naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy
Słodkie okruszkidodać żółtka, dokładnie je wmiksować Następnie dodać masło i dalej miksować Ananasy pokroić w drobną kostkę, wycisnąć z nich nadmiar soku, dodać je do masy Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych : 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 dag wiórek kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną(...)części, jedną odłożyć, a drugą ułożoną we foremce posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem rozsmarowujemy większą część kremu ananasowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, a na niego krem Na wierzch kładziemy placek z białek Pracy przy tym cieście jest sporo, ale warto je upiec jeśli potrzebne nam okazały i smaczny placek
Proste PotrawyTortilla ..domowa najlepsza...można co prawda kupić gotowe placki i tylko podgrzać lub podsmażyć, przygotować mięsko i inne dodatki i już gotowe.. placki tortilla mix sałał papryka cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojon(...)pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć
Moje domowe kucharzenieustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek(...)Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości a4). Kolejność nakładania składników jest dowolna. Ja to zrobiłam tak: Na każdy placek położyłam po dwa plasterki sera
ClauditteMissCookingstolnicy, do przezroczystości. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek. Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy. Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni. Lub też po wyrobieniu ciasta i uformowaniu, na surowe ciasto
ClauditteMissCookingPizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis(...)nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza po grecku - Ladenia Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad). Polecam szczególnie w sezonie na pomidory. *** Podoba
Chilli Czosnek i Oliwakocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość. Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką(...)kuchni do dziś. Powiem więcej, nie tylko trzyma, ale i wykorzystuje. A przez lata wzbogaciła go o dziesiątki kolejnych przepisów wyciętych, spisanych lub dostarczonych przez znajome osoby. Przepis na placek rabarbarowy był jednym z pierwszych, jakie wpisałam do zeszytu i, jak już wiecie, pierwszym z jaki zmierzyłam się sam na sam. Dokładnie zaplanowałam ten "pojedynek". Chcąc sprawdzić swoje umiejętności
KUCHARNIASkładniki: 2 placki(...)tortilli, 2 garście rukoli, kilka plasterków szynki, 1 serek śmietanowy typu almette, 3 łyżeczki chrzanu, pieprz. Przygotowanie: W miseczce mieszamy serek z chrzanem. Na blacie rozkładamy dwa placki tortilli. Smarujemy je serkiem, dość grubo. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie układamy plasterki szynki i posypujemy umytą i osuszoną rukolą. Zwijamy roladki. Możemy od razu kroić lub zawinąć
Aga w kuchniPlacki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :) ~ Placki amarantusowe z makiem i cynamonem ~ Składniki: 20g mąki gryczanej 40g mąki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus) 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki wykładamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebaodstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki(...)salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień
Kulinarne przygody Gatitypyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy(...)części, każdą wałkujemy na stolnicy i nadajemy okrągły kształt (lub przynajmniej kształt zbliżony do koła). Smażymy na suchej patelni. uwaga! nie smażymy zbyt długo, bo placki będą się łamać i ciężko będzie je ładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając
KasiekGotujeaddToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z przepisu należy upiec dwa takie same biszkopty. Jeśli mamy dwie identyczne tortownice (o śr. 22 cm), możemy zrobić od razu podwójną porcję i upiec placki jednocześnie. Gdy posiadamy tylko jedną tortownicę, przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić kolejny. Biszkopt czekoladowy: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao(...)termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka wlewamy dwie szklanki śmietanki i jedną szklankę mleka. Dosypujemy cukier i cukier wanilinowy
Poezja smakumieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty(...)mieszając. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieminut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut. Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać(...)przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie