czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić(...)gładka, po czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek posmarować marmoladą wieloowocową i nałożyć na nią grubą warstwę kremu kokosowego. Górny placek posmarować również z dołu marmoladą i nałożyć na dolny. Cały tort z góry i boków posmarować bardzo cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego i polać ostudzoną, gęstą polewą czekoladową (tak żeby
Passions hobbies lifeBrak pomysłu na obiad, w moim przypadku objawia się, mieszaniem wszystkiego na co mam ochotę i tworzeniu jednej, względnie sensownej całości. Takim sposobem powstał mój wielosmakowy placek. Od kilku dni w mojej kuchennej szafce gości mąka kokosowa i póki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki(...)szklanki wody łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: cynamon, płatki chili WYKONANIE: mąkę, przyprawy, białka, olej kokosowy, łuskę gryczaną i wodę mieszamy razem - wykładamy na papier do pieczenia, formujemy okrągły, płaski placek - pieczemy 25 min w 200 stopniach paprykę kroimy w kostkę, fasolkę parujemy ok 15min, cukinię kroimy w plasterki, po czym pieczemy/parujemy ok 5 min gotowy placek przekładamy
healthy dreamsmalinami: Od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia "nadzianego" śniadania, jednak zawsze do głowy wpadał mi inny pomysł- domyślnie mniej skomplikowany, który szybko realizowałam. Pomijając oczywiście wszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe. Nie obeszło(...)łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych w których składzie nie znajdziemy mleka sproszkowanego. Na rynku jest niewiele marek, produkujących takie jogurty, aczkolwiek możemy
healthy dreamssuchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Frużelina porzeczkowa : Odmrożoną czerwoną porzeczkę przelać wraz z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować (jeżeli macie świeżą porzeczkę, to należy dodać wody). Do gotującej się masy dodać(...)czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek ciasta posmarować równomiernie frużeliną porzeczkową, następnie wyłożyć na niej śmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową. Uwagi: Górny biszkopt - od strony gdzie styka się ze śmietaną - warto nasączyć odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną, dzięki czemu będzie się
Passions hobbies lifeczasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 240 stopni i umieściłem w nim placki. Piekłem przez 25 minut. Na 5 minut przed podaniem dodałem
Wyprawy kulinarneplacki tortilli (u mnie paprykowa) 2 opakowania serka naturalnego 3-4 pomidory suszone 150g wędzonego łososia 4 garści rukoli 150g polędwicy 1,2 papryki czerwonej Przygotowanie: Dwa placki tortilli delikatnie podgrzać na suchej patelni. Posmarować jednym serkiem naturalnym. Na środku placka przez cała jego szerokość wyłożyć rukolę oraz łososia. Zwinąć w rulon (dość ciasno i zawinąć
ChilliJemyCzyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża . Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się(...)wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki
Grunt to przepis!Składniki: 2 placki tortilli, 2-3 liście sałaty, 200g(...)wędzonego łososia, 4 większe łyżeczki chrzanu, 200g serka kanapkowego naturalnego, małe pomidorki do dekoracji, kilka listków świeżej baylii do dekoracji. Przygotowanie: Serek kanapkowy wymieszać z chrzanem i posmarować nim placki tortilli. Na placki tortilli położyć sałatę i plasterki łososia. Zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na cztery części). Roladki poukładać w głębszym talerzu
W kuchni u MonikiMini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy(...)pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki
Be Fit Be Strongpodzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto
Domowa Cookierenka AgiCiasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Usmażone placki przekładamy na talerze, na każdy placek kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, dokładamy odrobinę kawioru i podajemy
Miód i pieprzmałych korniszonów 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g salami w plastrach 250 g sera żółtego w plastrach przepis Placki tortilli dość obficie smarujemy serkiem. Na plackach układamy umyte i osuszone liście sałaty, po 3-4 sztuki. Połowę tortilli przykrywamy salami a na wierzchu umieszczamy plastry żółtego sera. Odsączone korniszony, żółtą i czerwoną paprykę kroimy w plastry(...)następnie poziomo układamy na brzegu tortilli. Placki zwijamy ciasno w rulony i zawijamy w folię spożywczą, po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone tortille odwijamy z folii i kroimy na 5-6 części
Smakowite DaniaPlacek toskański jest wyjątkowy, mocno bakaliowy. Migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, skórki owocowe z przyprawami w cukrze zostały zmieszane i sokiem z pomarańczy podlane, z mąką zgniecione, na formę wyłożone, pieczone w piekarniku i schowane na tydzień w szczelnym pojemniku. Im dłużej na niego się oczekuje tym lepiej smakuje. Nawet po dwóch miesiącach leżakowania jest smaczny do zjadania. Pytanie(...)pomocą łyżki. Formułujemy kulę i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, starannie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150°C i pieczemy ok. 30 min. Placek tuż po upieczeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia. Placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku min. 1 tydzień. Smacznego
Moniki Smakołykiminut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy(...)kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej, fioletowej i żółtej tworzymy kwiatki. Z zielonej
Gotowanie moimi oczamizagnieść i podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x 38 cm Piec w 160 stopniach około 30 minut aż ciasto będzie przyrumienione. Tak samo upiec placek z drugiej części ciasta. Ciasto kokosowe 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 5 białek Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta placek kruchy 1/3 kremu ciasto kokosowe 1/3 kremu ciasto orzechowe 1/3 kremu placek kruchy polać polewą posypać dowolną posypką ja posypałam orzeszkami snikers s. Anastazji
O kuchni z uczuciem