak kto woli(...)placuszki z obu stron na rumiano. Polecam także wtedy po jednej usmażonej partii placków, spróbować czy nie są za mało doprawione. Wtedy też mozna manewrować mąką, bo widać czy placuszki się rozpadają czy nie. Wszystko jest zalezne od tego, ile soku puści cukinia. Niemniej jednak placki są warte zachodu ! Można podawać ze swoim ulubionym sosem, jednakże mi najbardziej smakowały

Justa próbuje gotować
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 255

Dziś pomysł na meksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka zielonych(...)dodajemy oliwki, podsmażonego wcześniej kurczaka, śmietanę oraz przyprawy. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać konsystencję zwartego sosu. Pamiętajcie, że farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ zarówno placki tortilli, jak i dodatkowa śmietana zniwelują jego ostry smak. 7. Na placek tortilli nakładamy porcję sera oraz gotowego farszu, a następnie zwijamy go w rulon. 8. Na wierzch

Bez Cebuli
placki ziemniaczane z sosem jogurtowym... 132

wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla de patatas 213

się mogło, że nie ma w tym przepisie żadnej filozofii. Ot, kroimy ziemniaki, obsmażamy, rozmącamy jajka, zalewamy i gotowe. Jak bardzo się myliłam, okazało już po próbie odwrócenia placka (po hiszpańsku to się pięknie nazywa "dar la vuelta a la tortilla") - ziemniaki przywarły go patelni, miejscami się przypaliły. Owszem, jak by zamknąć oczy, smakowało to jak tortilla, jednak zupełnie(...)minut. Pod koniec smażenia posypać z wierzchu serem i szczypiorkiem. Podawać pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym. Smacznego!  *Do smażenia tortilli lepiej użyć patelni niezbyt szerokiej, wtedy placek będzie wyższy. Na tę ilość składników najlepsza będzie patelnia o średnicy

Obiad gotowy
FLATBREAD Z PATELNI 110

odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy placek (bez użycia tłuszczu), podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony, aż placek się ładnie przyrumieni i powstaną ciemniejsze plamki. WSKAZÓWKI: podajemy z oliwkami,sosem czosnkowym, pastą Htipiti, remouladą

Kopystką po garach
Karpatka 206

budyniowa ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową. Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy masę na płaskich powierzchniach, w wgłębieniach dodajemy mniej masy), następnie nakładamy drugi placek również płaską powierzchnią do masy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem i gotowe!  Zagotowujemy(...)Wystudzony budyń łączymy z masą. Miksujemy masło stopniowo po łyżce dodając masę budyniową. Masa gotowa. Masę rozprowadzamy po płaskich powierzchnia. W zapadlinach delikatnie smarujemy masą. Masa rozprowadzona:) Nakładamy drugi placek, delikatnie dociskamy. Oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego

Sprawdzone przepisy kulinarne
Domowa tortilla 474

Placki tortilli doczekały się w końcu oddzielnego wpisu Wykorzystuję je w wielu potrawach, a przepis na nie możecie znaleźć przy opisie burrito . Są elastyczne, łatwe do wykonania i dużo lepsze od tych sklepowych. Z przepisu wychodzi 6 placków o średnicy ok. 22 cm. 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić(...)soli. Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy robota lub miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych

Bullio
Proziaki 105

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią(...)soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam je na pół. Smaruję masełkiem wymieszanym

MojaQchnia.pl
Omlet 111

Dziś zapraszam na bardzo smaczny placek , omlet , nazwy ma różne, znakomicie nadaje się na śniadania , można podawać z owocami, warzywami , na różne sposoby według upodobań smakowych , ja pamiętam jak mój tata takiego placuszka przygotowywał z dżemem, był zawsze pycha, a dziś zapraszam was do wyprobowania przepisu . Składniki  2 szklanki mąki 2 jajk a 1,5 szklanki mleka(...)łyżka oleju Wykonanie  Do miski przekładamy mąkę, jajka, mleko , soli według uznania i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy , następnie na dobrze rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy dużego placka na całą patelnie  smażymy po obu stronach na złoty kolor. I postępujemy tak do wykorzystania naszego ciasta , tak przygotowany placek serwujemy z ulubionymi dodatkami

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania