około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe(...)placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką. Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz: Składniki: Mix sałat 1 ogórek 1 pomidor Kukurydza Oliwki Mały jogurt naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami
Tradycyjna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy(...)łyżka spirytusu. Wykonanie polewy: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek
Tradycyjna KuchniaPomysł na placek/ tortillę znalazłam TUTAJ , w związku z tym, że dziś nie musiałam wcześnie wstawać, mogłam sobie pozwolić na miksowanie, bez obaw, że obudzę domowników ;) Składniki (placek): 1 jajko 1 łyżeczka serka homogenizowanego szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Co do środka (wg. upodobań), ja dałam: 1 jajko (ugotowane) biały twarożek (łatwy do rozsmarowania(...)mikrofalówki wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy papier na kształt talerza) na papierze rozsmarowujemy nasze ciasto wstawiamy na około 3 minuty do mikrofali delikatnie odklejamy upieczony placek od papieru smarujemy tortillę twarożkiem (na całości), na środku wykładamy pokrojonego w plastry pomidora, jajko posypujemy solą i pieprzem, a następnie zwijamy tortillę ja górę posmarowałam jeszcze majonezem light
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdjęcia po prostu zniknęły z karty telefonu podczas przekładania do komputera (chyba wyparowały;p) i nie miałam jak dodać przepisu, dlatego dziś znów zrobiłam ten placek tylko w wersji na słodko przypominam o głosowaniu TUTAJ (kliknij "lubię to"), koniec 29 listopada! ;) Składniki (jedna porcja): na słodko 1 jajko 1 łyżka mąki żytniej do wypieku chleba(...)składniki miksujemy wylewamy ciasto na duży okrągły talerz i wstawiamy do mikrofalówki na 6-7 minut (zależy od mocy i rodzaju mikrofali, ja robiłam 6 minut) delikatnie odklejamy placek od talerza i wykładamy na chwilę na rozgrzaną teflonową patelnię żeby nam się zrumienił gotowy placek podajemy z dodatkami według własnych upodobań ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćROKU wszystkiego co najlepsze, żebyście spełniali swoje marzenia! ;) dziś na śniadanie wyjątkowo nie sernik, ale też coś z serem (ciągle mam duży zapas) moja inspiracja Składniki (4 placki): 1 jajko 2,5 łyżki serka wiejskiego (gęsta część) 3 łyżki otrębów pszenne firmy Kupiec szczypiorek sól, pieprz twarożek na placuszki (ser biały + jogurt + rzodkiewki + ogórek świeży + szczypiorek(...)otręby spęcznieją, w tym czasie przygotowujemy twarożek rozgrzewamy teflonową patelnię i lekko przecieramy ja ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek smażymy placuszki (około 1 łyżka ciasta na placka) pod przykrywką odwracamy na drugą stronę jak góra placka się zetnie podajemy z twarożkiem lub jak kto lubi ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćznalazłam placuszki kalafiorowe na blogu Pysznie i dietetycznie ;) Składniki (8 placuszków): 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec 450g mrożonego kalafiora sól, pieprz wg. smaku (wartość kaloryczna 1 placka) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż się rozmrozi gotowego kalafiora rozduszamy tłuczkiem(...)ziemniaków, a następnie staramy się odcisnąć od niego jak najwięcej wody przyprawiamy go solą i pieprzem czekamy, aż lekko przestygnie, a następnie dodajemy jajko i skrobię, mieszamy smażymy placki (pod przykrywką) na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą z oliwek placki podajemy z leczem lub jak kto ma ochotę ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsobą wszystkie suche składniki miksujemy mokre składniki łączymy obie masy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z jogurtem i dodatkową garścią mieszanki Cynamonowy Raj SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtrzepaczki ;) Mija ponad tydzień od kiedy zaczęłam liczyć kalorię i kontroluję ich dzienne spożycie! <BRAWKA> Dlatego do nadchodzących przepisów będę starała się dołączać ilość kalorii ;) Składniki (7 placków) /cała porcja bez powideł /280kcal/: 2 jajka 25g płatków żytnich 10g mielonego lnu firmy Oleofarm 80g gęstego jogurtu naturalnego (biedronkowa TOLA) 0,5 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki sody(...)podałam je z powidłami które są słodkie jako dodatek domowe powidła śliwkowe bez cukru Sposób przygotowania: Jajka miksujemy, dodajemy jogurt, miksujemy dalej wrzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekkiego Sposób przygotowani: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą gotowe placki zjadłam z pysznymi powidłami śliwkowymi bez cukru, produkcji mojej mamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmak syropu klonowego ;) I to skojarzenie nasunęło mi pomysł na drugie śniadanie osłodzone syropem klonowym. A że dzisiejszy poranny spacer zakończył się zrywaniem przecudnie pachnącej robinii akacjowej, postanowiłam usmażyć placki. Przed wyjściem coś mnie tknęło, by wziąć ze sobą scyzoryk. Opłacało się, bo łatwiej było zerwać kwiaty i uchronić się od zranienia dość sporymi kolcami. Robinia została przywieziona(...)mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dolać spirytus. Wymieszać. Dodać opłukane pojedyncze kwiaty robinii. Wymieszać. Wykładać łyżką wazową na rozgrzany olej i smażyć po obu stronach po dwa razy. Placki podawać polane syropem klonowym. ------------- Podobne: Seler naciowy w tempurze Naleśniki z makrelą i gorgonzolą Placki ziemniaczano-jaglane
Weekendy w domu i ogrodzieelnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią i marchewką autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Placki z cukinii i marchewki z pomidorami i fetą autorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Sok marchewkowy i pyszny obiad autorka(...)wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Poranne trio sezamowe i wędzone tofu. autorka
Weekendy w domu i ogrodziemogłam się oprzeć, kiedy patrzyłam na leżące w kuchni banany, morele oraz resztki rabarbaru. Dlatego powstały placki misz masz. Owoce wymieszane i te słodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki(...)mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymniejsza na wierzch) - ciasto zafoliować, schłodzić - formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy - z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy(...)lekkiego zgęstnienia masy - gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym - pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego - ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać" - placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto
Smakołyki BerenikiPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-106 {margin
Kulinarna Pokusadolną do środka i górną do środka). A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach okolo 33x60 cm. Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu. Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm, po czym skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez okolo 25 -30 minut
Mia Cucina Sofieta