placki - 22990 przepisów (strona:270/1533)

Placki z kaszą manną i truskawkami 189

trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego(...)słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować, jednocześnie mieszając kaszę mannę w szklance, razem z odrobiną wody. Kiedy mleko się zagotuje, przykręcić gaz, wrzucić do niego kaszę mannę i szybko wymieszać, najlepiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy na kefirze 307

zanadrzu jeszcze kilka bardzo fajnych plackowych przepisów, bo przecież placków nigdy dość! Dzisiaj odsłona kefirowa. Kefir jest bardzo fajnym w smaku przetworem mlecznym, w procesie fermentacji wypełnia się po brzegi bąbelkami powietrza, które niesamowicie napuszają ciasto, szczególnie w zestawieniu z sodą oczyszczoną. Placki są zatem bardzo delikatne i smakowite, pasują do niemalże wszystkich owoców, szczególnie tych leśnych. A zatem(...)kefiru i jajek, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec wsypać owoce i zamieszać łyżką. Smażyć na odrobinie tłuszczu, na złoty kolor. Przez pierwsze trzy minuty pod przykryciem, żeby placki jednocześnie ścięły się od spodu i z wierzchu. Podawać z miodem albo syropem klonowym, bądź same. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 130

suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka powinna wynosic około 15 cm) Najlepiej na jeszcze ciepły placek wyłożyć łyzke farszu i sklejać boki. Brytfanke wyłożyć pergaminem i układac zlepione pakieciki. Włozyc do nagrzanego piekarnika do temp.160

Radość kipiąca uśmiechem.
Proziaki - podkarpackie smaki. 142

Proziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która piekła te oto placki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było(...)ciasto na pierogi.  Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony az do zrumienienia. Placki na patelni podwajają swoją objetośc, zastanawiałam się czy w środku będą takie jak powinny -  ponieważ dosyć szybko łapią kolor

Radość kipiąca uśmiechem.
Placki ziemniaczane 157

cukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki. 5 dużych ziemniaków 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 czubate łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych(...)garnka. wlać 1,5 szklanki mleka, lekko podgrzać. Pozostałym mleko wymieszać z mąką, wlać do pieczarek. Podgrzać, jeśli jest za gęste dolać wody. Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Polać na placki posypać posiekaną pietruszką

Pelusiowa Kuchnia
Mały głód: bananowe placki 209

PLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komuś przyjemność to potrzebujesz banana i 2 jajek! ;) SKŁADNIKI: BAZOWE :  -2 jajka - banan NICH CIĘ WYOBRAŹNIA PONIESIE - kakao (rzecz jasna to prawdziwe- gorzkie, banan jest wystarczająco słodziutki uwierzcie! :D) - przyprawa korzenna (jako

fitolarun.blogspot.com
Placki ziemniaczane z gulaszem. 210

Gulasz: 1kg łopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.  Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić(...)mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć.  Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki

W kuchni u Moniki
Tortilla pełnoziarnista. 194

Składniki : ( 2 sztuki ) 2 pełnoziarniste tortille, serek śmietankowy - tyle by posmarować placek tortilli (ja użyłam philadelphia light), 1/2 pomidora(...)rzodkiewek, kawałek świeżego pomidora, 4 liście sałaty, 70g wędliny drobiowej lub ugotowanej piersi z kurczaka ( ja miałam ugotowaną galantynę, którą użyłam), odrobina soli, pieprz, dwie gałązki bazylii - niekonieczne. Przygotowanie: Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym, następnie rozłożyć na nim liście sałaty. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, lekko posolić (nie trzeba, jeżeli ktoś nie używa soli), popieprzyć  i wymieszać

W kuchni u Moniki
Placki z cukinii z wędzonym łososiem 205

powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e".  Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;)  Polecam bardzo;)    Składniki: 1 duża cukinia 2 marchewki  1 duża młoda(...)wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron. Podawać z plastrami wędzonego łososia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami 274

Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach(...)kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał

Smaczna Pyza
Kluski śląskie idealne 199

uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się(...)rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba

Karo in the Kitchen
Placek rabarbarowy z trzech misek 193

Placek – bo plackowaty cały swoim jestestwem. W konsystencji gdzieś między biszkoptem a ciastem ucieranym, idealnie podkreśla cierpki smak rabarbaru. Naprawdę uwielbiam to ciasto, spróbujcie.   Czemu to placek z trzech misek? Bo dokładnie tyle naczyń potrzeba do jego zrobienia. Przyda się też ręczny mikser i duża blacha do pieczenia (moja ma 36/23cm). Umyjcie rabarbar i obierzcie go. Pokrójcie(...)mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki mąki pszennej (np. tortowa) 1 szklanka cukru 3 jajka L lub 4 jajka M garść dużych rodzynek

Karo in the Kitchen
Pancakes na zsiadłym mleku 162

Placki na zsiadłym mleku. Delikatnie wyrośnięte, mocno sycące. Idealne na szybkie śniadanie i do zabrania na wynos. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka lądują w większej misce, gdzie będziemy mieszać wszystko razem, a białka trzeba ubić w osobnym naczyniu, na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodamy je na koniec.   Żółtka ucieramy z łyżką cukru na jasny i puszysty kogel(...)środku.   Najwygodniej zrobić to w ten sposób, że co partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu czekamy, aż pancakes podrosną, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się chwila cierpliwości

Karo in the Kitchen
Paratha z zieloną pietruszką na ostro 165

pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy będą się pojawiać brązowe, przypieczone pęcherzyki, placki smarujemy masłem klarowanym i opiekamy jeszcze chwilę. Smacznego

Moniki Smakołyki