placki - 22990 przepisów (strona:271/1533)

najprostsza focaccia z oliwkami 174

najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto  formujemy w rękach w dwu centymetrowej grubości placek ( lub w dwa tej grubości placki). Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, posypujemy grubą solą, oraz ziarnami czarnuszki i ulubionymi(...)ziołami ( oregano, bazylia) . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placek focacci do piekarnika,  piekąc  w tej temperaturze przez 15-20 minut .  Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy oliwą, dzielimy na porcję i podajemy jako dodatek lub samodzielny posiłek

Miód i pieprz
Cukiniowe kwiaty na placku 126

umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym z mleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem)  Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić i jeszcze chwilkę przyrumienić ale juz nie długo by nie spalić kwiatów. Podawać z sosem słodko pikantnym

Gotowanie jest łatwe
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 142

keczupu pikantnego - 2 garście ulubionego tartego żółtego sera Patelnię mocno rozgrzać, położyć na niej placek. Przykryć, zmniejszyć ogień o połowę i smażyć 2 minuty. Odwrócić na drugą stronę ( placek delikatnie urośnie i pojawią się na nim złote plamki jak na  tortilli   ). Posmarować 2 łyżkami keczupu, posypać oregano. Wyłożyć połowę tuńczyka, połowę plasterków pomidora i część krążków(...)sera. Zmniejszyć ogień jeszcze o 1/3 mocy. Przykryć pokrywką. Po 3-4 minutach pizza jest gotowa. * jeżeli robimy pizze z ulubioną wędliną warto ją delikatnie podsmażyć przed wyłożeniem na placek ( patelnia to jednak nie piekarnik) *jeżeli chcemy dodać pieczarki - odparujmy je najpierw na suchej patelni aż uzyskają połowę swojej wyjściowej objętości Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga

kawawszklance
Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową 348

Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek kokosowy 5 białek 200 g cukru 80 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu sok z jednej cytryny proszek do pieczenia (na czubku łyżeczki) Białka ubić(...)garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto.  składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową

O kuchni z uczuciem
Placki bananowe z kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 128

Placki i naleśniki to dwie formy jedzenia, które schodzą w oszałamiająco szybki tempie i zawsze pozostają po nich puste talerze. Czy to przypadek, że kaszkę wykorzystałam do zrobienia placków? Nie sądzę :P Składniki: 150 g kaszki mleczno- ryżowej waniliowej (Bobovita) 2 banany 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mąki pszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno być(...)przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kaszkę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec obieramy banany i łączymy je w jednolitą masę. Rozgrzewamy olej rzepakowy i nakładamy łyżką placki. Smażymy z obu stron i wykładamy na ręczniczki papierowe do osuszenia. Przekładamy na talerzyki i jemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie sos karmelowy). Smacznego

ChilliJemy
Placki dyniowo-ziemniaczane 150

Placki dyniowo-ziemniaczane Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można usmażyć placuszki z samej dyni, bądź też z dodatkiem ziemniaków, jak te dzisiejsze.  Składniki: 2 szklanki startej dyni około 600 g startych ziemniaków 1 cebulka 1 jajko sól pieprz 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej oliwa Sposób przygotowania: Dynię zetrzeć na tarce warzywnej. Ziemniaki zetrzeć tak jak na placki. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki posolić do smaku. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej oliwie. Smacznego

na moim stole...
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 178

Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 182

frittaty niż zawijanego, cienkiego omletu francuskiego. Jego przygotowanie wygląda więc w ten sposób, że do kilku roztrzepanych jajek dodajemy dodatkowe składniki i całość bardzo powoli smażymy na patelni. Taki placek jest zwykle dość gruby, zawiera sporo (przynajmniej w sensie objętościowym) dodatków i jako taki może stanowić całkiem syty posiłek. Zgodnie z tym co wynika z nazwy potrawy, kluczowym składnikiem(...)przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed dodaniem do placka kroimy w dość cienkie plastry i smażymy na głębokim oleju. Niby nie są to frytki, ale jednak pewne podstawowe zasady – jak dobór i utrzymanie odpowiedniej temperatury oleju czy też

Kulinarna Pokusa
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 190

powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli jest taka potrzeba) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Dobrze(...)warstwę z powidłami. Na tej warstwie rozcieramy jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem

upichcona
Calzone a'la gyros 200

Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem

Nie tylko w kuchni
Pani Walewska (pychotka) 1916

minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem maślano-budyniowy:  400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały(...)Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego! Porady dotyczącego kremu budyniowego znajdziecie  TUTAJ

Nastoletnie Wypiekanie
PLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) 236

goście wygodnie rozsiądą się na kanapie, nim zaparzy się kawa lub herbata, Wy będziecie mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D  Spróbujcie koniecznie(...)wyrównaj łyżką lub łopatką wierzch. Ułóż na nim przekrojone na pół i wydrylowane śliwki (przecięciem do góry).  Piecz ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oprósz go cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 227

narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego(...)Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :) Składniki

Mr. Taste
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 185

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej(...)cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu! Składniki: 375 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 169

pierwszą część ciasta. Przykładamy obręcz od tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek(...)smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy wszystkie placki sklejamy ze sobą brzegi (dociskamy warstwy palcami). Przy użyciu szklanki odznaczamy środek ciasta. Kroimy ciasto

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania