Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część rozwałkow ujemy cienki placek . Każdy placek pieczemy w 180 stopniach oko ł o 15 minut. masa grysikowa: Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy. Zimną kaszę ucieramy z masłem na puszysta(...)masę. wykonanie: Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową . Na wierzch smarujemy troch ę masy i p osypujemy startą czekolad ą lub polewamy polewą czekoladową
Bon appetit mon amietakich planów, ale na pewno znajdzie się tu kilka przepisów na zdrowsze dania, także te z diety eliminacyjnej. Zaczynam od placków marchewkowych, które mogą być pyszną kolacją albo śniadaniem. (wszystkie przepisy dotyczące diety eliminacyjnej znajdziecie pod etykietą FODMAP) PLACKI MARCHEWKOWE Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej 1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki) 1 łyżeczka proszku(...)lekko z soku. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy i smażymy na patelni na maśle. Niestety placki maja jedna wadę, kiepsko jest je przewracać. Mi osobiście najbardziej smakują nie od razu po usmażeniu, ale kiedy "odstoją", takie przestudzone są bardziej zwarte i można je podgrzać
Bon appetit mon amiepotrzeby dodać jeszcze wodę. Ciasto ma być twarde. Podzielić je na 3 części. Rozwałkować na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką. Im cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron. Placki odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia. Placki oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski. Rozrzucić kluski na blacie. Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki makaron
królestwo garówwkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C. Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. Następnie ucieramy masło(...)żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy. Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym
Moje Słodkie PiekiełkoPlacki goszczą u mnie pod wieloma postaciami. Dodaję do nich często owoce lub warzywa, aby ich smak nie był monotonny i żeby temat placków nie był nudny. Placki ananasowe mają tą zaletę, że dodatkowo nie wymagają słodzenia, ponieważ sam owoc oraz sok są słodkie. Spróbujcie :) Składniki: puszka ananasa (z sokiem) 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki
ChilliJemybardzo często łączę te smaki. :-) 200g wędzonego łososia w plastrach 4 placki tortilli 200g serka kremowego 2-3 łyżki chrzanu 1. Serek mieszamy z chrzanem. Smarujemy nim placki tortilli. Na środku układamy niezbyt szeroki pasek z warstwą łososia. Każdy placek ciasno zwijamy. 2. Tortille kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Każdą roladkę przekłuwamy wykałaczką
Szefowa kuchniPlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu(...)Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli
Tureckie Przepisyszparagi. 3. Kluski śląskie - z kurkumą i pieprzem , jeszcze smaczniejsze, niż tradycyjne kluski, uwielbiane przez dzieci i dorosłych :) Wpis o kluskach oraz łączeniu kurkumy z pieprzem tutaj. 4. Placki ziemniaczane - bez jajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem
Smakołyki Berenikiserwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę(...)kształt wydłużonej kropli. Smarujemy chlebek rozpuszczonym masłem i kładziemy posmarowaną stroną na patelnię, pod którą teraz zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy – po około 40 sekundach na wierzchu placka powinny pojawić się duże bąble powietrza, a sam spód będzie już odpowiednio przypieczony i będzie się łatwo zsuwał z patelni. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy placek jeszcze 25-30 sekund
Karo in the Kitchentutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz(...)żółty ser. Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :) Cała duża blaszka: * tortilla- 5 placków * oliwa z oliwek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól- szczypta * starty żółty ser- 100 g Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec
Kraina Miodem Płynącapieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy placek(potem łatwo włożymy go do blachy i upieczemy) pieczemy każdy placek osobno w 180 stopniach,przez 10-12 min(aż się lekko zarumieni) wyjmujemy i jeszcze ciepłe przewracamy górą do dołu i zdejmujemy papier do pieczenia zostawiamy do ostygnięcia, przygotowujemy(...)krem -gotujemy mleko z mąką ,cukrem jak budyń,studzimy dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto
Swojskie jedzonkojeść je na okrągło . Ostatnio przeglądając swoją kolekcję książek kulinarnych natknęłam się na ciekawy przepis na rybę w borowikowo – pomidorowym maśle podaną z plackami ziemniaczano – dyniowymi autorstwa Tomasza Jakubiaka. Dorsz, borowiki, kapary, czosnek i pomidory – pomyślałam sobie to musi świetnie smakować. Nie myliłam się, ryba wyszła genialna wprost wyśmienita(...)czasochłonny, ale nic bardziej mylnego. Najdłużej zajmie wam usmażenie placków jednak możecie smażyć je jednocześnie przygotowując rybę drugiej patelni. Fajnym dodatkiem do ryby okazała się skórka z grejpfruta, dzięki niej ryba nabrała fajnego, wyraźnego smaku. Gorąco polecam Post Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano – dyniowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeskładniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka(...)zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkimój „numero uno” wśród śniadań dla dzieci i nastolatków. Inspiracja Moje Wypieki , z drobnymi zmianami (zrezygnowałam ze wszelkiego cukru, ponieważ banany były słodkie). Składniki na 15-20 placków o średnicy 15 cm: 4 banany (po obraniu około 400 g) 2 szklanki mąki 2 i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru lub mleka (ja miałam tylko mleko) 2 jajka rozmiar(...)mnie 80-90 ml), piec na średniej mocy palnika (u mnie 4 na 9, na największym palniku) na jasno złoty kolor. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni placka, przewracać na drugą stronę. Smażyć niecałą minutę z każdej strony. Podawać jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym ze świeżymy owocami. Smacznego! Bananowe Pancakes Bananowe Pancakes
moj przepis na