wszystko podane w placku tortilla. Składniki : 2 serki halloumi 1/2 mango 1/2 papai pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka jalapeno lub konserwowa (kilka plasterków) 6 placków tortilla pieprz, oliwa z oliwek Mango i papaję kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę i jalapeno kroimy w drobną kosteczkę, a kolendrę dobrze siekamy. Dodajemy do owoców(...)niech się smaki dobrze przemieszają. Teraz ser halloumi kroimy w plastry ok. 1 cm i przesmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Na koniec na suchej patelni podgrzewamy placki tak, aby nieco się przypiekły i nakładamy na każdy placek ser i na to owoce. Składamy na połowę i danie gotowe :) Proste prawda ? Smak tego dania jest naprawdę
vegetaniespróbujecie takich placków. Składniki: 2 jajka 6 łyżek jogurtu (dałam jogurt typu greckiego) 150 g mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (można mniej lub więcej według własnego smaku) olej do smażenia Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany(...)kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączył się tłuszcz. Podawać z dżemem, jogurtem lub posypane cukrem pudrem. placki kukurydziane bezglutenowe
O kuchni z uczuciemprostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku(...)kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka. Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się zarumieni, a ser roztopi. Gotową quesadillas kroimy w trójkąty
DefinicjaSmakutwarogu, kotlety z twarogu,twarogowe kotlety? Zrobiły oszałamiającą karierę na blogach śniadaniowych pod nazwą "serniczki z patelni Fojcikowej" , która to (Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami. [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź(...)dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez dolnoślązaczkę zasymilowaną z Pomorzem i...Pokręcone
Fiolka w kuchniPolecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach(...)Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę. Zapiekamy w temp 180 C przez około 35 minut, aż placek się lekko zezłoci. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Kiełbasę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pomidora w plasterki, ser ścieramy na tarce. Na podpieczony placek
e-PrzepisyKulinarnewiele zapasów nie ma. Nie ma jajek, zostały jakieś resztki serów, pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli "chaczapuri" :) ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka 2% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Z drożdży(...)grubość ok. 0,5 cm. Na środku każdego nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i zlepiamy je u góry jak tobołek. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, układamy placki i podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni. Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą. Podajemy ciepłe, najlepiej
bistro mamazbyt zwarta to można dodać jeszcze mleka. smażę .z obydwu stron na wolnym ogniu (jeśli będzie zbyt duży to przypali sie a w środku placek będzie nie usmażony) placek na patelni gotowy placek Teraz pozostają tylko wariacie -na temat- całkowita dowolność Cebulę ,pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam , posoliłam to na patelni
Eli Gotowaniepojęcia czy jest to prawdziwa tortilla ,ale też nie mam pojęcia jak nazwać ten placek . W zależności od farszu podaję go na przystawkę lub jako danie główne . Dzisiaj to kolacja . Mam 100% pewność że wszystko będzie zjedzone . Składniki na placki 16 szt 1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 600ml wody . 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Wodę z margaryna(...)cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego
Eli Gotowanieokresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi . Składniki ( na 4 osoby(...)mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać . Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor. Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość
Eli Gotowanietrochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego(...)słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować, jednocześnie mieszając kaszę mannę w szklance, razem z odrobiną wody. Kiedy mleko się zagotuje, przykręcić gaz, wrzucić do niego kaszę mannę i szybko wymieszać, najlepiej
Przepysznik - BLW i nie tylkozanadrzu jeszcze kilka bardzo fajnych plackowych przepisów, bo przecież placków nigdy dość! Dzisiaj odsłona kefirowa. Kefir jest bardzo fajnym w smaku przetworem mlecznym, w procesie fermentacji wypełnia się po brzegi bąbelkami powietrza, które niesamowicie napuszają ciasto, szczególnie w zestawieniu z sodą oczyszczoną. Placki są zatem bardzo delikatne i smakowite, pasują do niemalże wszystkich owoców, szczególnie tych leśnych. A zatem(...)kefiru i jajek, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec wsypać owoce i zamieszać łyżką. Smażyć na odrobinie tłuszczu, na złoty kolor. Przez pierwsze trzy minuty pod przykryciem, żeby placki jednocześnie ścięły się od spodu i z wierzchu. Podawać z miodem albo syropem klonowym, bądź same. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosuchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka powinna wynosic około 15 cm) Najlepiej na jeszcze ciepły placek wyłożyć łyzke farszu i sklejać boki. Brytfanke wyłożyć pergaminem i układac zlepione pakieciki. Włozyc do nagrzanego piekarnika do temp.160
Radość kipiąca uśmiechem.Proziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która piekła te oto placki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było(...)ciasto na pierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony az do zrumienienia. Placki na patelni podwajają swoją objetośc, zastanawiałam się czy w środku będą takie jak powinny - ponieważ dosyć szybko łapią kolor
Radość kipiąca uśmiechem.Domowe placki ziemniaczane Od jakichś 3 miesięcy (?!!) chodziły za mną placki ziemniaczane, obleciałam chyba wszystkie możliwe knajpy, żeby znaleźć gdzieś placek po węgiersku i oszczędzić moje biedne paznokcie. W jednej nawet mi się udało, jednak to nie to. Musiałam się poświęcić i zetrzeć, bo niestety mam do dyspozycji tylko zwykłą, prostą tarkę ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówcukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki. 5 dużych ziemniaków 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 czubate łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych(...)garnka. wlać 1,5 szklanki mleka, lekko podgrzać. Pozostałym mleko wymieszać z mąką, wlać do pieczarek. Podgrzać, jeśli jest za gęste dolać wody. Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Polać na placki posypać posiekaną pietruszką
Pelusiowa Kuchnia