Jeśli lubicie placki ziemniaczane to ten przepis was z pewnością zainteresuje. Przy okazji czas na wyczyszczenie lodówki ze zbędnych produktów, które w połączeniu ziemniakami dadzą nam nowe, smaczne i ciekawe danie. To placki ziemniaczane a'la pizza. Pyszny, prosty i szybki obiad lub kolacja, którą pokochacie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwczesnym latem są to pachnące słońcem i bardzo słodkie truskawki. Później przygotowuję je z dodatkiem borówek. Zimą, kiedy nie dostaniemy już świeżych owoców, pozostają tylko te tropikalne, robię placki polane syropem klonowym, albo odrobiną miodu. Można je również podać posypane odrobiną cukru pudru. Oczywiście to z czym podacie placuszki zależy wyłącznie od Was. Jak przygotować placuszki z budyniem? Ważnym(...)który nada wspaniały aromat i wzbogaci smak. Budyniowe placuszki świetnie smakują ze świeżymi malinami, truskawkami i konfiturą z wiśni. Dzieci najchętniej jadłyby je z masłem orzechowym lub cukrem pudrem. Placki z budyniem robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Najlepiej smakują na gorąco, ponieważ rzadko zostają, by jeść je na zimno. Przepis na placuszki śniadaniowe jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania używamy mleka migdałowego zamiast krowiego, a ja do ciasta dodałam jeszcze poduszonego banana, który smakowo pasuje do pozostałych składników. Przygotowanie takich placków jest banalnie proste. Jeżeli ktoś nie posiada miksera to bez problemu może też sobie placuszki migdałowe zrobić. W takim przypadku najpierw dokładnie rózgą kuchenną należy roztrzepać jajka, następnie dodać pozostałe(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie nakładać łyżką lub nabierką porcję ciasta i smażyć placuszki migdałowe z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami lub dżemem. Polecam wypróbować przepis na racuchy
Danka PichciSzybkie do zrobienia, odżywcze i pożywne placki z mąki z ciecierzycy są idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Można je zapakować w pudełko do pracy, szkoły czy na uczelnię. Danie bezglutenowe, idealne w diecie bez glutenu. Polecam gorąco. Cheela - placki z mąki z ciecierzycy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki twarogowe to pomysł na pyszne śniadanie dla tych wszystkich, którzy lubią słodkie śniadania. Placuszki wychodzą delikatne, kremowe i bardzo smaczne. Zobaczcie co warto dodać do składników, aby właśnie takie były. To śniadanie przygotujecie dosłownie w 5 minut, więc zapiszcie przepis i jutro zróbcie te pyszne placuszki. Składniki 250g twarogu 30g cukru 2 jajka szczypta proszku do pieczenia(...)łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki mleka Tak, to właśnie budyń śmietankowy sprawi, że te placuszki będą kremowe i bardzo delikatne w smaku. Placki twarogowe – jak zrobić Twaróg wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia, mleko i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Możecie to zrobić przy pomocy widelca, albo użyć mikser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lepsze – coraz cieplejsze dni oraz więcej słońca sprawią, że uprawa jarzyn będzie możliwa nie tylko w szklarniach i nie tylko przy pomocy dużej ilości nawozów oraz środków ochrony roślin. Placek wiosenny – który smakuje najlepiej? Dbając o siebie, nie zapominaj także o drobnych przyjemnościach. Jedną z nich może być upieczenie pysznego ciasta wiosennego, które będzie wspaniałym dodatkiem do porannej kawy(...)porze roku warto wybierać lekkie placki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących na jogurcie naturalnym. Dzięki nim plan wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych nie ucierpi. Idealny przepis na ciasto wiosenne to taki, który zajmuje mało czasu. Jednym z takich placków wiosennych jest ciasto tęcza. Zobacz także: Przepis na ciasto wiosenne kolory tęczy, które
Kuchnia MagdaLenylepsze – coraz cieplejsze dni oraz więcej słońca sprawią, że uprawa jarzyn będzie możliwa nie tylko w szklarniach i nie tylko przy pomocy dużej ilości nawozów oraz środków ochrony roślin. Placek wiosenny – który smakuje najlepiej? Dbając o siebie, nie zapominaj także o drobnych przyjemnościach. Jedną z nich może być upieczenie pysznego ciasta wiosennego, które będzie wspaniałym dodatkiem do porannej kawy(...)porze roku warto wybierać lekkie placki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących na jogurcie naturalnym. Dzięki nim plan wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych nie ucierpi. Idealny przepis na ciasto wiosenne to taki, który zajmuje mało czasu. Jednym z takich placków wiosennych jest ciasto tęcza. Zobacz także: Przepis na ciasto wiosenne kolory tęczy, które
