placki - 22990 przepisów (strona:289/1533)

Daktylowy chleb czyli Omani Maldouf 94

minut.  Teraz to chyba po czwarte, odrywaj kawałki ciast i uformuj kulki wielości hmmm jak mandarynka, lub piłka od golfa.  Po piąte i najważniejsze z okrągłego placka, który powstanie po rozwałkowaniu kul ciasta, musisz zrobić mały prostokąt. W tym celu, kiedy rozwałkujesz kulę na ok. 20-centymetrowej średnicy placek, pomaluj go masłem i złóż najpierw boki

RafalCook
Placki marchewkowe z serem / Carrot fritters with cheese 111

Scroll down for recipe in English. Te placuszki nazwałam "plackami w kolorze radości". Jak na nie spojrzeć, od razu buzia się uśmiecha, że gdy ponuro i szaro za oknem można schrupać coś radośnie pomarańczowego i kojarzącego się ze słoneczkiem :) Placuszki marchewkowe to tylko kilka składników, a smak jest niepowtarzalny. Koniecznie wypróbujcie te placuszki z dodatkiem sera! Składniki: ( 10 małych(...)mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzaną nieprzywierającą patelnię posmaruj odrobiną oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię, po 1 łyżce na 1 placuszek i formuj cieknie placki grzbietem łyżki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano. Podawaj od razu, np. ze śmietaną wymieszaną z koperkiem. Smacznego! I called these fritters "joy-colored patties

Delicious Place
pyszne placki mocno jabłkowe... 99

rzadkiej konsystencji. Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko. Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Marcinek 77

Składniki oraz sposób przygotowania 1 kg mąki 1 masło 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 2 całe jaja + 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody Zagnieść i upiec 10 placków. Każdy placek piec ok 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: 1,5 litra śmietany 30% 0,5 kg cukru pudru sok z 1 cytryny Śmietanę ubić na sztywno(...)przekładać placki. Autor przepisu: Ania I-wicz Artykuł Ciasto Marcinek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pikantne placuszki z ziemniaków i sera 96

Idealne placki jako samodzielne danie a także jako dodatek do mięs. Same z lekką sałatką będą równie smakowite jak z mięsem. Polecam gorąco do wypróbowania. Placki ziemniaczane z serem żółtym. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki na piwie 121

piwie są delikatne oraz puszyste, ponieważ piwo działa podobnie do drożdży. Jego smak jest lekko wyczuwalny i bardzo dobrze, bo nie cierpię piwa, a te naleśniki bardzo lubię. Placki idealnie nadają się do farszów wytrawnych, a u mnie najczęściej znikają z nadzieniem z twarożku ze szczypiorkiem i d odatkowo obsmażam je na maśle Koniecznie wypróbujcie przepis oraz takie połączenie(...)przygotowanie:   Jajka ubić i połączyć z piwem, mlekiem oraz przyprawami. Następnie należy wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (ja niczym jej nie natłuszczam) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Naleśniki smażyć

Di gotuje
Omlet twarogowy 107

mąką, żółtkami i miodem. Następnie całość delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przełożyć na uprzednio natłuszczoną patelnię (*) i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron. (Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) Omlet podawać z ulubionymi dodatkami. Omlet twarogowy - dodatkowe informacje: (*) Zazwyczaj patelnie smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju lub wlewam(...)odrobinę oleju na dno patelni i przecieram ręcznikiem kuchennym. Lubię lekko przypieczony omlet, ale tłuszcz nie jest obowiązkowy. Jeśli macie obawy, że wasz placek będzie przywierał to tu idealnie sprawdzi się patelnia marki Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger/) z powłoką nieprzywierającą. Sama taką posiadam i jestem z niej niezwykle zadowolona. Patelnia Zwieger ma dno, dzięki któremu można smażyć różne potrawy

