Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek
Ciasteczkowy Potwórtemp. 180-200'C. Po upieczeniu kroimy oba placki na połowy, tak by było ich cztery. Szykujemy szklankę kawy cappuccino z dodatkiem spirytusu i nasączamy placki tym roztworem Teraz szykujemy masę cappuccino do przełożenia naszego tortu. W tym celu galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.,,Śnieżkę" ubijamy dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.I szybciutko(...)przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje. Ja dodatkowo robiłam bitą śmietanę aby tort udekorować po wierzchu, czego w oryginalnym przepisie nie ma, gdyż masy jest tyle, że można spokojnie ozdobić wierzch i boki tortu
Ciasteczkowy Potwórjajka i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę lub wałek, obtoczyć w mące pszennej, przekroić na pół i rozwałkować na papierze do pieczenia (wielkości blaszki - 25x28 cm) dwa placki. Jeden placek przełożyć z papierem do blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 st.C. Składniki na nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)około 1 minuty i odstawić do przestudzenia.Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C
In my kitchenokrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów. Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kobiety przygotowują chlebki naan. Autor zdjęcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzieciństwa. Gdy nie miałyśmy z Mamą czasu albo nie chciało nam się stać przy kuchence i smażyć placki ziemniaczane, robiłyśmy bliniarza. Ciasto jest prawie takie samo jak na placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką ziemniaczaną ;) Składniki (na blachę(...)stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży talerz, bo łatwo przechodzi zapachem blachy
Weekendy w domu i ogrodziechorizo. Jako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia na nogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli(...)osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka i paprykę z cebulą, znów posypać serem. Zawinąć w zamknięty rulon (jak krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe
Pełny talerzBardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem. Dziś propozycja na placki z dodatkiem dyni. Do niedawna uważałam dynię za coś niedobrego, ale zmieniłam zdanie i jak tylko mam okazję to coś z nią kombinuję. I tu właśnie dodałam jej do placków. Obiadek smaczny wyszedł. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMiał być placek, wyszedł tort? A może placek? W każdym bądź razie bardzo smaczne ciasto. Nie będzie przekroju, bo placek pojechał na imieniny mojego taty, ale i tak wszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam
Blondynka Gotujesięgnę po ten produkt. składniki na ok 15 placków 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos węgierski Reypol przepis Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach bądź miksujemy w blenderze , dodajemy 2 jajka i mąkę , lekko solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki, rumieniąc je z obu stron . Gorące placki podajemy z lekko podgrzanym sosem węgierskim warzywnym Reypol
Smakowite Daniaszczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy pół godziny w lodówce. Opłukany rabarbar osuszamy i kroimy w małe kawałki długości około 3 cm . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie boków tortownicy, a następnie przekładamy na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto posypujemy bułką tartą , rozkładamy(...)cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C.- 40 minut. Następnie do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno na końcu dodajemy cukier puder . Po 40 minutach pieczenia placek wyjmujemy z piekarnika i przyozdabiamy pianką z białek , po czym znowu wkładamy do piekarnika na 15 minut
Smakowite DaniaPotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia(...)przemieszać. Wlać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra i dół około 35-40 minut. Sprawdzać. Wyciągnąć. Zrobić polewę. Podane składniki włożyć do garnuszka i rozpuścić. Polać placek. Posypać po wierzchu Migdałowym Przylądkiem. Odstawić do ostygnięcia. Ja podałam placka z herbatką JARZĘBINA classic. Owoce jarzębiny to źródło kwasów organicznych, karotenoidów, witamin, cukrów i soli mineralnych
Z Kuchni Do Kuchnijest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące(...)żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć
Kto ugości moich gości?dwie części i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniajaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej 350 g mąki orkiszowej 350 ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże(...)przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli
Pause Gotowanie!Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo(...)łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 25 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć placki. Rozłożyć na nich plasterki mozzarelli, szpinak, cebulę i posypać parmezanem. Odstawić na 30 min. Nagrzać
pink envelope