Kuchnia MagdaLenynajlepiej mozzarelli. Jeśli jednak białka mleka są problemem, to polecam wegańską podróbkę sera. Suchy kalafior wymieszaj z serem, jajkiem, solą i innymi przyprawami na pizzę. Formuj z tego ciasta placki o dowolnym kształcie – my najczęściej pieczemy prostokątne, ale okrągłe też można. Ciasto na pizzę włóż do piekarnika na około 45 minut w 180°C . Potem obróć placki(...)przygotowane pizze idą jeszcze na kolejne 10 minut do pieca i wtedy już są gotowe do konsumpcji. Smacznego! Nam z podanych powyżej składników wychodzi koło 6 całkiem dużych placków, ale nie ma problemu oczywiście dać nieco więcej wszystkiego i upiec od razu większą ilość. Spody do pizzy z tego przepisu są naprawdę niskowęglowodanowe, jeden całkiem spory ma niewiele ponad
PaleoSMAKwykipiał z garnuszka. To znak, że zakwas jest aktywny. “……W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się jednak, że placek
Raj dla Podniebieniaowinięty został plecami tortilli, jednak śmiało sięgnąć możesz po naleśniki, w które zawiniesz cały pyszny farsz. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na roladki z tortilli. SKŁADNIKI: 2 placki tortilli 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 150 g serka śmietankowego, np. serek puszysty Almette garść posiekanego koperku garść rukoli 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielony(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Przystawkę zaczynam od rozłożenia placków tortilli. Smaruję je równomiernie kremowym serkiem, posypuję posiekanym koperkiem. Na tortilli rozkładam kawałki łososia, posypuję rukolą i polewam po jednej łyżce soku z cytryny na każdy placek. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Roladki zawijam wzdłuż w rulony. Tak przygotowane rulony owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki. Przed podaniem rulony z tortilli
Zasmakuj KuchniPomysł na te małe cuda pochodzi od Malwiny z Filozofii Smaku. Same placuszki to arabskie katayef, małe klejące placki podawane w formie deseru. Ty razem katayef sprawdziły się w formie wytrawnej, zobaczcie sami. Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki np. pastę czy warzywka pieczone. Ja za radą Malwiny dodałam twarożek, było pysznie. Placki z twarożkiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieminut. Ciasto do pizzy przełożyć na stół/stolnicę wysypaną obficie mąką, wyrobić ponownie ciasto, podzielić na 2 części i każdy kawałek rozwałkować albo rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Zostawić na 20 minut. Placek podlać lekko oliwą, posypać mozzarellą, wyłożyć na wierzch kawałki sera, plasterki fig i karmelizowaną cebulkę. Przełożyć za pomocą łopatki (albo cienkiej deski do krojenia(...)rozgrzany kamień i piec ok 10 minut aż brzegi się zarumienią. Tak samo postąpić z 2 plackiem i resztą składników
Cooking for Emilyściągamy z patelni na talerz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składanie quesadilli Suchą patelnię rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy powierzchnię. Ogień powinien być średni. Kładziemy na nią jeden placek tortilli. Na tortillę dodajemy około 2 łyżki startego sera i równo rozprowadzamy po środku. Przy brzegach zostawiamy około 1cm miejsca. Na ser kładziemy farsz (około 2-3 łyżki(...)jego również równo rozprowadzamy, zostawiając od brzegu miejsce. Farsz dociskamy łyżką do tortilli. Następnie dodajemy ponownie ser (2-3 łyżki) i przykrywamy całość drugą tortillą. Drugi placek dociskamy mocno, lekko spłaszczając całość. To spowoduje, że wnętrze się “sklei” i podgrzeje. Do dociskania świetnie sprawdzi się tłuczek do ziemniaków. Tortillę trzymamy tak na średnim ogniu przez 5 minut
Analiza Smakubędę go nawet podpytywać, bo ma jeszcze większe problemy z pamięcią niż ja, więc nawet do niego nie podbijam. Ale tak w sumie na chłopski rozum… do makaronu, placków? Chyba jednak do makaronu. W naszym wypadku – do żytniego.. Wy oczywiście możecie dodać zwykły durum (czy jaki tylko Wam przyjdzie do głowy), posypać całość na koniec odrobiną parmezanu(...)zdecydowanie większą ilością). Te placki też mi teraz zaczęły chodzić po głowie. Muszę poszperać w notatniku jakie placki mogę zrobić My i do nich zrobię dzisiejszą gwiazdę, czyli szpinak z jogurtem. Jeżeli chodzi o sam szpinak, jakoś nigdy nie miałam problemów z jego zjedzeniem. Może to kwestia tego, że każdy który jadałam był dobrze przyprawiony. A, właśnie. Sekretem
Kardamonovy