Di gotuje
Tortilla z łososiem 105

każde przyjęcie w tym Sylwester i Karnawał. Robię też takie roladki gdy wyjeżdżamy nad morze, doskonale zastępują kanapki. Tortilla z łososiem. Roladki z tortilli z łososiem. Składniki: 2 placki – wraps / tortilla pszenna o śr. 25 cm 200 g łososia wędzonego 150 g serek Philadelphia z łososiem i koperkiem ogórek świeży rzodkiewka pieprz do smaku Przepis na roladki z tortilli(...)łososiem i serkiem. Do zrobienia mini roladek z łososiem wykorzystałam gotowe placki tortilla o średnicy 25 cm. Z dwóch placków wychodzi 15-16 roladek o szerokości około 2,5 – 3 cm. Wrapy pszenne smarujemy serkiem Philadelphia z łososiem i koperkiem. Można wykorzystać dowolny kremowy serek śmietankowego smakowy kupny marki Almette, Hochland, Philadelphia, Tartare, Turek.itp. albo domowym serkiem jogurtowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z tortilli z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami 99

Jedyne co mnie boli, to skład sklepowych tortilli. To jest jakiś dramat. Szukajcie więc takich z najkrótszym składem. Tak sobie teraz myślę, że może skład tych placków spowodował, że raczej rzadko przychodziły mi do głowy pomysły na przepisy z nimi. Próbowałam tortillę kiedyś sama zrobić w domu, ale wyszła fatalnie, więc zrezygnowałam. Za jakiś czas pewnie znowu spróbuję(...)popalić, jeżeli chodzi o bloga. Muszę przewietrzyć mózg. Nie marudzę, nie mówię, że to ciężka robota, to sama przyjemność pisać dla Was. Po prostu muszę zrestartować łeb. Składniki: 2 placki tortilli (ja użyłam tych z otrębami, siemieniem, płatkami owsianymi i jęczmiennymi) 5 plastrów szynki podsuszanej (parmeńska, serrano) 100 g serka kremowego śmietankowego 2 małe garści rukoli średni kawałek parmezanu

Kardamonovy
Stefanka. 109

blaszki (uwaga jest bardzo kruche, jeśli jednak w czasie wyjmowania się złamie nie trzeba się tym przejmować po złożeniu nie będzie tego widać). Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Krem: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kaszę mannę. Całość zagotowujemy cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki, a kasza się nie przypaliła. Gotujemy całość do chwili, aż zacznie(...)całkowitego wystudzenia. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, Wykonanie: W foremce, której piekliśmy placki umieszczamy pierwszy blat. Na spód wykładamy połowę powideł i dokładnie rozsmarowujemy. (jeśli macie powidła ze skórkami dobrze jest wcześniej przetrzeć je przez sitko. Na powidła przekładamy połowę kremu

To co lubię - gotuję i polecam
Placki z cukinii 83

Placki z cukinii to nic odkrywczego. Robiłam je wielokrotnie, parę razy jadłam u kogoś. Są smaczne, proste w obsłudze. Polecam podać je z jakimś sosem, u mnie najczęściej są to tzatziki . Do tego konkretnego przepisu zrobiłam jednak inny sos – sos zielonej bogini , pasuje równie dobrze jak ten pierwszy. Jeżeli chodzi o dobór dodatków, sypcie co lubicie(...)cukinie (około 800 g) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (lub więcej) pęczek koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Marchewkę myjemy i obieramy. Cukinie myjemy (ja ich nie obierałam) i ścieramy na tarce na największych oczkach (to samo robimy z marchewką). Dodajemy do nich sól, mieszamy, przekładamy na sito

Kardamonovy
Sos pieczarkowy 85

nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny(...)chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie . Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty. Jeżeli

Kardamonovy
Ciasto Marcepanek 141

mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem(...)szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marcepanek 141

mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem(...)szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na placek wielkości około 20 x 30 cm. Pierwszą część ciasta umieszczamy w blaszce (około 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy kaszą manną

Kuchnia MagdaLeny